MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ελευσίνα: Το έργο του γλύπτη Θόδωρου αποκαλύπτεται

Αυλαία για την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Visions from the Underworld» που φιλοξενεί η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το Σάββατο 8 Απριλίου 2023, στις 3.33 μ.μ. ακριβώς, με την αποκάλυψη του έργου του πολυβραβευμένου διεθνούς γλύπτη Θόδωρου.

Monopoli Team

Έχοντας υποδεχθεί ήδη περισσότερους από 2.000 επισκέπτες, το Μυστήριο 177, η ομαδική εικαστική έκθεση «Visions from the Underworld» που φιλοξενεί η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ολοκληρώνεται το Σάββατο 8 Απριλίου στις 3.33 μ.μ. ακριβώς.

Όσοι και όσες βρεθούν εκείνη την ώρα στο X-Bowling Art Center, όπου στεγάζεται η έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην εμπειρία της αποκάλυψης του «κύβου του αγνώστου» που βρίσκεται στο κέντρο της.

Μέσα από μια ειδική τελετή, υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη Mc Cloud Zicmuse, θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν, για πρώτη φορά και για μία μόνο μέρα, το γλυπτό του πολυβραβευμένου διεθνούς έλληνα γλύπτη Θόδωρου (Θεόδωρος Παπαδημητρίου, 1931-2018), που εμπνέεται από πτυχές των Ελευσινίων Μυστηρίων.

Φωτογραφία: John Stathis

Με έμπνευση από τα Ελευσίνια Μυστήρια

Η έκθεση «Visions of the Underworld»εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια, αντλώντας στοιχεία από το μύθο και τη μυστική λατρεία και χρησιμοποιώντας τα ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα. Στόχος της είναι να αναδείξει τη συνάφεια των Μυστηρίων με τη σύγχρονη εποχή και να τα ερμηνεύσει, μέσω διάφορων φωνών, σε μια γλώσσα για τον 21ο αιώνα.

Η έκθεση είναι στημένη μέσα σε μία αρχιτεκτονική κατασκευή ενός υπερκύβου, ως αναφορά στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, κάτι ανάμεσα σε ερείπιο που μπορεί να υπήρξε πριν από χιλιετίες αλλά και σε ένα ακαθόριστο αποκαλυπτικό μέλλον.

Ένας ιερός ναός μέσα στον οποίο ο επισκέπτης καλείται να ξεκινήσει ένα ταξίδι ανακάλυψης και αποκάλυψης, μια συμβολική μετάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής. Τα διαφορετικά έργα τέχνης που βρίσκονται στο ιερό αυτό έδαφος εμπνέονται και απηχούν θέματα και μοτίβα των Μυστηρίων: τον κύκλο του θανάτου και της αναγέννησης, τη γονιμότητα και τη θνητότητα, τις τελετές μύησης και τις τελετουργίες, τις παραισθήσεις και τα οράματα, ενώ, παράλληλα, κυριαρχεί το αποκρυφιστικό, το σκοτεινό και το ψυχεδελικό στοιχείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ2023 Ελευσίνα: Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στη νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά12.09.2018

Μια περιήγηση στην έκθεση

Τον επισκέπτη υποδέχεται στο χώρο το έργο «Germinating Soul» του Πάνου Τσαγκάρη, ο φύλακας-άγγελος του ναού με τη μορφή του Οσίριδος, του θεού του Κάτω Κόσμου στην αρχαία Αίγυπτο. Το βίντεο της Serene Blumenthal με μια μασκοφορεμένη γυναίκα με αλλόκοτη ενδυμασία να επιτελεί τελετουργικές χειρονομίες, όπως οι ιέρειες των Ελευσινίων Μυστηρίων που χόρευαν όλη νύχτα, αποτελεί ένα σύγχρονο, φεμινιστικό σχόλιο στην αρπαγή της Περσεφόνης και τις αποκρουστικές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Στη συνέχεια της περιήγησης, η Δανάη Ανεσιάδου προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα υπνωτιστικό παιχνίδι σκιών που επιτελείται από δύο χέρια, ένα θέαμα από φάσματα, σαν αιθέριες αντανακλάσεις. Ο Πάνος Τσάγκαρης σχολιάζει ακόμη την ψευδαισθητική φύση του υλικού κόσμου που ζούμε με μια σειρά από εφήμερες εγκαταστάσεις φτιαγμένες από καθρέφτες.

Φωτογραφία: John Stathis

Ταξίδι στον Κάτω Κόσμο

Το έργο «Plato’s Cave» του Filip Vervaet, ένα ψυχεδελικό σπήλαιο από το οποίο παράγονται τεκτονικοί ήχοι, θα μπορούσε να αποτελεί την είσοδο στον Κάτω Κόσμο. Η Kimsooja παρουσιάζει μια βουδιστική μαντάλα σε σχήμα τζουκ μποξ για να διερευνήσει τη διττή φύση της ζωής, συνδυάζοντας στοιχεία από την ανατολική και τη δυτική φιλοσοφία, ενώ η Shana Moulton απολαμβάνει το πρωινό της μέχρι τη στιγμή που χάνει τις αισθήσεις της από το ιερό ποτό κυκεώνα αλλά και τα δημητριακά «Kellogg’s Special K».

Τέλος, τα ζωγραφικά έργα της Lysandre Begijn, που απεικονίζουν σαμανιστικές μορφές που μοιάζουν με ιέρειες από την ελληνική μυθολογία, την κρητική ή την ετρουσκική τέχνη, ολοκληρώνουν το ταξίδι του επισκέπτη στο ναό και του προσφέρουν μια ασφαλή επιστροφή στον έξω κόσμο.

Φωτογραφία: John Stathis

Καλλιτέχν(ιδ)ες που συμμετέχουν

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι Δανάη Ανεσιάδου, Lysandre Begijn, Serene Blumenthal, Kimsooja, Joris Van de Moortel, Shana Moulton, Πάνος Τσαγκάρης, Filip Vervaet, Mc Cloud Zicmuse, Θόδωρος, ενώ την επιμελητική ομάδα αποτελούν οι The Agprognostic Temple (DomeWood και Sam Steverlynck).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜυστήριο 84 Πανηγύρι: Ένας τριήμερος κινηματογραφικός μαραθώνιος στην Ελευσίνα12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Visions from the Underworld»

Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης

X-Bowling Art Center, Χαριλάου 12, Ελευσίνα
Διάρκεια: Έως Σάββατο 8 Απριλίου 2023
Τελετή λήξης: Σάββατο 8 Απριλίου, 3.33 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή: 17.00-21.00, Σάββατο – Κυριακή: 12.00-20.00
Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b