MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Πελέ – Η αυτοβιογραφία: Το αγόρι που έγινε ίνδαλμα

Το βιβλίο «Πελέ, η αυτοβιογραφία» (Εκδόσεις Πατάκη) τοποθετεί τη ζωή και την καριέρα του βραζιλιάνου στις σωστές διαστάσεις.

Monopoli Team

Η πόλη του Θεού είναι στη Βραζιλία και εκεί βρίσκονται τα διαμάντια του… ποδοσφαίρου! Όχι, δεν αναφερόμαστε στο «όμορφο παιχνίδι», τις φαντεζί ντρίμπλες, τους άψογους συνδυασμούς στον αγωνιστικό χώρο. Η λάσπη, αυτό είναι το σημείο αναφοράς, αυτός είναι ο τόπος γέννησης των παικτών. Όχι των μεγάλων, αλλά αυτών που θα καθαριστούν με το φως της αλύγιστης επιθυμίας. Όπως ο πολύτιμος λίθος εξορύσσεται με κόπο, ιδρώτα, πόνο, γεμάτος καφέ, πηχτό, υγρό, έτσι και ο βραζιλιάνος παίκτης. Ξυπόλυτος, συνήθως, σκονισμένος, ματωμένος και με το χώμα κολλημένο πάνω του πάει προς το ξέφωτο. Εν αντιθέσει με την πέτρα, αυτός πρέπει να βρει μόνος τη λάμψη του. Κανένα ξένο χέρι δεν θα τον απαλλάξει από το χωμάτινο γήπεδο, από τη φτώχεια και τον πειρασμό του συμβιβασμού. Τα δερμάτινα παπούτσια οφείλει να ζητά. Την καλοραμμένη φανέλα. Τη γυαλιστερή μπάλα. Το άψογα φροντισμένο γήπεδο. Τη χρηματική ανταμοιβή. Τη φήμη. Τη δόξα. Την ποδοσφαιρική αθανασία! Πολλοί, πάρα πολλοί, ξεκίνησαν με αυτά τα αιτήματα. Ελάχιστοι, λίγοι, ένας, τα ικανοποίησε όλα! Το όνομα του: Πελέ! Τέσσερα γράμματα, τέσσερις γραμμές, και η υπογραφή του φαρδιά-πλατιά στην ούγια του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Ο χρόνος δεν την έσβησε, οι νέοι δεν την κάλυψαν και οι παλιοί τη σεβάστηκαν. Αυτή είναι η εισαγωγή στην αυτοβιογραφία του Πελέ.

Έζησε όσα επιθυμούσε

Το βιβλίο «Πελέ, η αυτοβιογραφία» (Εκδόσεις Πατάκη) τοποθετεί τη ζωή και την καριέρα του βραζιλιάνου στις σωστές διαστάσεις. Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου 2022 και κατάφερε να ζήσει όσα επιθυμούσε. Νομίζετε ότι είναι εύκολο; Πότε δεν είναι. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο αναπτύσσεται η αυτοβιογραφία του. Εκδόθηκε το 2006 και έκανε δύο πράγματα: επιβεβαίωσε την εικόνα, το όνομα Πελέ και πρόσθεσε στον μύθο του. Αμφότερα δεν θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν ήταν ο ίδιος στη θέση του αφηγητή. Αν αφήσουμε το παράρτημα με «Τα γκολ του Πελέ», οι υπόλοιπες σελίδες του βιβλίου είναι ο λόγος του, τα συναισθήματα του, οι σκέψεις, οι αγωνίες, οι μαρτυρίες του. Ο χαρακτήρας του περνά άμεσα και σχεδόν αφιλτράριστα και αυτό είναι που κάνει το βιβλίο αξιοδιάβαστο. Ο Πελέ είναι γενναιόδωρος και εξηγεί τόσο το είδωλο όσο και τον άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣταύρος Ψυλλάκης και Νικολάους Γκεϊρχάλτερ: Το 25ο ΦΝΘ τιμά δύο σπουδαίους ντοκιμαντερίστες12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο Gazzetta.gr

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b