MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΧΟΡΟΣ

Onassis Dance Days: Το καθιερωμένο φεστιβάλ χορού της Στέγης επιστρέφει και «αγκαλιάζει» τη γυναικεία δημιουργικότητα

Το καθιερωμένο φεστιβάλ χορού της Στέγης κλείνει φέτος δέκα χρόνια, ανανεώνεται ως «Onassis Dance Days» και δίνει τη σκυτάλη στη νέα γενιά γυναικών δημιουργών του χορού, με 6 παραγωγές, 2 masterclasses, μία συζήτηση με το κοινό και πολύ χορό εντός και εκτός σκηνών.

Onassis Dance Days: Το καθιερωμένο φεστιβάλ χορού της Στέγης επιστρέφει και «αγκαλιάζει» τη γυναικεία δημιουργικότητα
Φωτογραφία: Mayra_Wallraff | Bang Bang Bodies | Ξένια Κογχυλάκη
Monopoli Team

«bestiaire» | Νεφέλη Αστερίου

Πέμπτη 2 Μαρτίου | 17:30 | Μικρή Σκηνή
Παρασκευή 3 Μαρτίου | 19:30 | Μικρή Σκηνή
Διάρκεια: 35΄

Το «bestiaire» είναι ένα σκηνικό «τερατολόγιο», ένας μεταφορικός και, ταυτόχρονα, μεταμορφωτικός κατάλογος τερατόμορφων εικόνων και κινήσεων. Η γυναίκα-αράχνη, η χορεύτρια-κύκνος, η συλφίδα, η γαζέλα ή η αλόγα, η σκύλα (η γνωστή μας bitch) συστήνονται για να μείνουν ή εμφανίζονται στιγμιαία και χάνονται. Σύμβολα, χορευτικές αναφορές, εξαγριωμένες αλλά και μελαγχολικές φιγούρες συνθέτουν ένα σύστημα σημείων τόσο για να διευκολύνουν όσο και για να ανατρέψουν κάθε απόπειρα ορισμού. Αντλώντας έμπνευση από τις κλασικές και κλισέ αποδόσεις ζωικών χαρακτηριστικών στις θηλυκές του είδους μας, το «bestiaire» αναδιατυπώνει την ερώτηση της ταυτότητας σε μια περίοδο που η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά.

Το έργο καταπιάνεται καυστικά με τη θηλυκότητα και την αρρενωπότητα, ανατρέχοντας σε διάφορες κινητικές πρακτικές. Αναζητά τις αντηχήσεις τους στη σωματική εκφραστικότητα, τις αναπαριστά, δοκιμάζει να τις οικειοποιηθεί ή να θολώσει τα νοήματά τους. Καλώντας το βλέμμα σε (αποτυχημένους) ορισμούς αυτού που συμβαίνει, η δημιουργός αναμετριέται με ένα νοθευμένο αρχείο χορευτικών υλικών και αναρωτιέται αν πραγματικά της ανήκει κάτι. Αποδεχόμενη τη ρευστότητα στη σύλληψη και πρόσληψη του σκηνικού συμβάντος, φέρνει το σώμα αντιμέτωπο με την ανάγκη και, συγχρόνως, τον φόβο του να είναι ορατό, ενώ διεκδικεί το δικαίωμα να εφευρίσκει συνεχώς την ταυτότητά του.

Στο «bestiaire», το (χορευτικό) σώμα προσεγγίζεται ως μια αμείωτη πολυπλοκότητα, ως χώρος αναδιπλώσεων και ρωγμών, ως «εγώ» που αντανακλά το «εσείς».

