MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Χιλή: Νέο άγαλμα μοάι βρέθηκε σε κρατήρα ηφαιστείου

Ένα νέο μοάι, ύψους 1,60 μέτρων, βρέθηκε ξαπλωμένο στο πλάι στην κοίτη μιας ξηρής λίμνης σε έναν κρατήρα ηφαιστείου.

Andrea Vera Sasso/Pexels
Monopoli Team

Ένα νέο μοάι βρέθηκε στην κοίτη μιας ξηρής λίμνης – που τα τελευταία χρόνια είχε βάθος τρία μέτρα – μέσα σε έναν κρατήρα ηφαιστείου, σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινότητας των ιθαγενών που διαχειρίζεται την περιοχή στο νησί της Χιλής.

Το άγαλμα αυτό – που είναι από τα χαρακτηριστικά μονολιθικά αγάλματα των Νησιών του Πάσχα – βρέθηκε στις 21 Φεβρουαρίου από μια ομάδα εθελοντών επιστημόνων από τρία πανεπιστήμια της Χιλής, οι οποίοι συνεργάζονταν σε ένα πρότζεκτ για την αποκατάσταση του βάλτου στον κρατήρα του ηφαιστείου Rano Raraku. 

Το συγκεκριμένο μοάι που βρέθηκε εκεί έχει ύψος 1,60 και βρέθηκε ξαπλωμένο στο πλάι, «κοιτάζοντας» τον ουρανό.

«Αυτό το μοάι προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για επιστημονικές και φυσικές μελέτες – είναι μια πραγματικά μοναδική ανακάλυψη καθώς είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται ένα μοάι μέσα σε λίμνη στον κρατήρα του Rano Raraku», ανέφερε η κοινότητα των αυτοχθόνων Ma’u Henua σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣπιναλόγκα: Αποκαθίσταται και ανοίγει για το κοινό ως μουσειακός χώρος12.09.2018

Αρκετά αγάλματα στο νησί αυτό έχουν υποστεί ζημιές μετά από δασική πυρκαγιά τον περασμένο Οκτώβριο.

«Αυτό το μοάι βρίσκεται στο κέντρο μιας λίμνης που άρχισε να στεγνώνει το 2018», δήλωσε ο διευθυντής της κοινότητας Ma’u Henua που διαχειρίζεται το εθνικό πάρκο Rapa Nui, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο. «Το ενδιαφέρον είναι ότι, τουλάχιστον για τα τελευταία 200 ή 300 χρόνια, η λίμνη είχε βάθος τρία μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αφήσει το μοάι εκεί σε αυτό το διάστημα».

Οι χαρακτηριστικές μονολιθικές σκαλιστές πέτρινες φιγούρες, με επιμήκη πρόσωπα και χωρίς πόδια, εξορύσσονταν κυρίως από τόφφο, ένα είδος ηφαιστειακής τέφρας, στο ηφαίστειο Rano Raraku.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕντυπωσιακή ανακάλυψη: Αγάλματα αρχαίων Ελλήνων θεών βρέθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζανών12.09.2018

Ήταν «γεμάτο με αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά αλλά χωρίς σαφή ορισμό», ανέφερε επιπλέον η δήλωση των Ma’u Henua για το νεοανακαλυφθέν άγαλμα, προσθέτοντας ότι η ομάδα αναζήτησε χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσει μια πιο εκτεταμένη μελέτη σχετικά με την ανακάλυψη. Ωστόσο, «δεν υπάρχουν σχέδια να αφαιρεθεί το μοάι από εκεί που βρίσκεται».

Να σημειωθεί πως το ηφαίστειο Rano Raraku και τα μοάι του αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 

Με πληροφορίες από Guardian.

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b