MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
18
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΗ

Μυστήριο _52 ΜΥSTIKIT Ελευσίνα: Μια εκπαιδευτική δράση «καλεί» μαθητές δημοτικού και γυμνασίου να γνωρίσουν τα μυστικά της πόλης τους

Η βαλίτσα MYSTIKIT Ελευσίνα, με τη μορφή μιας DIY εργαλειοθήκης μύησης, δράσης και εξερεύνησης, ταξιδεύει από σχολείο σε σχολείο, προσκαλώντας μαθητές Δ’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου και εκπαιδευτικούς όλης της χώρας και της Ευρώπης σε ένα «ελευσίνιο» παιχνίδι περιπλάνησης.

Μυστήριο _52 ΜΥSTIKIT Ελευσίνα
Monopoli Team

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει σε συνεργασία με την Very Young Contemporary Art το «Μυστήριο_52 ΜΥSTIKIT Ελευσίνα» για μαθητές Δ’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου των σχολείων όλης της χώρας. Η εκπαιδευτική αυτή δράση έχει ως κύριο στόχο να γνωρίσει στα παιδιά τα μυστικά της πόλης της Ελευσίνας, την πλούσια ιστορία της και την πολιτιστική της παράδοση μέσα από ένα παιχνίδι περιπλάνησης.

Μυστήριο _52 ΜΥSTIKIT Ελευσίνα

Τα στάδια της δράσης

Στους μαθητές δίνεται μία βαλίτσα με τίτλο Μυστήριο _52 ΜΥSTIKIT Ελευσίνα με τη μορφή μιας DIY εργαλειοθήκης. Ανοίγοντάς την, οι μαθητές αποκτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό (όργανα μέτρησης, tablet, εκτυπωτή, εκπαιδευτικά έντυπα κ.ά.) προκειμένου να ολοκληρώσουν μια επιτόπια παρατήρηση και καταγραφή, μια περιδιάβαση έξω από το σχολικό περιβάλλον, στον δημόσιο χώρο, στην καρδιά της πόλης, στη γειτονιά τους.

Ο μύθος της θεάς Δήμητρας χωρίζεται σε εννέα μέρη, τα οποία αντιστοιχούν σε έναν ακουστικό περίπατο ισάριθμων σημείων στην Ελευσίνα. Μέσα από τον περίπατο οι μαθητές ξεναγούνται στην πόλη του χθες και του σήμερα, σχηματίζοντας τον αισθητηριακό χάρτη της διαδρομής (ήχος, άνθρωποι, φως, χρόνος, κλίμα, αισθήσεις). ‘Έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα, εμπνέονται από τα υλικά και άυλα δεδομένα που συλλέγουν στην περιπλάνησή τους και κατασκευάζουν τον «μύθο της πόλης τους». Η δράση ολοκληρώνεται με τους  μαθητές να τοποθετούν μέσα στη γυάλινη προθήκη της βαλίτσας ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ, ένα αντικείμενο που προέρχεται από την πόλη τους και συνδέεται με μια από τις τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις του προγράμματος της 2023 Ελευσίς ΠΠΕ: Πολιτισμός, Άνθρωπος, Πόλη, Περιβάλλον.

Ο εκπαιδευτικός στόχος

Χρησιμοποιώντας το εύρημα του κατεξοχήν περιπλανητή «πλάνητα», η δράση στοχεύει σε μία συναισθηματική βίωση και επαναοικειοποίηση του τόπου, στη θέαση της καθημερινής ζωής ως μια ευκαιρίας καλλιτεχνικής πράξης, στη μετακίνηση της συνειδητότητας στο παρόν και το τώρα. Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν μιας εντελώς νέα και αυθεντική εμπειρία, ένα «άφημα» στην επιρροή των «μυστήριων» συναντήσεων και των καταστάσεων που θα βιώσουν. Το σημείο κλειδί εδώ είναι η περιπλάνηση.

Ας γίνουμε όλοι Πλάνητες. Όπως η Δήμητρα κάποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜυστήριο_56 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030: Διεθνής συνάντηση στην Ελευσίνα αφιερωμένη στους επαγγελματίες του Πολιτισμού12.09.2018

Χρήσιμες Πληροφορίες

Η βαλίτσα είναι διαθέσιμη να ταξιδέψει στα σχολεία της Ελευσίνας, καθώς και όλης της χώρας, από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Νοέμβριο 2023, καθώς και σε άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης. Το εκπαιδευτικό υλικό προτείνεται να πλαισιώσει διαθεματικά ή να εμπλουτίσει το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών του Δημοτικού και του Γυμνασίου, ειδικότερα στο πλαίσιο του μαθήματος “Εργαστήρια Δεξιοτήτων” στην Ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον» (τομείς: Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά, Παγκόσμια Τοπική & Πολιτιστική Κληρονομιά).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ενδεικτική διάρκεια εκπαιδευτικής δράσης: 3-4 διδακτικές ώρες

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Για ερωτήσεις σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μυστήριο_52 ΜΥSTIKIT Ελευσίνα: [email protected]

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu
Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram.com/2023eleusis
YouTube: youtube.com/c/2023Eleusis
E-mail: [email protected]

 

Περισσότερα από Δραστηριότητες