MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Μπερναρντίν Εβαρίστο: Η βραβευμένη με Booker συγγραφέας έρχεται στη Στέγη

Η Μπερναρντίν Εβαρίστο είναι η πρώτη μαύρη συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Booker και έχοντας κατακτήσει τη βρετανική λογοτεχνία, έρχεται στη Στέγη για μια πληθωρική συζήτηση για την τέχνη της συγγραφής, τη θέση της γυναίκας στο «εδώ και τώρα» και τη σημασία του να είσαι ο εαυτός σου σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς.

Monopoli Team

Συγγραφέας, ακτιβίστρια, καθηγήτρια, πρωταγωνίστρια σε δύο σειρές ντοκιμαντέρ του BBC, Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου και η πρώτη μαύρη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Booker, η Μπέρναρντιν Εβαρίστο συναντάει τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 19:00 για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό, σε μια ξεχωριστή συζήτηση με τη σεναριογράφο, θεατρική συγγραφέα και πεζογράφο, Αλεξάνδρα Κ*, στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOnassis AiR – Open Call 2023/24: Γίνε μέλος της καλλιτεχνικής κοινότητας12.09.2018

Λίγα λόγια για την Μπερναρντίν Εβαρίστο

Φωτογραφία: Jennie Scott

Γεννημένη το 1959 από Αγγλίδα μητέρα και Νιγηριανό πατέρα, μεγάλωσε στο Λονδίνο, όπου ζει και διδάσκει δημιουργική γραφή. Αφού εργάστηκε για δεκαετίες ως ηθοποιός, δασκάλα και τραγουδίστρια, βρέθηκε από το περιθώριο στο παγκόσμιο προσκήνιο. Στο Μανιφέστο μιλά για τον ρατσισμό που βίωσε από τα παιδικά της χρόνια και για τις δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία της και οι οποίες συνδέονται με τη φυλή, το φύλο, την κοινωνική τάξη, τη διαφορετικότητα, τη σεξουαλικότητα, το πέρασμα της νιότης.

Το όνομά της μπήκε στη ζωή των ανήσυχων και ενημερωμένων αναγνωστών με το βιβλίο «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο», που κέρδισε το βραβείο Booker το 2019 εξ ημισείας με τις «Διαθήκες» της σπουδαίας Μάργκαρετ Άτγουντ. Ήταν οι ιστορίες δώδεκα σύγχρονων γυναικών της Βρετανίας, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονταν τα πολλά πρόσωπα της ταυτότητας: γυναίκες νέες και ηλικιωμένες, μιγάδες και μαύρες, πλούσιες και φτωχές. Όλα όσα χωράνε, δηλαδή, στο λογοτεχνικό σύμπαν της Μπερναρντίν Εβαρίστο: ένα σύμπαν διαφορετικότητας, συμπερίληψης και προσωπικής αναζήτησης, το οποίο απευθύνεται στην ανοιχτή κοινωνία.

Η Εβαρίστο είναι μια φωνή της εποχής της. Από τη μια, γράφει βασισμένη στις προσωπικές εμπειρίες του ρατσισμού, της οικογενειακής βίας και του αποκλεισμού. Μεγαλωμένη σε μια διαφυλετική πολύτεκνη οικογένεια και σε μια «λευκή» γειτονιά του Λονδίνου, έμαθε να παλεύει για να επιβιώσει, κόντρα στις προκαταλήψεις, κυνηγώντας πάντα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Από το 1999 μέχρι σήμερα έχει κερδίσει συνολικά 77 υποψηφιότητες, βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, ανάμεσά τους το Indie Book Award for Fiction (2020) και το Βραβείο Βρετανικού Βιβλίου (2020).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
27 Μαρτίου στις 19:00 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Επιμέλεια: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Πασκουά Βοργία, Λευτέρης Καλοσπύρος, Κώστας Δαρδάνος
Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Gutenberg.

Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης. Η προκράτηση θέσεων για την εκδήλωση έχει ξεκινήσει και θα λήξει στις 27/3, ώρα 18:30. Για να είναι έγκυρη η προκράτησή σας, συνιστάται να βρίσκεστε στη Στέγη τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και την ελληνική νοηματική γλώσσα.

Την ημέρα της εκδήλωσης θα πωλούνται στο φουαγέ ισογείου της Στέγης τα βιβλία της, «Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο», «Μανιφέστο» και «Ξανθές ρίζες». Στο τέλος της εκδήλωσης, η συγγραφέας θα υπογράψει περιορισμένο αριθμό βιβλίων.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b