MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Fougaro Art Center: Ένα έργο Τέχνης σε εξέλιξη, γιορτάζει 10 χρόνια δημιουργικής δράσης

Ένα φιλόδοξο όραμα που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια στο Ναύπλιο, εξελίχθηκε σε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης.

Ένας πολυσυλλεκτικός «Χώρος Ζωής & Τέχνης»

Πριν από μια δεκαετία το Φουγάρο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, στεγάζοντας το όραμα της εικαστικού Φλωρίκας Κυριακοπούλου για τη δημιουργία μιας διαφορετικής εστίας πολιτισμού. Ενός δυναμικού κέντρου που θα εμφυτεύσει σε μικρούς και μεγάλους τον σπόρο και την αγάπη της δημιουργικής ζωής, της ατομικής έκφρασης και της συλλογικής δράσης.

Στην πορεία, ο ιστορικός βιομηχανικός χώρος εξελίχθηκε σε πολύ περισσότερα από ένα πολιτιστικό κέντρο. Το ίδιο του Φουγάρο μοιάζει πιο πολύ σαν ένα έργο Τέχνης που διαρκώς αλλάζει και ταυτόχρονα δίνει έμπνευση, κινητοποιεί και συγκεντρώνει γύρω του δημιουργικές ομάδες.

Κυρίως όμως παρέχει και φιλόξενη στέγη σε ένα κοινό που, συμμετέχοντας ενεργά σε ποικίλες δραστηριότητες, αντιλαμβάνεται ότι η Τέχνη και η Αισθητική μπορούν να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Το Φουγάρο φωτισμένο από την ομάδα Beforelight

Γιορτινό σκηνικό με μια εντυπωσιακή φωτιστική εγκατάσταση

Την περίοδο των γιορτών που συμπίπτει με τα “γενέθλια” του Φουγάρου, ο πολυχώρος υποδέχεται το κοινό με μια εντυπωσιακή φωτιστική εγκατάσταση, με τίτλο Light CAN,  την οποία υπογράφει η ομάδα Beforelight.

Έχοντας σχεδιάσει μερικές από τις πιο γνωστές light art παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο ανά την Ελλάδα, η ομάδα Beforelight δημιούργησε για το Φουγάρο ένα πολύ ιδιαίτερο φωτιστικό περιβάλλον, που συνδυάζει στοιχεία από την ιστορία του χώρου ο οποίος, στις αρχές του 20ού αιώνα, λειτουργούσε ως εργοστάσιο κονσερβοποιίας.

Η σημερινή εγκατάσταση, που κυριαρχεί στην Πλατεία και το παρκάκι, αξιοποιεί και αναπτύσσει εικαστικά την ιδέα της κονσέρβας, με κεντρικό στοιχείο τον πειραματισμό με το φως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος του έργου υλοποιήθηκε σε ειδικό εργαστήριο με τη συμμετοχή του κοινού του Φουγάρου. Οι συμμετέχοντες κατασκεύασαν – με την καθοδήγηση μελών της ομάδας Beforelight – φωτιστικά αντικείμενα που έγιναν στοιχεία του έργου στην Πλατεία.

10 Χρόνια Φουγάρο – Highlights

Από την έναρξη της λειτουργίας του Φουγάρου, η μουσική, η τέχνη, το θέατρο, η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, αποτελούν βασικούς άξονες του προγράμματός του.

Από το 2012 ως σήμερα, οι εκθεσιακοί χώροι του Φουγάρου έχουν φιλοξενήσει 50 εικαστικές εκθέσεις με έργα ελλήνων και ξένων δημιουργών, προσελκύοντας περισσότερους από 20.000 επισκέπτες.

Η μουσική σκηνή του έχει φιλοξενήσει 558 συναυλίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού ενώ το Fougaro Jazz Festival αποτελεί πλέον θεσμό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο την αφρόκρεμα της εγχώριας jazz σκηνής με περισσότερους από 15.000 θεατές στα 10 χρόνια του θεσμού.

Το φεστιβάλ Jazz που φιλοξενεί το Φουγάρο είναι από τα κορυφαία event της χρονιάς.

Εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις

Στους χώρους του διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων όπως προβολές ταινιών, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, μαθήματα μαγειρικής, εργαστήρια ζωγραφικής και πολλά άλλα, ενώ στα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 14.000 μαθητές.

Σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες του Φουγάρου αποτελεί και η εξαιρετικά ενημερωμένη βιβλιοθήκη Τεχνών και Ανθρωπιστικών σπουδών, η οποία διαθέτει περισσότερους από 30.000 τόμους βιβλίων και 150 τίτλους περιοδικών, εκδόσεων & εφημερίδων, στην ελληνική, αγγλική, και γαλλική γλώσσα.

Ίσως όμως το πιο σημαντικό να μην είναι οι αριθμοί και οι στατιστικές, όσο το γεγονός ότι το Φουγάρο είναι πλέον ένα κομμάτι ζωής του τόπου. Από τα πρώτα του βήματα, ήρθε κοντά σε άτομα, ομάδες, σωματεία και συλλόγους με κοινές αξίες και οράματα, συνδράμοντας με πολλούς τρόπους στο έργο τους: Οργάνωσε εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια και διαλέξεις για γονείς, εκπαιδευτικούς, και άτομα της τρίτης ηλικίας. Τροφοδότησε βιβλιοθήκες με βιβλία και εξοπλισμό. Ανέπτυξε ένα πολυσχιδές πρόγραμμα δημιουργικής εκπαιδευτικής δράσης για όλες τις ηλικίες. Δίνει στέγη στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Ναυπλίου αλλά και στη Σκακιστική Ακαδημία της πόλης.

Η Βιβλιοθήκη Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Φουγάρου προσφέρει ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό φιλοξενώντας εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις

Oι περιοδικές εκθέσεις στο Fougaro Art Center

Στη Gallery του Φουγάρου συνεχίζεται έως το τέλος Ιανουαρίου η έκθεση «3», του γνωστού Κύπριου εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου. Η έκθεση αυτή μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη δουλειά ενός σημαντικού καλλιτέχνη με σειρά διακρίσεων, που έχει αφομοιώσει τις αρχές της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης, αποδίδοντας με χειρονομιακό χαρακτήρα έργα ζωγραφικής με ελληνική οικουμενικότητα. Η έκθεση έχει δομηθεί γύρω από τρεις ενότητες έργων – κυρίως λάδια σε καμβά και μελάνια σε χαρτί- τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στο χώρο BLUE2, φιλοξενείται η έκθεση έργων της Γερμανίδας εικαστικού Brigitte Hofherr, που έχει μακρόχρονη σχέση με την Ελλάδα. Η έκθεση, με τίτλο “Endangered Portraits”, παρουσιάζει μια σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα. Είναι ένας φόρος τιμής στον καρπό που συνδέεται με την ιστορία της Αργολίδας, αλλά και του ίδιου του Φουγάρου δεδομένου ότι άλλοτε, εντός των εγκαταστάσεων του, λειτουργούσε το εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας «ΑΝΘΟΣ».

Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2023 έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα σε Γυναίκες καλλιτέχνιδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση «3», του εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου συνεχίζεται έως τις 29 Ιανουαρίου
Περισσότερα από Longreads
VIMA_WEB3b