MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Που να πάμε σήμερα: 5 προτάσεις για θέατρο και συναυλίες για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου

Μερικές δικές μας προτάσεις για θέατρο και συναυλίες που μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Monopoli Team

ΘΕΑΤΡΟ

1. Οι Προβοκάτορες, του Γιάννη Αποσκίτη στο Εθνικό Θέατρο

Ο νέος συγγραφέας Γιάννης Αποσκίτης και ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Ορέστης Σταυρόπουλος, έρχονται στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου και στο Rex με την παράσταση «Οι Προβοκάτορες», μια παράσταση απευθείας βγαλμένη μέσα απ’ τις πιο δυστοπικές πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητάς μας. Άνθρωποι που δεν μπορούν να εμπιστευθούν τα ίδια τους τα μάτια, πολίτες-καταναλωτές της επικαιρότητας, μια κοινωνία που παραπαίει ανάμεσα στο γελοίο και το εφιαλτικό, ένας κόσμος μετέωρος ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Οι Προβοκάτορες εκτυλίσσονται στις εγκαταστάσεις ενός στούντιο, στο γραφείο δύο κυβερνητικών υπαλλήλων και σε αμέτρητες οθόνες τηλεοράσεων, υπολογιστών και κινητών των πολιτών της Ωρυγίας, μιας φανταστικής χώρας που θυμίζει τον δικό μας κόσμο. Η πραγματικότητα βιώνεται ως ένας συνεχής κύκλος ειδήσεων που εξαπλώνονται αστραπιαία και ξεχνιούνται εξίσου γρήγορα. Καταιγιστικά νέα που καταναλώνονται στη στιγμή, αφήνοντάς μας μια πικρή γεύση εξαπάτησης. Όλα τα πρόσωπα του έργου γίνονται ηθοποιοί για να κατασκευάσουν μια εικόνα, μια είδηση. Αν όμως η πραγματικότητα είναι προϊόν κατασκευής, τότε τι σημαίνει αυτό για μας τους ίδιους και τις αναμνήσεις μας; Πώς μπορεί να διακρίνει κανείς πού αρχίζει και πού τελειώνει το θέαμα; Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Λάμπρος Γραμματικός, Χρήστος Κοντογεώργης, Εριέττα Μανούρη, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, Ιοκάστη-Αγαύη Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Γιάννης Τσουμαράκης.
Πέμπτη 8/12, 21:00
5€ – 13€
Θέατρο Rex, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα

2. Σπιρτόκουτο – The Musical, του Γιάννη Οικονομίδη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Το Σπιρτόκουτο, βασισμένο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, μεταμορφώνεται σε μιούζικαλ στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νιάρρου. Το οικογενειακό μακελειό με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη, ιδιοκτήτη καφετέριας, δεν αργεί να ξεσπάσει και μέσα σε μια Κυριακή του Αυγούστου όλα τινάζονται στον αέρα. Η βία χτυπάει κόκκινο, τα πρόσωπα μπαινοβγαίνουν στο «σπιρτόκουτο» με τα τραγούδια και τις μελωδίες της απόγνωσής τους. Η σύζυγος Μαρία, τα παιδιά, το υπόλοιπο σκυλολόι, όλοι εναντίον όλων, και στη μέση ο σολίστας πάτερ φαμίλιας. Η ελληνική οικογένεια που αγαπήσαμε και μισήσαμε παραμένει η ίδια, 20 χρόνια μετά. Άνθρωποι που «ουρλιάζουν» ο καθένας τον δικό του σκοπό κι ο καθένας τους έχει τη δική του μουσική. Oι διαμάχες, τα όνειρα, τα προβλήματα και οι παθογένειες της «αγίας ελληνικής οικογένειας» σε ένα πολυστυλιστικό μουσικό υπερθέαμα υψηλού ρίσκου: «Πόλεμος! Πόλεμος! Έχουμε πόλεμο!» Πώς θα ήταν άραγε, αν αυτοί οι άνθρωποι τραγουδούσαν αντί να μιλάνε; Πώς μπορεί το Σπιρτόκουτο να μεταμορφωθεί σε μιούζικαλ; Ο Γιάννης Νιάρρος σηκώνει το γάντι και απαντά σε αυτά τα τολμηρά ερωτήματα με τον πιο ακραίο, ρηξικέλευθο τρόπο. Εννέα μουσικοί, έντεκα ερμηνευτές και πλήθος άλλων συντελεστών μεγεθύνουν την τραγελαφική πραγματικότητα της ελληνικής οικογένειας και, με οδηγό το πρωτότυπο μουσικό έργο των Γιάννη Νιάρρου και Αλέξανδρου Λιβιτσάνου, μας παρουσιάζουν μια καινούρια, αδιανόητη εκδοχή του θρυλικού Σπιρτόκουτου. Ηθοποιοί – Ερμηνευτές: Γιάννης Αναστασάκης, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάριος Σαραντίδης, Γιώργος Κατσής, Αποστόλης Ψυχράμης, Νάνσυ Σιδέρη, Δάφνη Δαυίδ, Βασίλης Δημακόπουλος, Δανάη Μουτσοπούλου, Eλένη Μπούκλη, Θεοδοσία Σαββάκη. Οι μουσικοί: Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Δημήτρης Κλώνης (ντραμς), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (πλήκτρα), Γιώργος Μπουλντής(μπάσο), Σπύρος Νίκας (Σαξόφωνο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι), Γιάννης Παπαδόπουλος(πιάνο), Kώστας Σαπούνης (τρομπέτα), Δημήτρης Στασινός (κιθάρα).
Πέμπτη 8/12, 20:30
5€ – 28€
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς το θέατρο συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο για την έμφυλη βία;12.09.2018

