MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΙΝΙΕΣ

Φεστιβάλ Καννών 2023: 10 ταινίες που αξίζουν την προσοχή μας

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών είναι γεγονός! Επιλέγουμε και σας παρουσιάζουμε τις 10 ταινίες που αξίζουν την προσοχή σας.

Φωτεινή Νικολίτσα | 16.05.2023

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών κατέφθασε και θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 27 Μαΐου. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Ruben Östlund, ο περσινός νικητής του Χρυσού Φοίνικα με την ταινία “Triangle of Sadness”. Τα υπόλοιπα μέλη που συμπληρώνουν φέτος την κριτική επιτροπή είναι ο ηθοποιός Paul Dano, η σκηνοθέτις και σεναριογράφος Julia Ducournau, η ηθοποιός Brie Larson, ο ηθοποιός Denis Ménochet, η σκηνοθέτις και σεναριογράφος Rungano Nyoni, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Atiq Rahimi, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Damián Szifrón και η ηθοποιός και σκηνοθέτις Maryam Touzani.

Η φετινή αφίσα του Φεστιβάλ απεικονίζει την Γαλλίδα ηθοποιό Catherine Deneuve– μια φωτογραφία που τράβηξε ο Jack Garofalo κατά τα γυρίσματα της ταινίας  La Chamade”. Τον σχεδιασμό της αφίσας ανέλαβαν ο Lionel Avignon και ο Stefan de Vivies.

H αφίσα του 76ου Φεστιβάλ Καννών

H αφίσα του 76ου Φεστιβάλ Καννών.

Η εναρκτήρια ταινία θα είναι το Jeanne du Barry” της Maïwenn, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Johnny Depp ως Λουδοβίκος IE’. Η ταινία με την οποία πρόκειται να κλείσει το Φεστιβάλ Καννών είναι το Elemental του Peter Sohn από την Pixar.

Οι 10 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις Κάννες

“Asteroid City” του Wes Anderson: Διαγωνιστικό Τμήμα

Πλοκή: Ένα συνέδριο παρατηρητών ουράνιων σωμάτων πρόκειται να διαταραχθεί λόγω σημαντικών παγκόσμιας κλίμακας γεγονότων.

Ο Wes Anderson, δύο χρόνια μετά την τελευταία του ταινία με τίτλο “The French Dispatch”, επιστρέφει με το χαρακτηριστικό του στυλ. Αυτή τη φορά, το καστ έχει εκτοξευτεί και αποτελείται από πολλά, μεγάλα ονόματα όπως ο Jason Schwartzman, η Scarlett Johansson, ο Tom Hanks, η Tilda Swinton, ο Jeffrey Wright, ο Bryan Cranston, ο Edward Norton, ο Adrien Brody, ο Steve Carell, η Maya Hawke, η Margot Robbie και ο Willem Dafoe.

“Killers of the Flower Moon” του Martin Scorsese: Εκτός Διαγωνιστικού

Πλοκή: Αμερική τη δεκαετία του 1920. Μέλη της ινδιάνικης φυλής Osage δολοφονούνται και το FBI αποφασίζει να ερευνήσει την υπόθεση.

Για τη νέα του ταινία, ο Scorsese συνεργάζεται για 11η φορά με τον Robert De Niro και για 7η με τον Leonardo DiCaprio. Αναμένεται να βγει στις αίθουσες τον Οκτώβριο ενώ πρόκειται να διανεμηθεί για θέαση και στην υπηρεσία Apple TV+.

"Killers of the Flower Moon" του Martin Scorsese

“Killers of the Flower Moon” του Martin Scorsese

“Perfect Days” του Wim Wenders: Διαγωνιστικό Τμήμα

Πλοκή: Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες με κεντρικό ήρωα έναν Ιάπωνα επιστάτη που ακούει ροκ μουσική.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Wim Wenders που μας έχει χαρίσει αριστουργήματα όπως το “Wings of Desire” ή το “Paris, Texas”, επιστρέφει μετά από κάποια χρόνια απουσίας από τις μεγάλου μήκους ταινίες. Πρωταγωνιστής στις ιστορίες του είναι ο Kōji Yakusho.

"Perfect Days" του Wim Wenders

“Perfect Days” του Wim Wenders

“The Old Oak” του Ken Loach: Διαγωνιστικό Τμήμα

Πλοκή: Σε μια άλλοτε ένδοξη κοινότητα πριν κλείσουν τα ορυχεία, ο ιδιοκτήτης της τελευταίας παμπ με το όνομα ‘The Old Oak’ παλεύει να την κρατήσει ανοιχτή. Παράλληλα, η κατάσταση είναι έκρυθμη λόγω της εγκατάστασης Σύριων προσφύγων στα άδεια σπίτια.

Παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ Καννών, ο Ken Loach έχει κερδίσει δύο φορές στο παρελθόν τον Χρυσό Φοίνικα με την ταινία The Wind That Shakes the Barley” το 2006 και με την ταινία “I, Daniel Blake” το 2016- μόλις ένας από τους 10 σκηνοθέτες που έχουν διπλή νίκη του συγκεκριμένου βραβείου! Ωστόσο, ανακοίνωσε πως αυτή θα είναι η τελευταία του ταινία…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑO Michael Douglas θα λάβει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες12.09.2018

“The Zone of Interest” του Jonathan Glazer: Διαγωνιστικό Τμήμα

Πλοκή: Ο διοικητής του Άουσβιτς επιχειρεί μαζί με τη γυναίκα του να φτιάξουν ένα σπίτι με κήπο δίπλα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης για την οικογένειά τους.

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Jonathan Glazer, με ίσως πιο γνωστή ταινία το “Under the Skin” με πρωταγωνίστρια την Scarlett Johansson, γύρισε αυτό το period drama, το οποίο είναι ελαφρώς βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Martin Amis. Η ταινία γυρίστηκε στο Άουσβιτς το 2021.

"The Zone of Interest" του Jonathan Glazer

“The Zone of Interest” του Jonathan Glazer

“May December” του Todd Haynes: Διαγωνιστικό Τμήμα

Πλοκή: Ένα ζευγάρι βρίσκεται υπό πίεση όταν τους επισκέπτεται μια ηθοποιός για να κάνει έρευνα για μια ταινία για το παρελθόν τους, τότε που η σχέση τους γέμιζε τα πρωτοσέλιδα.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας “Carol” θα παρουσιάσει την ταινία του με πρωταγωνίστριες την Natalie Portman και την Julianne Moore.

"May December" του Todd Haynes

“May December” του Todd Haynes

“Monster” του Hirokazu Kore-eda: Διαγωνιστικό Τμήμα

Πλοκή: Καθώς η μητέρα του μικρού Minato παρατηρεί περίεργες αλλαγές στη συμπεριφορά του, πηγαίνει να αντιμετωπίσει την δασκάλα του σχολείου.

Ο Ιάπωνας καταξιωμένος σκηνοθέτης έχει ήδη κερδίσει δύο βραβεία στις Κάννες. Το πρώτο ήταν το Βραβείο της Επιτροπής το 2013 για την ταινία “Like Father, Like Son” και το 2018 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία “Shoplifters”.

"Monster" του Hirokazu Kore-eda

“Monster” του Hirokazu Kore-eda

“La Chimera” της Alice Rohrwacher: Διαγωνιστικό Τμήμα

Πλοκή: Ένας νεαρός Βρετανός αρχαιολόγος εμπλέκεται σε ένα διεθνές δίκτυο κλεμμένων ετρουσκικών τεχνουργημάτων .

Η Ιταλίδα σκηνοθέτης Alice Rohrwacher έχει παρουσιάσει και προηγούμενες μεγάλου μήκους ταινίες της στις Κάννες. Μάλιστα, κέρδισε και το δεύτερο πιο σημαντικό βραβείο του Φεστιβάλ, το Grand Prix, με την ταινία της “The Wonders” το 2014. Η τρίτη της ταινία με τίτλο “Lazzaro Felice” κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες το 2018. Στη νέα της ταινία πρωταγωνιστεί η Isabella Rossellini.

"La Chimera" της Alice Rohrwacher

“La Chimera” της Alice Rohrwacher

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Δυναμική παρουσία στις Κάννες με διεθνείς δράσεις και συνεργασίες12.09.2018

“Indiana Jones and the Dial of Destiny” του James Mangold: Εκτός Διαγωνιστικού

Πλοκή: Ο αρχαιολόγος Indiana Jones θα ταξιδέψει στον χρόνο για να αποκτήσει ένα φημισμένο καντράν που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Σε αυτό το ταξίδι τον συνοδεύει η εγγονή του.

Ο Harrison Ford υποδύεται για τελευταία φορά τον ήρωα Indiana Jones στην πέμπτη ταινία του διάσημου franchise. O John Rhys-Davies επιστρέφει στον ρόλο του Sallah ενώ καινούργιους χαρακτήρες υποδύονται μεταξύ άλλων η Phoebe Waller-Bridge, ο Antonio Banderas, ο Toby Jones και ο Mads Mikkelsen.

“Strange Way of Life” του Pedro Almodóvar: Ειδικές Προβολές

Πλοκή: Ο Silva παίρνει το άλογό του και πηγαίνει να συναντήσει τον παλιό του φίλο, τον σερίφη Jake, τον οποίο δεν έχει δει εδώ και 25 χρόνια. Παρά την θερμή υποδοχή, ο Jake δεν είναι διατεθειμένος να θυμηθούν τα παλιά.

Η μικρού μήκους του Pedro Almodóvar που θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες έχει για πρωταγωνιστές τον ηθοποιό-φαινόμενο των ημερών μας, Pedro Pascal και τον εξίσου εξαιρετικό Ethan Hawke.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b