MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Εθνικό Μουσείο Παλατιού της Ταϊβάν: Έσπασαν εκθέματα αξίας 76 εκατομμυρίων ευρώ

Το Εθνικό Μουσείο Παλατιού της Ταϊβάν παραδέχτηκε ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχουν σπάσει τρία αντικείμενα που χρονολογούνται στην περίοδο των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ.

Photo by Shawn Flynn Wang on Unsplash
Photo by Shawn Flynn Wang on Unsplash
Monopoli Team

Ένα μπολ, ένα φλιτζάνι τσαγιού και ένα πιάτο από τις δυναστείες Μινγκ και Τσινγκ αξίας 66 εκατομμυρίων λιρών (77 εκατομμυρίων δολαρίων) έχουν σπάσει στο Εθνικό Μουσείο Παλατιού της Ταϊβάν τους τελευταίους 18 μήνες. Αυτά τα περιστατικά δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα και ήρθαν στο φως μόλις την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από ανάκριση.

Την Παρασκευή, ο νομοθέτης Chen I-shin ισχυρίζεται πως πληροφορήθηκε πως ο διευθυντής του μουσείου Wu Mi-cha έδωσε εντολή στο προσωπικό να συγκαλύψει τα εν λόγω περιστατικά.

Ο Wu και το μουσείο αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς. «Δεν έχουμε κρύψει απολύτως τίποτα», είπε ο Wu σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με την Guardian.

Υποστηρίζουν ότι οι όποιες προφυλάξεις ελήφθησαν, ήταν για να διασφαλίσουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν θα παραποιηθούν, ενώ τόνισαν πως οι όποιες ζημιές έγιναν βρίσκονται υπό έρευνα.

Τα αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο και τον 17ο αιώνα, ταξινομήθηκαν ως «γενικότερες αρχαιότητες» από το μουσείο. Έτσι ονομάζονται τα αντικείμενα “μικρότερης πολιτιστικής σημασίας”. Ως εκ τούτου, δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΖιμπάμπουε: Γίνεται η πρώτη αφρικανική χώρα που εγκρίνει προληπτικό φάρμακο του HIV12.09.2018

Αν και το μουσείο εξέτασε τα βίντεο κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποιος ήταν ο υπεύθυνος για τα δύο από τα τρία περιστατικά. Το ένα, ωστόσο, γνωρίζουμε πως προκλήθηκε από ένα ανώτερο στέλεχος που τοποθέτησε το τεχνούργημα σε ένα γραφείο ύψους ενός μέτρου από το οποίο, στη συνέχεια, έπεσε το αντικείμενο. Το μουσείο δήλωσε πως λαμβάνει μέτρα.

Το Μουσείο Εθνικού Παλατιού, το οποίο βρίσκεται έξω από την Ταϊπέι, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή κινεζικών αντικειμένων παγκοσμίως. Ύστερα από τη φυγή των εθνικιστών στην Ταϊβάν κατά τη διάρκεια του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, πολλά από αυτά τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν από τον πρώην πρόεδρο της Κίνας, Chiang Kai-shek, από την ηπειρωτική Κίνα. Η συλλογή καλύπτει 5.000 χρόνια κινεζικής ιστορίας.

Τα αντικείμενα που δεν δανείζονται ή δεν εκτίθενται —συμπεριλαμβανομένων των τριών αντικειμένων που έχουν σπάσει πρόσφατα—είναι ανασφάλιστα, σύμφωνα με την Guardian. Στο παρελθόν το μουσείο έχει προβεί στη δήλωση πως θα βελτιώσει τις πρακτικές αποθήκευσης του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ κλιματική αλλαγή απειλεί να καταστρέψει αρχαιολογικά μνημεία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b