MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Πικάσο: Σε δημοπρασία πορτρέτο αξίας 40 εκατομμυρίων, που απεικονίζει τη μούσα του, Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ

Ένα πορτρέτο αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, που απεικονίζει την Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, μούσα του Πικάσο, θα ηγηθεί της δημοπρασίας του οίκου Christie’s στην Νέα Υόρκη

Pablo Picasso, Nature morte à la fenêtre, (1932). Courtesy of Christie's.
Monopoli Team

Ένα πορτρέτο μεγάλης κλίμακας, που απεικονίζει την Μαρί Τερέζ Βαλτέρ και ο Πικάσο δημιούργησε το 1932, θα βρεθεί για πρώτη φορά σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s στην Νέα Υόρκη, στις 11 Μαϊου. Το σπάνιο έργο αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων είναι ένα από τα πολλά έργα του Πικάσο που θα λάβουν μέρος σε δημοπρασίες αυτή τη σεζόν, εξαιτίας της επετείου 50 χρόνων από τον θάνατό του.

Ο πίνακας είχε δει το φως της δημοσιότητας μόλις δύο φορές, λίγο μετά τη δημιουργία του. Αμέσως μετά εξαφανίστηκε για περίπου πέντε δεκαετίες, μέχρι το 1981.

Αποτελεί ένα από τα 10 χιλιάδες έργα του Πικάσο, που κληρονόμησε η εγγονή του, Μαρίνα Πικάσο και στη συνέχεια πούλησε για να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπίες. Έτσι, το έργο βρέθηκε στα χέρια της εκλιπούσας εμπόρου τέχνης Jan Krugier, που καθοδηγούσε την Μαρίνα στο να πουλήσει τα έργα του παππού της, μέχρι και τον θάνατό της το 2008.

Ο πίνακας πέρασε στην ιδιοκτησία των απογόνων της Krugier, οι οποίοι τώρα το προσφέρουν προς πώληση.

Σύμφωνα με την Vanessa Fusco, υπεύθυνη του οίκου Christie’s για την ιμπρεσιονιστική και σύγχρονη τέχνη, το έργο “κουβαλάει την ισχυρή επιρροή της Μαρί Τερέζ και την σπουδαία άνθηση της δράσης που ενέπνευσε στην τέχνη του, από τη ζωγραφική στην γλυπτική και όχι μόνο”.

Εξάλλου, η χρονιά εκείνη, το 1932, ήταν καθοριστική για την καριέρα του Πικάσο, αφού δημιούργησε πάνω από 100 σημαντικά έργα του, μεταξύ αυτών και το πορτρέτο της 22χρονης τότε Βαλτέρ, της κρυφής ερωμένης του κατά τη διάρκεια του γάμου του με την μπαλαρίνα Όλγα Χόχλοβα.

Τα περισσότερα έργα που ο Πικάσο δημιούργησε εκείνη τη χρονιά, κατέληξαν να συγκεντρώνουν πολύ υψηλές προσφορές. Το θρυλικό “Nude, Green Leaves and Bust” πωλήθηκε για πάνω από 106 εκατομμύρια δολάρια στην δημοπρασία του οίκου Christie’s το 2010. Άλλος ένας πίνακας που απεικονίζει την Μαρί Τερέζ, με τίτλο “Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)” πωλήθηκε για πάνω από 103 εκατομμύρια το 2021.

Αναλόγως, και αυτός ο πίνακας, με τίτλο “Nature morte à la fenêtre, (1932)” αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλες προσφορές στην δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα στην Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑM-Power Festival: Με δύναμη για την αναπηρία12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b