Συντελεστές

Σύλληψη, Χορογραφία & Ερμηνεία: Νεφέλη Αστερίου
Βοηθός Χορογράφου: Δημήτριος Μυτιληναίος
Εξωτερικό μάτι, Σύλληψη & Σχεδιασμός Ήχου: Youness Aboulakoul
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια Σκηνικών & Κοστουμιών: Ερασμία Καδινοπούλου-Αστερίου
Οργάνωση & Εκτέλεση Παραγωγής: howtomakeyourlifeharder
Διεύθυνση Παραγωγής: Όλγα Τσατσούλη

Διαβάστε περισσότερα
  • Bestiaires (= τερατολόγια) ονομάζονται οι εικονογραφημένες συλλογές –γνωστές κυρίως από τον Μεσαίωνα– που περιγράφουν πραγματικά και φανταστικά ζώα, αποδίδοντάς τους κάποια νοηματική ή συμβολική αξία.
  • Βιβλίο αναφοράς για την έρευνα του έργου υπήρξε το «Femmes animales: Bestiaire métaphorique» της Laure Belhassen, όπου η συγγραφέας συγκεντρώνει 55 μεταφορές που χρησιμοποιούνται για να αποδώσουν συγκεκριμένα ζωικά χαρακτηριστικά στο γυναικείο φύλο, σχολιάζοντάς τες με πνευματώδη σύντομα σχόλια.
  • Υλικό έμπνευσης για τη δημιουργό του «bestiaire» υπήρξε και το βιβλίο του φιλοσόφου και επιμελητή τέχνης Paul B. Preciado, Είμαι το τέρας που σας μιλά, στο οποίο σαρκάζει τη δυαδικότητα του φάσματος των φύλων όπως παραδοσιακά ορίζεται από την ψυχιατρική επιστήμη, που θεωρεί οτιδήποτε εκτός αυτής ως μη κανονικό και άρα τερατώδες. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση Αναστασίας Μελίας Ελευθερίου (εκδόσεις Αντίποδες, 2022).
  • Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νεφέλη Αστερίου εμφανίζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χορογράφων της Στέγης. Η προηγούμενη ήταν ως συνδημιουργός και ερμηνεύτρια του ψηφιακού έργου «besuch» που παρουσιάστηκε το 2021, ενώ το 2020 είχε εμφανιστεί ως ερμηνεύτρια στο έργο «DisJoint» της Αναστασίας Βαλσαμάκη.

https://www.onassis.org/el/whats-on/onassis-dance-days/bestiaire-nefeli-asteriou

Bang Bang Bodies | Ξένια Κογχυλάκη

Πέμπτη 2 Μαρτίου | 19:30 | Μικρή Σκηνή
Παρασκευή 3 Μαρτίου | 17:30 | Μικρή Σκηνή
Διάρκεια: 45΄

Φωτογραφία: Mayra_Wallraff

Το «Bang Bang Bodies» επικεντρώνεται στην ενσώματη εκτόνωση διαφορετικών τύπων πλήθους – από τη μέταλ και πανκ μουσική σκηνή έως διαλογιστικές τελετουργίες και ομαδικές εκδηλώσεις αντίστασης. Το headbanging επανατοποθετείται στη σκηνή ως μια ατέρμονη αλυσίδα αμοιβαιότητας και ανταλλαγής χρόνου, ιδρώτα, αναπνοών, συναισθημάτων, ιστορικών, πολιτισμικών και πολιτικών σωματιδίων μεταξύ των σωμάτων, η οποία δεν είναι ποτέ στατική. Αντίθετα, βρίσκεται πάντα σε μια ταραχώδη κίνηση.

Οι δύο ερμηνεύτριες προσκαλούν το κοινό σε ένα χορογραφικό ταξίδι στο συλλογικό φαντασιακό, διερευνώντας έννοιες όπως η συλλογικότητα και η ενσώματη μνήμη. Εξερευνούν την επίδραση της εξάντλησης μέσω της επανάληψης και αναδεικνύουν οικείες και απρόσμενες καταστάσεις καθώς οικειοποιούνται μια φαινομενικά brutal πρακτική ανδροπρέπειας.

