MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Χώροι πολιτισμού στον αστικό ιστό: Διημερίδα για τα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου Τεχνών του Ωδείου Αθηνών

Μια ανοιχτή στο κοινό διημερίδα, με θέμα «Χώροι πολιτισμού στον αστικό ιστό», που θα πραγματοποιηθεί σε φυσικό χώρο και online, διοργανώνει το Ωδείο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Schwarz.

Χώροι πολιτισμού στον αστικό ιστό: Διημερίδα για τα εγκαίνια λειτουργίας του Κέντρου Τεχνών του Ωδείου Αθηνών
Monopoli Team

Το Ωδείο Αθηνών, με τη συνεργασία και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Schwarz, διοργανώνουν Διημερίδα με θέμα «Χώροι πολιτισμού στον αστικό ιστό», την Παρασκευή 17 (18.00 – 19.30) και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 (11.00 – 15.30), στην Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.

Λίγα λόγια για τη διημερίδα

Η Διημερίδα θα ανοίξει με τοποθετήσεις επωνύμων αρχιτεκτόνων και βασικών συντελεστών του έργου της αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών, εξετάζοντας το κτίριο και τη θέση του στη σύγχρονη Αθήνα υπό το πρίσμα του οράματος του δημιουργού του, Ιωάννη Δεσποτόπουλου.

Τη δεύτερη ημέρα οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τη θεματική «Κτίρια πολιτισμού και πόλη: παραδείγματα από τον Ευρωπαϊκό χώρο», όπου μεταξύ των ομιλητών θα είναι η Dr. Sibylle Hoiman, τέως Διευθύντρια του Αρχείου Αρχιτεκτονικής της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου και ο Prof. Dr. Matthias Noell, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Universität der Künste (UdK) Berlin.

Η Διημερίδα θα κλείσει με μία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τίτλο «Κτίρια και φορείς πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας: δίκτυα, συνέργειες, προοπτικές», με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, και τη συμμετοχή εκπροσώπων οργανισμών και φορέων πολιτισμού του κέντρου της Αθήνας.

Το έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών, υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) Αττικής.

Πρόγραμμα Διημερίδας

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 18:00 – 19:30

«Αποπεράτωση και εκσυγχρονισμός των χώρων πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών: το κτίριο, ο αρχιτέκτονας και η θέση του στη σύγχρονη Αθήνα»

Προεδρεύων: Νίκος Τσούχλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ωδείου Αθηνών

  • Χαιρετισμοί: Εκπρόσωπος Περιφέρειας Αττικής (φορέας χρηματοδότησης του έργου) και εκπρόσωπος Ιδρύματος Schwarz
    Αλέξης Σταμάτης, συγγραφέας: παρουσίαση του Λευκώματος: Ω_Α. ‘Ένα έργο σε εξέλιξη
    Λουκάς Μπαρτατίλας, υποψήφιος Διδάκτωρ Bauhaus-Universität Weimar με θέμα το έργο του Ι. Δεσποτόπουλου:
  • Εισαγωγή: Ωδείο Αθηνών: Μία εφαρμογή του μοντέρνου δυτικοευρωπαϊκού πολεοδομικού οράματος της μεταπολεμικής εποχής για τα κτίρια πολιτισμού στην Αθήνα (θα ακουστεί ηχογραφημένο απόσπασμα* από ομιλία του Ιωάννη Δεσποτόπουλου)
    Ανδρέας Γιακουμακάτος, Καθηγητής Ιστορίας, Κριτικής Ανάλυσης και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Α.Σ.Κ.Τ.: Το Ωδείο Αθηνών του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, σύμβολο πνευματικότητας μιας νέας κοινωνίας
    Γιώργος Αγγελής, Καθηγητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων Ε.Μ.Π.: Η συνθετική δομή του Ωδείου Αθηνών
    Ήβη Νανοπούλου, αρχιτέκτων, επικεφαλής της ομάδας των μελετητών του έργου αποκατάστασης των χώρων πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών: Το Ωδείο Αθηνών: προς μια δημιουργική ολοκλήρωση ενός μοντέρνου μνημείου
  • Συζήτηση – ερωτήσεις κοινού

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου

Πρώτη Συνεδρία: 11:00 – 12:30 | «Κτίρια πολιτισμού και πόλη: παραδείγματα από τον Ευρωπαϊκό χώρο»

Γλώσσα συνεδρίας: Γερμανικά – Ελληνικά (θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση)

  • Προεδρεύων – συντονιστής: Λουκάς Μπαρτατίλας
  • Λουκάς Μπαρτατίλας: Σύντομη εισαγωγή για την θεματική της ημέρας
  • Νίκος Τσούχλος: «Το όραμα εξωστρέφειας του νέου Ωδείου Αθηνών»
  • Dr. Sibylle Hoiman, τέως Διευθύντρια του Αρχείου Αρχιτεκτονικής της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου: «Τί είναι μία Ακαδημία; Παρατηρήσεις για το νέο κτίριο της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου από τον αρχιτέκτονα Werner Düttmann»
  • Prof. Dr. Matthias Noell, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Universität der Künste (UdK) Berlin): «Όλα είναι αναμόρφωση: Για την αναγκαιότητα να συνεχίσουμε να χτίζουμε»
  • Προβολή video (στα γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους), Αρχείο Bauhaus, Βερολίνο
  • Λουκάς Μπαρτατίλας: «Μοντέρνα κτίρια μουσικής: το κτίριο της Φιλαρμονικής του Βερολίνου από τον αρχιτέκτονα Hans Scharoun (θα ακουστεί ηχογραφημένο απόσπασμα* από ομιλία του Ιωάννη Δεσποτόπουλου για τις προσωπικές του εντυπώσεις από το συγκεκριμένο κτίριο)»
  • Συζήτηση – ερωτήσεις κοινού

Θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών από την κα Ήβη Νανοπούλου και τον κ. Νίκο Τσούχλο και διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα.

*Τα ηχογραφημένα αποσπάσματα του Ιωάννη Δεσποτόπουλου προέρχονται από τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσικό Φεστιβάλ Χίου: Χειμερινή έκδοση με διεθνούς φήμης σύνολα και παράλληλες δράσεις12.09.2018

Δεύτερη Συνεδρία: 14:00 – 15:30
  • Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας: «Κτίρια και φορείς πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας: δίκτυα, συνέργειες, προοπτικές»
    Κεντρικός ομιλητής: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού
    Συντονιστής: Αργύρης Δεμερτζής, δημοσιογράφος
    Συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων πολιτισμού του κέντρου της Αθήνας (υπό διαμόρφωση): Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Εθνική Πινακοθήκη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Διημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό, με σειρά προτεραιότητας και θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι YouTube του Ωδείου Αθηνών εδώ: https://www.youtube.com/AthensConservatoire

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα: https://kentrotexnon.athensconservatoire.gr/conference/

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
VIMA_WEB3b