MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Για πρώτη φορά σε δύο συγγραφείς το Βραβείο Πούλιτζερ λογοτεχνίας

Για πρώτη φορά το βραβείο Πούλιτζερ λογοτεχνίας θα μοιραστούν φέτος δύο συγγραφείς – η Barbara Kingsolver για το βιβλίο της “Demon Copperhead” και ο Hernan Diaz για το βιβλίο του “Trust”.

Monopoli Team

Για πρώτη φορά στην 105χρονη ιστορία της κατηγορίας των βραβείων, δύο συγγραφείς βραβεύονται από κοινού για τα βιβλία μυθοπλασίας τους. Ο λόγος για την 68χρονη Barbara Kingsolver και το βιβλίο της “Demon Copperhead” και τον 50χρονο Hernan Diaz με το βιβλίο του “Trust”, οι οποίοι είναι οι φετινοί νικητές του Βραβείου Πούλιτζερ λογοτεχνίας.

Το μυθιστόρημα “Demon Copperhead” της Kingsolver, αποτελεί μια σύγχρονη αναδιατύπωση του κλασικού έργου του Dickens, “David Copperfield” και ακολουθεί την ιστορία ενός νεαρού αγοριού που μεγαλώνει στα Απαλάχια και έρχεται αντιμέτωπο με τη φτώχεια, τον εθισμό, τις θεσμικές αποτυχίες και την ηθική κατάρρευση. Μάλιστα, επιλέχθηκε από την Oprah Winfrey το περασμένο φθινόπωρο για τη λέσχη βιβλίων της, ενώ αναφερόμενη σε αυτό η Washington Post μίλησε γι την «κορυφαία κυκλοφορία του 2022».

Το “Trust” του Diaz είναι μια ιστορία για τον πλούτο και την απάτη στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1920, που εξερευνά την οικογένεια, τον πλούτο και τη φιλοδοξία, μέσα από αφηγήσεις σε διαφορετικά λογοτεχνικά στιλ. Το βιβλίο κέρδισε επίσης το βραβείο Kirkus για τη μυθοπλασία, βρέθηκε στη μακρά λίστα για το Βραβείο Booker, ενώ χαρακτηρίστηκε από τους New York Times και την Washington Post ως «ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπορείς να ξεχωρίσεις ποιο έργο τέχνης είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης; Παίξε το νέο παιχνίδι της Google12.09.2018

Η 68χρονη Barbara Kingsolver εδώ και καιρό «πλέκει» κοινωνικά ζητήματα στα μυθιστορήματά της, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης το “The Bean Trees” και την επιλογή της Winfrey “The Poisonwood Bible”, ενώ βοήθησε και στην καθιέρωση του Βραβείου PEN/Bellwether για την Κοινωνική Μυθοπλασία.

Η συγγραφέας μιλώντας στο ABC δήλωσε ότι θεωρεί το Πούλιτζερ ως αναγνώριση όχι μόνο του μυθιστορήματός της, αλλά και ενός παρεξηγημένου και παραγκωνισμένου μέρους της χώρας. Η ίδια είναι κάτοικος των Απαλαχίων εδώ και πολλά χρόνια και σήμερα ζει σε ένα αγρόκτημα στη νοτιοδυτική Βιρτζίνια, τοποθετώντας εκεί γύρω και την ιστορία του βιβλίου της “Demon Copperhead”.

Από την πλευρά του ο Hernan Diaz, μιλώντας στο ABC, ανέφερε πως και το δικό του βιβλίο, όπως και το μυθιστόρημα της Kingsolver, προσεγγίζει ένα παρόμοιο θέμα, που αφορά στην τάξη, από διαφορετική οπτική γωνία. Το “Trust”, το οποίο ξεκινά με ένα μυθιστόρημα μέσα στο μυθιστόρημα για έναν μεγιστάνα της οικονομίας και την κόρη του, διερευνά πώς δημιουργείται ένας τέτοιος κόσμος.

«Ήθελα να μιλήσω για την ίδια τη διαδικασία της συσσώρευσης του πλούτου», δήλωσε ο Diaz, του οποίου το πρώτο μυθιστόρημα “In the Distance” ήταν στη λίστα των υποψηφίων του Πούλιτζερ. «Ήθελα να ασχοληθώ με την τάξη και με το πώς πραγματικά δημιουργούνται τα χρήματα».

Με πληροφορίες από ABC.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b