MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες και εκθέσεις: 5 προτάσεις για την Τετάρτη 3 Μαΐου

Κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές συναντήσεις, και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Τετάρτη 3 Μαΐου 2023.

«Αντί Στεφάνου»: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Χρίστου Καρά στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου
Monopoli Team

Εκθέσεις

1. «Ευ-τυχία»: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λίζας Μέρλιν – Βασιλάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό υποδέχεται τον Μάιο στις αίθουσες της το έργο της  Ελληνίδας Ζωγράφου Λίζας Μέρλιν – Βασιλάτου. Η ζωγράφος εκθέτει μία σειρά από όμορφα λαδοπαστέλ με θέμα τη Μητρότητα. Το ελεύθερο, σίγουρο χέρι μαζί με τα δυνατά συναισθήματα και τον αυθορμητισμό της έκφρασης δίνουν εικόνες ανθρωποκεντρικές που τις χαρακτηρίζουν η έμφαση στο δουλεμένο σχέδιο, το βάθος και το πλούσιο αρμονικό χρώμα. Με την τεχνοτροπία της να παίζει με τον παραστατικό εξπρεσιονισμό και την καθαρή ματιά της η καλλιτέχνιδα – όπως γράφει ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Ευρωπαϊκής Τέχνης, Στέλιος Λιδάκης «…ανήκει στις ζωγράφους που αντιλαμβάνονται τη ζωγραφική σαν μια συμφωνία χρωματικών τόνων, σαν εκκένωση ενός χρωματικού βιώματος πάνω στο χαρτί».
Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, 7.30μμ

Διάρκεια Έκθεσης: 3 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη 12.30 – 3.30 μμ και κατόπιν ραντεβού στο:  [email protected]
Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, Κοκκώνη 15, Ψυχικό. Τηλ: 210-6717097  

2. «Αντί Στεφάνου»: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Χρίστου Καρά στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου

Tο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου εγκαινιάζει την Τετάρτη 3 Μαΐου στις 20:00 την εικαστική έκθεση του πρωτοπόρου καλλιτέχνη Χρίστου Καρά με τίτλο «Αντί Στεφάνου». Ο Χρίστος Καράς, που έφυγε από την ζωή φέτος ανήμερα του Πάσχα, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αποκαλούμενης γενιάς του ’60. Η Sianti Gallery σε συνεργασία με τον δήμο Αλίμου και την Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει την έκθεση για να τιμήσει τον δημιουργό που έφερε ουσιαστική τομή στην ελληνική τέχνη. Ο ιστορικός τέχνης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Μάνος Στεφανίδης γράφει χαρακτηριστικά για την ζωγραφική του Καρά: “Ονομάζουμε ζωγραφική εκείνη την διαδικασία που χρησιμοποιώντας ιδιοτελώς το φως, δημιουργεί εικόνες μίας ανιδιοτελούς αθανασίας. Και είναι τότε που η ζωγραφική μπορεί να λειτουργεί κατευναστικά – παρηγορητικά και να ταξιδεύει τον θεατή με την ψευδαισθητική της ικανότητα σε τόπους και χρόνους ονειρικούς. Σε τόπους και χρόνους ελευθερίας».
Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Μαΐου 2023
Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 3 Μαΐου – Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023
Λειτουργία έκθεσης : Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-20:30 και Σάββατο-Κυριακή : 10:00-14:00 και 18:00-20:30
Είσοδος Ελεύθερη
Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου, Λεωφόρος Ιωνίας 96

