MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

NEON: Ομιλία και συζήτηση με τον Ελβετό καλλιτέχνη Thomas Hirschhorn στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Ο Ελβετός καλλιτέχνης Thomas Hirschhorn έρχεται, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, για μιλήσει για το έργο του και να συζητήσει με τον ιστορικό τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά, στο πλαίσιο της έκθεσης «Dream On» του ΝΕΟΝ.

NEON: Ομιλία και συζήτηση με τον Ελβετό καλλιτέχνη Thomas Hirschhorn στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
Thomas Hirschhorn
Monopoli Team

Ομιλία του Ελβετού καλλιτέχνη Thomas Hirschhorn και συζήτηση με τον ιστορικό τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά διοργανώνει ο ΝΕΟΝ την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο πρώηνΔημόσιο Καπνεργοστάσιο, με ελεύθερη είσοδο.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για το έργο του και ειδικά την εγκατάσταση «Cavemanman» που παρουσιάζεται στο χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου στο πλαίσιο της έκθεσης «Dream On».

Το «Cavemanman» είναι ένα εμβυθιστικό περιβάλλον, μια δαιδαλώδης «σπηλιά» κατασκευασμένη σε φυσικό μέγεθος από υλικά όπως ξύλο, χαρτόνι, μονωτική ταινία. Διαμορφώνεται ένα περιβάλλον που αναπαριστά τον συλλογικό νου και αποτελείται από βιβλία, πόστερ, βίντεο, ράφια, αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών και κούκλες βιτρίνας.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παλαιοκρασσά, επιμελητή της έκθεσης Dream On, «Λίγα μπορούν να ειπωθούν για αυτό το magnum opus, στην πραγματικότητα ίσως δεν υπάρχουν λόγια μπροστά στο σοκ και το δέος που προκαλεί αυτή η υπέρμετρα φιλόδοξη εγκατάσταση, αυτό το απόλυτο όνειρο».

Ο Hirschhorn περιγράφει το έργο του:

«Αισθάνομαι ότι ως καλλιτέχνης πρέπει να κάνω πάρα πολλά. Πρέπει να κάνω τα πάντα. Πάντα το έργο μου αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Αφορά ολόκληρη τη δυνατότητα, την ολότητα. Και, βεβαίως, είναι επιτηδευμένο και φιλόδοξο, αλλά και κατά κάποιο τρόπο ανόητο να επιθυμώ να κάνω κάτι τέτοιο. Ως καλλιτέχνης, πρέπει να αναδείξω τη γελοιότητα αυτής της φιλοδοξίας και αυτής της επιτήδευσης. Αυτό που κάνω αφορά πάντα όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό μου αρέσει να επιβάλλομαι στη φόρμα, να κάνω πάρα πολλά, να εμπεριέχω τα πάντα. Να προσπαθώ ξανά και ξανά, να βάζω τα πάντα στο έργο μου.

Είμαι μέρος αυτού του χαοτικού κόσμου. Είμαι μέρος αυτής της ασάφειας που κυριαρχεί στον κόσμο. Πιστεύω ότι μέρος της αποστολής μου ως καλλιτέχνης είναι να δουλέψω μέσα σε αυτή την ασάφεια, μέσα σε αυτό το χάος. Όχι να φέρω τη διαύγεια και την καθαρότητα, αλλά να παλέψω με το χάος».

Thomas Hirschhorn

Ο Thomas Hirschhorn (γενν. 1957, Βέρνη, Ελβετία) ζει και εργάζεται στο Παρίσι, όπου μετακόμισε το 1983, αφού σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές διεθνείς εκθέσεις όπως: Skulptur Projekte Münster (1997)∙ Μπιενάλε της Βενετίας (1999 και 2015), όπου εκπροσώπησε την Ελβετία (2011)∙ Documenta 11, Κάσσελ (2002)∙ 27η Μπιενάλε Σάο Πάολο, Βραζιλία (2006)∙ 55th Carnegie International, Πίτσμπεργκ (2008)∙ 9η Μπιενάλε Σαγκάης (2012)∙ Manifesta 10, Αγία Πετρούπολη (2014)∙ Atopolis Mons (2015)∙ Μπιενάλε Kochi-Muziris (2018)∙ Steirischer Herbst, Γκράτς (2021). Μια ολοκληρωμένη μελέτη της σειράς των έργων του υπό τον γενικό τίτλο Pixel Collage παρουσιάστηκε στο Fondazione MAXXI στη Ρώμη το 2021. Με κάθε έκθεσή του -σε μουσείο, γκαλερί ή εναλλακτικό χώρο- και με κάθε έργο του σε δημόσιο χώρο, ο Hirschhorn επιβεβαιώνει διαρκώς την αφοσίωσή του προς ένα μη αποκλειστικό κοινό.

Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας, ο Hirschhorn έχει δημιουργήσει περισσότερα από εβδομήντα έργα σε δημόσιους χώρους, αμφισβητώντας την αυτονομία, την πατρότητα και την αντοχή ενός έργου τέχνης και υποστηρίζοντας τη δύναμη της τέχνης να αγγίζει και να μεταμορφώνει τον άλλο. «Θέλω να χρησιμοποιήσω την τέχνη ως εργαλείο για να δημιουργήσω μια επαφή με τον Άλλο -για εμένα αυτό αποτελεί αναγκαιότητα- και είμαι πεπεισμένος ότι η μόνη δυνατή επαφή με τον Άλλο συμβαίνει ‘’ένας προς έναν’’, ως ίσος προς ίσον. Μέσα από την εμπειρία της δουλειάς του στο δημόσιο χώρο, ο Hirschhorn έχει αναπτύξει τις δικές του κατευθυντήριες γραμμές για την «Παρουσία και Παραγωγή», όντας παρών και παράγοντας επιτόπου, καθ’ όλη τη διάρκεια δημιουργίας των έργων του.

Ο Thomas Hirschhorn έχει αφιερώσει έργα του σε φιλοσόφους, συγγραφείς και καλλιτέχνες που αγαπά, με τη μορφή μεγάλων έργων γλυπτικής, όπως βωμούς, περίπτερα, μνημεία, χάρτες και κολάζ. Με τη σειρά τεσσάρων μνημείων του: Spinoza Monument, Άμστερνταμ (1999)· Deleuze Monument, La Beauté, Αβινιόν (2000)· Bataille Monument, Documenta 11, Κάσσελ (2002) και Gramsci Monument, Μπρονξ, Νέα Υόρκη (2013), που αποτελεί παραγωγή του ιδρύματος τέχνης Dia Foundation στη Νέα Υόρκη, ο Hirschhorn υποστηρίζει τη βούλησή του «να καθιερώσει έναν νέο ορισμό του μνημείου προκαλώντας συναντήσεις και δημιουργώντας ανοικτές εκδηλώσεις».

Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ

Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.

Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕθνική Πινακοθήκη: Όλα όσα θα δούμε τη διετία 2023-202412.09.2018

Ο ΝΕΟΝ υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ομιλία Thomas Hirschhorn

Cavemanman, 2002

Εγκατάσταση στην έκθεση Dream On

πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, 19:00

Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση «Dream On»

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής, Λένορμαν 218,

Συνεργασία Βουλή των Ελλήνων + ΝΕΟΝ

Επιμέλεια: Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, Ιστορικός Τέχνης

Διάρκεια: 8 Ιουνίου – 27 Νοεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά. Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή: 11:00-19:00. Σάββατο: 12:00-20:00

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο neon.artsvp.co

Πληροφορίες στο neon.org.gr

 

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b