MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Βαλτεσινίκο Αρκαδίας: Ένα χωριό – μπαλκόνι με θέα στα έλατα

Αν αναζητάτε νέους ορεινούς προορισμούς για τα επόμενα Σαββατοκύριακα, βάλτε πλώρη για Ορεινή Αρκαδία και Βαλτεσινίκο, ένα χωριό-κόσμημα μέσα στο μεγαλείο της αρκαδικής φύσης.

Photo by John Mamaloukos on Unsplash
Monopoli Team

Στην καταπράσινη αγκαλιά του Μαινάλου ανακαλύπτει κανείς χωριά πραγματικά διαμάντια. Ένα από αυτά είναι το Βαλτεσινίκο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. από την Τρίπολη και μόλις 20 χλμ. από τη διάσημη Βυτίνα. Σκαρφαλωμένο στα 1.110 μέτρα, ανάμεσα σε φουντωτά ελατοδάση, ξεχωρίζει για την υπέροχη θέα που προσφέρει στις καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου.

Βαλτεσινίκο: Στο μπαλκόνι του Μαινάλου

Γνωστό και ως «το μπαλκόνι του Μαινάλου», το Βαλτεσινίκο είναι ένα από τα ομορφότερα αλλά πιο ορεινά χωριά της Ορεινής Αρκαδίας. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το χωριό διαθέτει υπέροχα πετρόχτιστα σπίτια και δαιδαλώδη πλακόστρωτα καλντερίμια, για να χαθείτε σε μια βόλτα στο χρόνο. Από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά κτίσματα είναι εκείνο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Το χωριό έχει ωραίες εκκλησίες και μια κεντρική πλατεία με καφέ και ταβερνάκια.

Γνωστή είναι και η παράδοση της ξυλογλυπτικής τέχνης στην περιοχή, ιδιαίτερα για τη φιλοτέχνηση εκκλησιαστικών τέμπλων. Ακόμη και σήμερα ντόπιοι τεχνίτες συνεχίζουν την τοπική αυτή παράδοση δουλεύοντας το ξύλο. Δείγματα αυτής της τέχνης μπορείτε να θαυμάσετε στα περίτεχνα τέμπλα των δύο μεγαλύτερων εκκλησιών του χωριού, του Αϊ Γιώργη και των Αγίων Θεοδώρων.

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου (1625), με σπάνιες εικόνες και αγιογραφίες. Από εκεί συνεχίζοντας το μονοπάτι θα βρεθείτε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται γύρω στον 16ο αιώνα και είναι χτισμένο στο κοίλωμα ενός βράχου μέσα σε σπήλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι παραστάσεις που περιμένουμε τη νέα χρονιά12.09.2018

Μη χάσετε

Από το Βαλτετσινίκο ξεκινά ένα τμήμα του διάσημου Menalon Trail, που αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. περνώντας από ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να περπατήσουν το τμήμα που συνδέει το Βαλτεσινίκο με τα κοντινά Μαγούλιανα, μια ωραία διαδρομή μες στα έλατα, μήκους 6,5 περίπου χιλιομέτρων.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b