MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Τα δοκιμαστικά φάρμακα για τον καρκίνο και οι διαδικασίες του ΕΟΦ

Πώς μπορεί κάποιος ασθενής να μπει σε καθεστώς πρώιμης χορήγησης αντικαρκινικού φαρμάκου; Ποιες είναι οι διαφορές της Ευρώπης με την Αμερική; Ο Στέφανος Ταραζής, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Φαρμακευτικών μελετών και έρευνας του ΕΟΦ, απαντά στο Gazzetta.

Monopoli Team

Στην τελευταία του επιστολή, η οποία συγκλόνισε όλο το Πανελλήνιο, ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στα δοκιμαστικά φάρμακα και στη διαδικασία χορήγησής τους. Έγραψε χαρακτηριστικά: «Ας γίνω η αφορμή για να ενισχυθεί ουσιαστικά το εθνικό μας σύστημα υγείας που τόσο υποτιμήθηκε τα τελευταία χρόνια, όχι να περιμένουν ουρές για μια αξονική, για μια χημειοθεραπεία ή ένα χειρουργείο και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, να σταματήσει ο χρονοβόρος δαίδαλος της γραφειοκρατίας και των νομικών κωλυμάτων του ΕΟΦ όταν πρέπει να εγκριθούν άμεσα δοκιμαστικά φάρμακα που μπορεί να σώσουν ζωές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜεγάλες αθλήτριες που κατάφεραν να «κερδίσουν» ακόμη και τον καρκίνο12.09.2018

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συνέβαινε αν ο Αλέξανδρος είχε νωρίτερα πρόσβαση στο δοκιμαστικό φάρμακο, για το οποίο είχε κάνει αίτηση, υπογράφοντας ο ίδιος όλα τα απαραίτητα χαρτιά και αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Οι ασθενείς που βρίσκονται στην κλινική έρευνα συνεχίζουν να βρίσκονται στη ζωή και να παλεύουν, καθώς στον καρκίνο, κάθε κερδισμένος μήνας είναι σημαντικός, ενώ έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ανθρώπων που καταφέρνουν να γυρίσουν την κατάσταση στην τελευταία «παρηγορητική θεραπεία». Ο Νικολαΐδης δεν ήταν σε κατάσταση να κάνει ταξίδι και στόχος του ήταν να γίνει ο πρώτος ασθενής που μπαίνει, άτυπα, στην κλινική μελέτη από την Ελλάδα. Όλοι έδρασαν πολύ γρήγορα, ωστόσο το νομικό καθεστώς στην Ελλάδα προκάλεσε καθυστέρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας: Οι αθλήτριες άνοιξαν τον δρόμο για την απελευθέρωση12.09.2018

Μάθετε περισσότερα στο gazzetta.gr

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b