MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Εγκαινιάζεται η «Οικία των Ψηφιδωτών» στη Σπάρτη

Εγκαίνια ανοιχτά για το κοινό θα πραγματοποιηθούν στην «Οικία των Ψηφιδωτών», στην Σπάρτη, το σημαντικό αυτό έργο προστασίας και ανάδειξης των περίτεχνων ρωμαϊκών δαπέδων «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ορφέας ως γητευτής ζώων».

Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού
Monopoli Team

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης» και ο Πρόεδρός του, κ. Ι. Βαρβιτσιώτης, διοργανώνουν εγκαίνια για την Οικία των Ψηφιδωτών στη Σπάρτη. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στις 18:00, στην Οικία των Ψηφιδωτών, στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 108 και Διόσκουρων.

Το σημαντικό αυτό έργο για την πόλη της Σπάρτης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η μελέτη αδειοδότησης του έργου χρηματοδοτήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη. Η έγκριση της μελέτης και η επίβλεψη του έργου έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οικία των Ψηφιδωτών

Η Οικία των Ψηφιδωτών της Σπάρτης στεγάζει τα ψηφιδωτά «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ορφέας ως γητευτής ζώων», που ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1872 και το 1890 αντίστοιχα, στον κήπο το πρώτο και το δεύτερο στην οιναποθήκη ιδιωτικών ιδιοκτησιών στη Σπάρτη. Για την προστασία και ανάδειξή τους, καθώς πρόκειται για περίτεχνα ρωμαϊκά δάπεδα, φιλοτεχνημένα στα τέλη του 3ου αιώνα -αρχές 4ου, έγινε απαλλοτρίωση των οικοπέδων, στα οποία είχαν ανακαλυφθεί και κατασκευάστηκε στέγαστρο. Ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα και το αρχαιολογικό τους ενδιαφέρον, παρέμειναν για χρόνια ολόκληρα «θαμμένα» σε έναν χώρο που είχε μετατραπεί σε μία άτυπη αποθήκη ψηφιδωτών.

Μέχρι που πριν από περίπου 20 χρόνια, και μετά από τυχαία συζήτηση με έναν άνθρωπο της περιοχής, έπεσαν στην αντίληψη του πρώην υπουργού κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Γοητευμένος από την ομορφιά τους, που ακτινοβολούσε, παρά τη σκόνη που τα είχε καλύψει, το έβαλε σκοπό ζωής να τα φέρει και πάλι στο φως, προσφέροντάς τους τη θέση που τους αξίζει, στην πολιτισμική ζωή της Σπάρτης.

Σε αυτή τη μακρά διαδρομή, κάποια στιγμή το 2015, οι δρόμοι του κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη διασταυρώθηκαν με του ΙΣΝ και συγκεκριμένα με του Προέδρου του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλου, που εξ αρχής πίστεψε στο όραμά του. Mε τη δωρεά του ΙΣΝ χρηματοδοτήθηκαν η μελέτη εφαρμογής κι η κατασκευή του σύγχρονου κτιρίου που στεγάζει τα δύο ψηφιδωτά, καθώς και η προμήθεια συνοδευτικού τεχνολογικού εξοπλισμού και η ανάπτυξη πληροφοριακού και εκπαιδευτικού ψηφιακού υλικού για την ανάδειξή τους.

Η Οικία των Ψηφιδωτών άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό την Δευτέρα 17 Μαΐου 2021. Έκτοτε έχει υποδεχθεί πάνω από 8.000 επισκέπτες.

Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα  ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Εκτός από έργα υποδομών, όπως τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ στην Ελλάδα, η διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες υγείας, σημαντικές πρωτοβουλίες για την ψυχική υγεία κ.ά. Η Πρωτοβουλία για την Υγεία, που αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για όλους, ξεκίνησε στην Ελλάδα, ενώ έκτοτε έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο μέσω της συνεργασίας με διεθνή ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΥπουργείο Πολιτισμού: Αρχαιότητες των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων αποκαλύφθηκαν στην Πλατεία Θεάτρου12.09.2018

Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά $3.4 δισεκατομμύρια, μέσω 5.200 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 135 χώρες ανά τον κόσμο.

SNF.org

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b