3. Τεκμήρια Αναπνοής: Έκθεση των Πάσκουα Βοργιά και Παύλου Φυσάκη στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός μια έκθεση που δίνει νέα πνοή σε αρχειακά ίχνη, οικογενειακά κειμήλια, ιστορικά ντοκουμέντα, όλα όσα αποτελούν δηλαδή «Τεκμήρια Αναπνοής», έως τις 17 Μαΐου. Με το «Documents of Breathing» («Τεκμήρια Αναπνοής») η Πάσκουα Βοργιά και ο Παύλος Φυσάκης αναζητούν τα ακροσφαλή στηρίγματα της μνήμης. H έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια συλλογής κομματιών που, όταν ενωθούν, «ανα-βιώνουν» την Ιστορία, τεκμηριώνοντας το τέλος του χρόνου. Αυτά τα θραύσματα ζωής συνθέτουν τα «Documents of Breathing». Ένα σκοτεινό δάσος, μια θάλασσα, η άβυσσος ή το γέλιο ενός παιδιού. Εικόνες με αρχετυπική, κρυπτική ή αλληγορική σημασία αγκιστρώνονται μέσα από τις λεζάντες τους σε μια πολύ συγκεκριμένη στιγμή και συνθήκη και συνομιλούν με ένα ιστορικό μνημείο, ένα ζευγάρι που αγκαλιάζεται, ένα μαγικό δαχτυλίδι, stills από μια soft porn ταινία του ’70 ή ένα φωτορομάντζο. Και όλα μπορούν να είναι ταυτόχρονα ιστορικά τεκμήρια και οικογενειακά κειμήλια – ακόμα και ένας ουρανός.
Διάρκεια Έκθεσης: 20 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2023
Ωράριο: Δευτέρα/Τετάρτη/Κυριακή: 11:00 – 15:00. Πέμπτη/Παρασκευή: 11:00 – 20:00. Σάββατο: 11:00 – 19:00
Είσοδος Ελεύθερη
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα. Τηλ: 210 322 1917 – 5310. Ε: [email protected] | https://lsparnas.gr/

4. «Παράλληλοι Μονόλογοι»: Ατομική έκθεση του Νεκτάριου Αντωνόπουλου στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

«Παράλληλοι Μονόλογοι»: Ατομική έκθεση του Νεκτάριου Αντωνόπουλου στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Στο φιλόξενο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται έως τις 3 Μαΐου η έκθεση του Νεκτάριου Αντωνόπουλου με τίτλο «Παράλληλοι Μονόλογοι». «Ο Νεκτάριος Αντωνόπουλος με παρρησία και νεανική τόλμη- αρνείται και είναι φανερό στις συνθέσεις του- να ακολουθήσει συνταγές και φόρμουλες συμπεριφοράς επιπόλαια διδαγμένες. Αναζητά το νέο μέσα από την καταστρατήγηση αυτού που θα ήταν αποδεκτό μα και πολύ αναμενόμενο. Για να το κάνει αυτό αμφισβητεί φανερά τη σιγουριά που θα του έδινε η αναπαράσταση των μορφών με βάση τη φωτοσκίαση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο εικαστικός Αλέκος Κυραρίνης.
Διάρκεια έκθεσης: 5 Απριλίου 2023 – 3 Μαΐου 2023
Ωράριο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Τρίτη : 13:00 – 20:00 και από Τετάρτη έως Δευτέρα: 08:00 – 20:00.
Η είσοδος στο καφέ είναι ελεύθερη
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Αθήνα. Ε: [email protected]. T 213 214 4800, 213 214 4856

5. Παράλληλα: Ατομική έκθεση της Αμαλίας Κορωνάκη στην Chili Art Gallery – Τελευταία Εβδομάδα

Αμαλία Κορωνάκη σε συνεργασία με τον Εικαστικό Επιμελητή Πάρη Καπράλο παρουσιάζει στην Chili Art Gallery την έκθεση «Παράλληλα». Η έκθεση, η οποία ολοκληρώνεται στις 6 Μαΐου 2023, παρουσιάζει ζωγραφικά έργα της ζωγράφου, που προέκυψαν από τις αστικές πορείες της στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη επί σειρά ετών, δημιουργώντας μια άυλη εννοιολογική πόλη, ενοποιητική δύο κόσμων. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται καλλιτεχνικό βίντεο που αποτυπώνει μέρος εμπειριών των δύο πόλεων που ενέπνευσαν την Αμαλία Κορωνάκη, το οποίο δημιούργησε για την καλλιτέχνη ο τούρκος κινηματογραφιστής Batu Özer.
Διάρκεια Έκθεσης: Από 20 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2023
Ωράριο: Τρίτη/Τετάρτη/Παρασκευή: 11:00 – 18:00, Πέμπτη: 12:00 – 19:00, Σάββατο: 11:00 – 15:00
Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα. Τηλ: 210-7292564. Ε: email: [email protected] | www.chiliart.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHome Cinema: 10 ταινίες που θα δούμε αυτή την εβδομάδα σε TV και πλατφόρμες12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b