MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού να πάμε σήμερα: 5 προτάσεις για θέατρο, χορό και συναυλίες για την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου

Παρακάτω θα βρείτε τις δικές μας προτάσεις για θέατρο, χορό και συναυλίες που μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου.

Monopoli Team

PERFORMANCE/ΧΟΡΟΣ

1. Elenit, του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη

Μετά τον Καναδά και λίγο πριν ξεκινήσει τον τέταρτο κύκλο περιοδείας του, το “Elenit” του καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη και περφόρμερ, Ευριπίδη Λασκαρίδη, κάνει μια αποχαιρετιστήρια στάση στη Στέγη, εκεί όπου, τέσσερα χρόνια πριν, έδωσε την παγκόσμια πρεμιέρα του. Μια πανύψηλη κυρία με ιδιαίτερη κώμη και ακόμη πιο ιδιαίτερη μύτη σηκώνει το τηλέφωνο, τραγουδάει μόνη της και συναναστρέφεται άλλα παράξενα όντα, μιλώντας τους σε μια ολόδική της γλώσσα. Πρόκειται για τον Ευριπίδη Λασκαρίδη αυτοπροσώπως, μεταμορφωμένο σε μια αξιολάτρευτη όσο και εξωφρενική περσόνα, η οποία μας καλωσορίζει σε ένα σύμπαν όπου συμβιώνουν, μεταξύ άλλων, δεινόσαυροι και ανεμογεννήτριες, ο Stephen Hawking και μια στοίβα από λαμαρίνες, το βάθρο ενός dj και η Νίκη της Σαμοθράκης. Μια απόλυτα ιδιοσυγκρασιακή σκηνική γλώσσα διέπει το Elenit, το εξαίσια αστείο και απείρως γοητευτικό έργο του καταξιωμένου εντός και εκτός συνόρων Έλληνα καλλιτέχνη που παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στη Στέγη από 16 έως 19 Φεβρουαρίου 2023.
16 – 19 Φεβρουαρίου στις 20:30
Κανονικό: 7€, 13€, 18€, 22€, Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 10€, 14€, 18€, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9€, 13€, 16€, Κάτοικος Γειτονιάς: 7€, ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€, Συνοδός ΑμεΑ: 10€
Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Κεντρική Σκηνή), Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα

2. 3 Rooms, από το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ επαναλαμβάνει την επιτυχημένη παραγωγή “3 Rooms”, στην οποία ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος επιχειρεί έναν δημιουργικό διάλογο πάνω στη σύγχρονη γλώσσα του χορού με δύο από τις σημαντικότερες μορφές του χορού παγκοσμίως, τον κορυφαίο Τσέχο χορογράφο Γίρζι Κύλιαν και τον διεθνώς αναγνωρισμένο Ισραηλινό χορογράφο Οχάντ Ναχαρίν. Η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου “To ισοκράτημα ενός παιδιού”, σε μουσική του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη, συνομιλεί με την εμβληματική χορογραφία του Γίρζι Κύλιαν “Petite mort” και τη διάσημη χορογραφία “Minus 16” του Οχάντ Ναχαρίν, πάνω στις ιδιαίτερες ερμηνευτικές απαιτήσεις των οποίων έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Για τη χορογραφία του Ρήγου οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ μοιράζονται τη σκηνή με σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).
Πέμπτη 16/2 και Σάββατο 18/2 στις 19:30 και Κυριακή 19/2 στις 18:30
€15, €18, €20, €25, €30, €35, €50, Φοιτητικό, παιδικό: €12, Περιορισμένης ορατότητας: €10
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

ΘΕΑΤΡΟ

3. Τender Napalm, του Philip Ridley στην Κάμιρο

Το «Τender Napalm» του Philip Ridley αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που έρχεται αντιμέτωπο με την απώλεια της μοναχοκόρης τους και ερευνά το κενό που γεννιέται στη σχέση εξαιτίας του πένθους. Τα δύο πρόσωπα του έργου, σαν έναν περίεργο μηχανισμό αντιμετώπισης προβλημάτων, δημιουργούν alter egos επί σκηνής και μέσω αυτών “μεταφέρονται” σε φανταστικούς τόπους και χρόνους, προκειμένου να επικοινωνήσουν μεταξύ τους συναισθήματα που είναι δύσκολο να ειπωθούν. Με όχημα τον λόγο (με αριστουργηματικά δομημένους, μακροσκελείς μονολόγους αλλά και καταιγιστικούς διαλόγους) οι χαρακτήρες μεταφέρονται από τη μια “πραγματικότητα” στηνάλλη δημιουργώντας έτσι “θέατρο μέσα στο θέατρο”. Σ’αυτό το βαθιά ρομαντικό και ερωτικό έργο που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό στην Κάμιρο, ο Ridley θίγει κατά κύριο λόγο ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εξάρτησης, σεξουαλικότητας αλλά και βίας εντός μιας μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης. Θέτει επίσης και περαιτέρω ερωτήματα πάνω στα δίπολα: ισχυρός– αδύναμος, εξουσιαστής – εξουσιαζόμενος και, αναπόφευκτα, άντρας – γυναίκα. Τους Κατερίνα Μαυρογεώργη και Κωνσταντίνο Γώγουλο καθοδηγεί σκηνοθετικά η Εύα Βλασσοπούλου.
Από Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:00
15€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο) 
Κάμιρος, Ιθάκης 32, Αθήνα 

