MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν η Χούντα «στέρησε» στους Νοστράδαμος τη Eurovision

Η πτώση του θρυλικού συγκροτήματος Νοστράδαμος και το τραγικό τέλος του Ιπποκράτη Εξαρχόπουλου ή «Τσάρλι» την περίοδο της Χούντας στην Ελλάδα.

Monopoli Team

Σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου 1974, οι ABBA με το τραγούδι «Wateloo» κατέκτησαν την πρώτη θέση στον 19ο διαγωνισμό της Eurovision που διεξήχθη στην Αγγλία. Ο δρόμος για το σουηδικό συγκρότημα ωστόσο, είχε ανοίξει όταν το άλλο μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού, οι Νοστράδαμος «κόπηκαν» από την Χούντα. Στη θέση τους πήγε η Μαρινέλλα με το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και τ΄ αγόρι μου» που πήρε την 11η θέση.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Οι Νοστράδαμος ιδρύθηκαν το 1971 από τους Στέλιο Φωτιάδη, τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο, γνωστό και ως Τσάρλι και την Αγγλίδα τραγουδίστρια Chris King. Η Δέσποινα Γλέζου, που ήταν μέλος των POLL προσχώρησε στο σχήμα το 1972. Εκείνη την εποχή οι Νοστράδαμος κυριαρχούσαν στην ελληνική ποπ σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜια νύχτα στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου στο Εθνικό Θέατρο12.09.2018

Το 1972 εμφανίστηκαν στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισαν την τιμητική διάκριση «Πρωτοεμφανιζόμενου Συνθέτη και Εκτελεστή» (Στέλιος Φωτιάδης) με το τραγούδι «Δώσ’ μου το χέρι σου», το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χούντας.

Η επιτυχία τους ήταν τεράστια, μιας και το συγκεκριμένο τραγούδι πούλησε 9.000 αντίτυπα σε ένα μήνα. Το 1973, το γκρουπ έφτασε στο ζενίθ της δημοτικότητας του και έκανε περιοδεία ανά την Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία. Οι Νοστράδαμος κατατάσσονται στον αριθμό 9 σε μια λίστα με τα 10 πιο σημαντικά ροκ συγκροτήματα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το 1974, το συγκρότημα κέρδισε σε διαγωνισμό της ΕΡΤ, το εισιτήριο για την πρώτη ελληνική συμμετοχή της χώρας μας στη Eurovision.

Διαβάστε περισσότερα στο Gazzetta.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι εμβληματικοί Kraftwerk για πρώτη φορά στο Ηρώδειο12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b