3. Ψ., της Αλκηστης Ηλιάδη στο Studio Mαυρομιχάλη για μια τελευταία παράσταση

Το πρωτότυπο έργο της Άλκηστης Ηλιάδη με τίτλο «Ψ.» παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της ίδιας. Μαζί της ο ηθοποιός Άρης Λεοντόπουλος. Το «Ψ.» είναι μία γλυκόπικρη εξομολόγηση με καυστικό χιούμορ. Μία βουτιά προς τα μέσα, αναζητώντας την προσωπική ευθύνη ως καταλύτη για την απελευθέρωση από τους δαίμονές μας. Οι ήρωες αναμετρώνται με τους φόβους, τις εξουσιαστικές φιγούρες και τις καταπιεστικές συμβάσεις που μας κλειδώνουν στη «ντουλάπα». Ανατρέχουν στο παρελθόν, αναπολούν αστείες μέρες και αντιμετωπίζουν τα τραύματα, σηκώνοντας τα «χαλιά». Μέσα από τη σχέση τους, το έργο ερευνά επίσης τα όρια της δυαδικότητας. Πόσα πρόσωπα έχουν οι σχέσεις; Πόσο βίαιο είναι το παιχνίδι με τον εαυτό μας; Μπορούν τελικά να μας απελευθερώσουν οι αλήθειες που φοβόμαστε να αντικρίσουμε; Ντυμένο με πρωτότυπα τραγούδια των Οδυσσέα Αποστολόπουλου/ Άλκηστης Ηλιάδη, το «Ψ.» δεν ψιθυρίζει. Μιλάει φωναχτά στις ψυχές μας. Μια ιστορία για τα στόματα που (μας) κλείνουν και (μας) κλείνουμε. Και για τη ζωή που γλιστρά από τα χέρια μας, χωρίς μιλιά. Ως πότε;
Πέμπτη 8/12, 21:00
10€ – 15€
Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα

ΜΟΥΣΙΚΗ

4. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο VΟΧ

O Αλκίνοος Ιωαννίδης αυτό τον χειμώνα εμφανίζεται στο Vox με ένα πρόγραμμα γεμάτο αγαπημένα τραγούδια, απρόσμενες διασκευές, αυτοσχεδιασμό και επικοινωνία. Μια ηλεκτρική γιορτή μέσα στα δύσκολα της εποχής μας, μια ολοζώντανη επιβεβαίωση της σχέσης μεταξύ των μουσικών και του κοινού, μια πολύτιμη μοιρασιά ψυχής που όλοι χρειαζόμαστε. Η επανένωση της ιστορικής μπάντας του Αλκίνοου Ιωαννίδη αποτέλεσε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς. «Δεν νοσταλγούμε το παρελθόν, ζητούμε το παρόν! Παίζουμε ξανά μαζί γιατί λείψαμε ο ένας στον άλλον, μουσικά και ανθρώπινα. Και γιατί μας λείψατε!» λέει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.
Πέμπτη 8/12, 21:00
15€ – 35€
VOX, Ἱερά Ὁδός 16, Αθήνα 

5. O Mιχάλης Καλκάνης μαζί με το σχήμα του Mihalis Kalkanis Group στο Half Note Jazz Club

Photo Credits: Dina Vitzileou

O χαρισματικός κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης έρχεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Half Note Jazz Club, για να μάς ξεναγήσει, μαζί με το σχήμα του, Mihalis Kalkanis Group, στον εύθραυστο αλλά και ταυτόχρονα δυνατό ηχόκοσμό του. Έχοντας ήδη αφήσει το δικό του αποτύπωμα ανάμεσα στους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών της τζαζ –και όχι μόνο–, ο Μιχάλης Καλκάνης θα παρουσιάσει, σε μια μοναδική ζωντανή εμφάνιση, το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Emotions» –μια ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που κυκλοφορεί από την United We Fly–, αλλά και άλλες, νέες και παλαιότερες μουσικές με τον πάντα φρέσκο και ευρωπαϊκό ήχο του σχήματός του. Μια συναυλία όπου οι ηλεκτρονικοί ήχοι συναντιούνται με ακουστικά όργανα και στοιχεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με επιρροές από την ανερχόμενη ευρωπαϊκή neoclassical σκηνή.
Πέμπτη 8/12, 21:30
10€ – 15€
Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜιχάλης Καλκάνης: Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό, αν δεν συνοδεύεται από αγάπη και πάθος12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b