ΜΟΥΣΙΚΗ

4. Ex Femina: Παλαιά Μουσική με όργανα εποχής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τρεις βραδιές αφιερωμένες σε γυναίκες με σημαντικό αποτύπωμα στη μουσική δημιουργία και πράξη θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τρεις γυναίκες της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, η Isabella d’Este [Ιζαμπέλλα ντ’ Έστε], η Isabella Leonarda [Ιζαμπέλλα Λεονάρντα] και η Barbara Strozzi [Μπάρμπαρα Στρότσι], οι οποίες σφράγισαν με το έργο και την προσωπικότητά τους τη μουσική δημιουργία και πράξη, αναδεικνύονται σε τρεις παραστάσεις Παλαιάς Μουσικής με όργανα εποχής, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο Μέγαρο (16 & 23/2 και 9/3), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Ex Femina». Σε αυτές τις τρεις βραδιές, εξειδικευμένοι ερμηνευτές παρουσιάζουν σπάνια έργα, ενώ το μουσικό μέρος εμπλουτίζεται με εισαγωγικές ομιλίες, συνοδεύεται από προβολές και συνδυάζεται με τη θεατρική τέχνη. Η εναρκτήρια εκδήλωση-αφιέρωμα στην Isabella d’Este έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Λαμβάνουν μέρος η Θεοδώρα Μπάκα (µεσόφωνος), η Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιόλα ντα γκάµπα) και ο Θεόδωρος Κίτσος (αναγεννησιακό λαούτο, αναγεννησιακή κιθάρα, καλλιτεχνική και µουσικολογική επιµέλεια). Την ημέρα της συναυλίας, στις 19:15, θα προηγηθεί για τους κατόχους εισιτηρίων η εισαγωγική ομιλία «Στην αυλή της Iζαμπέλλα ντ’ Έστε» με την Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ και την Τζουλιέττα Καρόρη, παραγωγό του Tρίτου Προγράµµατος της ΕΡΤ.
Ex Femina I: 16/02, στις 20:30, Ex Femina IΙ: 23/02 στις 20:30. Εκπαιδευτική δράση «Ας μιλήσουμε για Παλαιά Μουσική» 20/02, στις 18/02
Άνα παράσταση Ex Femina: 8€ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 12€, 18€
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος & Αίθουσα Εκπαιδευτικών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

5. Jako Organ Trio στο Half Note Jazz Club

To Jako Organ Trio, προσωπικό project του εγκατεστημένου στο Βερολίνο κιθαρίστα Ιάκωβου Συμεωνίδη, για πρώτη φορά στη σκηνή του Half Note Jazz Club. Το ρεπερτόριο του τρίο αποτελείται από πρωτότυπες συνθέσεις του Ιάκωβου Συμεωνίδη, jazz originals και κομμάτια του American Songbook καθώς και διασκευές σε κομμάτια της Motown και Funk σκηνής. Tο τρίο συνδυάζει στοιχεία της παράδοσης των Organ trios της δεκαετίας του ‘60 με μοντέρνο ήχο και αισθητική, αναμειγνύοντας το swing με boogaloo, latin, afro και funk grooves. Συγχρόνως μέσα από την πρωτότυπη μουσική του, αλλά και μέσω της επιλογής των τραγουδιών που διασκευάζει, το τρίο προσπαθεί να μιλήσει για προβλήματα και ζητήματα της καθημερινότητας. Παίζουν οι: Γιώργος Κοντραφούρης – Hammond Organ, Παναγιώτης Θέμας – Τύμπανα, Ιάκωβος Συμεωνίδης – Κιθάρα, συνθέσεις.
Πέμπτη 16/2 στις 21:30
15€ (θέση σε τραπέζι), 10€ Bar Όρθιών
Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Αθήνα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b