Λαμβάνοντας υπόψη την υπερεκτιμημένη θέση του κεφαλιού σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, η Ξένια Κογχυλάκη προτείνει ένα ταρακούνημα σχέσεων και ιεραρχιών. Φυσικό επακόλουθο του έργου είναι η αίσθηση της ζάλης. Τα πράγματα γίνονται εύθραυστα και ευάλωτα, διεκδικώντας χώρους παραλογισμού μεταξύ των σωμάτων και του κόσμου.

Συντελεστές

Ιδέα, Χορογραφία & Ερμηνεία: Ξένια Κογχυλάκη
Συνδημιουργία & Ερμηνεία: Luisa Fernanda Alfonso
Ηχητικός Σχεδιασμός: Ernesto Cárcamo Cavazos
Σχεδιασμός Φωτισμών: Vito Walter
Βοηθός Χορογράφου: André Uerba
Σύμβουλοι: Kat Válastur, Sandra Noeth, Janez Janša
Υπεύθυνη Παραγωγής: Όλγα Τσατσούλη

Διαβάστε περισσότερα
  • Το ταρακούνημα του κεφαλιού είναι μια αυθόρμητη αντίδραση των βρεφών και των νηπίων. Συναντάται, επίσης, στην παράδοση του σουφισμού. Για την αρχική χρήση του όρου headbanging, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μία από τις επικρατέστερες αναφέρει πως χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την αντίδραση του κοινού στην πρώτη περιοδεία των Led Zeppelin στην Αμερική και, συγκεκριμένα, το 1969 στον συναυλιακό χώρο Boston Tea Party, στη Βοστόνη. Σε αυτή τη συναυλία, οι –καθιστοί τότε θεατές της πρώτης σειράς άρχισαν ομαδικά να κουνούν ρυθμικά το κεφάλι τους υπό τον ήχο της μουσικής.
  • Το «Bang Bang Bodies» καταφθάνει στη Στέγη λίγο μετά την επίσημη πρεμιέρα του έργου στο Βερολίνο, τον Ιανουάριο του 2023, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Tanztage Berlin 2023.
  • Μια πρώιμη εκδοχή του έργου παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2021, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος SODA (Solo/Dance/Authorship) του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Χορού του Βερολίνου (Hochschulübergreifendes Zentrum Tanz / HZT – Berlin).
  • Η Ξένια Κογχυλάκη έχει εμφανιστεί ξανά στο Φεστιβάλ Χορογράφων της Στέγης, ως συνδημιουργός και ερμηνεύτρια του ψηφιακού έργου besuch, το 2021, όπου και πειραματίστηκε για πρώτη φορά με την πρακτική του headbanging.

*Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού και δυνατού Dolby Surround ήχου.

https://www.onassis.org/el/whats-on/onassis-dance-days/bang-bang-bodies-xenia-koghilaki

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τιμές εισιτηρίων

Έναρξη προπώλησης: Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, 17:00

Fuck Me/Love Me: Κανονικό: 7, 13, 18, 22 €, Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 10, 14, 18 €. Παρέα 10+ άτομα: 9, 13, 16 €. Κάτοικος Γειτονιάς: 7€. Ανεργίας, ΑμεΑ: 5 €. Συνοδός ΑμεΑ: 10 €

Landscape/ bestiaire / Bang Bang Bodies / to be possessed: Κανονικό: 7 €. Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €. Παρέα 10+ άτομα: 5 €. Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

Προπώληση: tickets.onassis.org. Γραμμή αγοράς εισιτηρίων 2111981784. Γραμμή εισιτηρίων φίλων της Στέγης 2130178200. Γραμμή εισιτηρίων ΑΜΕΑ 2130178036 και [email protected]. Εκδοτήρια εισιτηρίων στη Στέγη (Συγγρού 107): Τα ταμεία της Στέγης λειτουργούν μόνο τις ημέρες των παραστάσεων.

 

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b