MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
12
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Μισέλ Δημόπουλο

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μισέλ Δημόπουλος, έφυγε από τη ζωή.

Monopoli Team

Ο Μισέλ Δημόπουλος, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έφυγε από τη ζωή.

«Ο Μισέλ θα είναι πάντα εδώ. Στο Ολύμπιον και στο λιμάνι, στις μεγάλες οθόνες και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στις κουβέντες, στα βιβλία και τα περιοδικά. Θα είναι ζωντανός, ευθυτενής, γελαστός, δίκαιος και πάντα έτοιμος να ξαναδεί και να μας δείξει τις υπέροχες ταινίες που λάτρευε, να μας κάνει να ανακαλύπτουμε το καινούριο και το ανήσυχο σινεμά σε κάθε μας βήμα» έγραψε στην επίσημη σελίδα του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κάνοντας γνωστή την είδηση της απώλειάς του.

Ο Μισέλ Δημόπουλος ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1991 μέχρι το 2005 και σε αυτό το διάστημα έδωσε νέα πνοή και διεύρυνε τους διεθνείς ορίζοντες του θεσμού. Το 1992 έκανε το Φεστιβάλ Διεθνές και έξι χρόνια αργότερα, το 1998 το έφερε στο σπίτι του, στο Ολύμπιον.

Συνεργάστηκε ακόμη με ελληνικούς και ξένους κινηματογραφικούς φορείς, στο πλαίσιο της διοργάνωσης αφιερωμάτων σε κινηματογραφικούς δημιουργούς. Επιμελήθηκε επίσης αφιερώματα για το ελληνικό σινεμά στο εξωτερικό, και υπήρξε ιδρυτικό μέλος των βραβείων LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με μία δημοσίευση στο Facebook, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρέτισε τον “δικό της άνθρωπο, τον οραματιστή και πρωτοπόρο Μισέλ Δημόπουλο”.

Το Φεστιβάλ αποχαιρετά τον Μισέλ Δημόπουλο

“Η οικογένεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο, τον οραματιστή και πρωτοπόρο Μισέλ Δημόπουλο.

Το πολύπλευρο έργο του, οι ανεξάντλητες γνώσεις του, η ακούραστη αφοσίωσή του στο σινεμά, καθώς και η πολύτιμη παρακαταθήκη που άφησε πίσω του, περιγράφουν ιδανικά την προσωπικότητα και την προσφορά του Μισέλ Δημόπουλου. Αυτό που αδυνατούν, όμως, να περιγράψουν είναι το χάρισμά του να αγγίζει τις καρδιές όλων όσοι είχαν την τύχη και το προνόμιο να συνεργαστούν μαζί του.

Ο Μισέλ Δημόπουλος ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1991 μέχρι το 2005 και σε αυτό το διάστημα έδωσε νέα πνοή και διεύρυνε τους διεθνείς ορίζοντες του θεσμού. Επιμελήθηκε πολλές ρετροσπεκτίβες, αφιερώματα, καθώς και τριάντα εκδόσεις και μονογραφίες αφιερωμένες σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Η βαθιά αγάπη του για τον κινηματογράφο, το ανήσυχο πνεύμα του και η ανάγκη του να ανακαλύπτει νέους δημιουργούς, είδη και τάσεις, τον οδήγησαν να κάνει πραγματικότητα το όραμα της διεθνοποίησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ήταν πάντα κοντά στο Φεστιβάλ και τους ανθρώπους του. Παρακολουθούσε ταινίες φανατικά και υπερασπιζόταν με πάθος το ανεξάρτητο, ευρωπαϊκό σινεμά. Θα τον θυμόμαστε πάντα στους διαδρόμους του Ολύμπιον, στο Λιμάνι, στις κινηματογραφικές αίθουσες, ακούραστο και χαμογελαστό, να μιλά με πάθος για τις ταινίες που τόσο αγάπησε, να διευρύνει τους ορίζοντές μας και να μας ταξιδεύει στο πρωτοποριακό και ανήσυχο σινεμά της νέας εποχής.

Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην Έρση Σωτηροπούλου, στην Καρολίνα, στον Μάρκελλο, στην οικογένεια και τους οικείους του”.

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
COSMOTE HISTORY: 10 χρόνια λειτουργίας για το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό
Cine News
Super Bowl 2026: Οι δύο “λανθιμικές” διαφημίσεις με την Emma Stone και τον George Clooney
Cine News
Οι βραβευμένοι «Ανταγωνιστές» επιστρέφουν με β’ σεζόν στο Disney+
Art & Culture
Αποστολή στο 55ο IFFR: Μια εβδομάδα από αίθουσα σε αίθουσα
Cine News
Die My Love, κωμωδίες ή δυνατά love stories; Τι θα δεις αυτή την εβδομάδα στην TV
Cine News
Μέγαρο: Τριήμερο προβολών με τα τρία πρώτα ιστορικά ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού
Cine News
28ο ΦΝΘ: Μεγάλο αφιέρωμα σε σπάνια και αποκαλυπτικά αρχεία
Cine News
Animasyros 2026: 200 χρόνια Ερμούπολη και open call για συμμετοχές
Cine News
«Οι Αθώοι»: Πρεμιέρα απόψε στο MEGA – Όσα θα δούμε στο 1ο επεισόδιο
Cine News
Το KinoFest επιστρέφει στην Αθήνα
Cine News
Η υπόθεση Σορίν Ματέι στη μεγάλη οθόνη - Στον "αέρα" το τρέιλερ
Cine News
«Μπαμπά, σ’ αγαπώ»: Οι πιο απίστευτες περιπέτειες της πατρότητας ξεκινούν στον ALPHA