MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μια 33χρονη φυσικός έγραψε βιογραφίες για πάνω από 1.600 γυναίκες επιστήμονες στη Wikipedia

Η βραβευμένη νεαρή φυσικός Jessica Wade, έχει γράψει χιλιάδες βιογραφίες για γυναίκες επιστήμονες, των οποίων το έργο δεν αναγνωρίστηκε ποτέ, με στόχο να εμπνεύσει τη νέα γενιά κοριτσιών.

Photo: Jess Wade
Monopoli Team

Όταν η Τζέσικα Γουέιντ προσκλήθηκε στο Παλάτι Μπάκιγχαμ για να παραλάβει το υψηλού κύρους Βραβείο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, για την συνεισφορά της στην επιστήμη, ξεχώριζε ως νέα γυναίκα. Παραδόξως, τιμήθηκε για κάτι που προσπαθεί να αλλάξει.

Η 33χρονη φυσικός, που ζει στο Λονδίνο, έχει βάλει ως προσωπικό στόχο να στρέψει περισσότερα κορίτσια να σπουδάσουν και να εργαστούν στον κλάδο της επιστημών, είτε αυτή η επιστήμη θα είναι η φυσική και τα μαθηματικά, είτε η μηχανική κ.λπ.

Συγκεκριμένα, η Γουέιντ έχει γράψει στο Wikipedia περισσότερα από 1600 βιογραφικά για γυναίκες επιστήμονες που βρίσκονταν για καιρό στην αφάνεια, ενώ πιστεύει σθεναρά ότι τα κορίτσια που ενδιαφέρονται για αυτό τον τομέα, πρέπει να υποστηρίζονται.


Η Γουέιντ έγινε γνωστή, από τα 20 της χρόνια, όταν ξεκίνησε να γράφει βιογραφίες στο Wikipedia για επιστήμονες που ανήκουν σε κάποια μειονότητα ή είναι γυναίκες και των οποίων το έργο ποτέ δεν αναγνωρίστηκε, είτε από άλλους επιστήμονες, είτε από εργοδότες τους, είτε από την κοινωνία γενικότερα.

Όσο οι βιογραφικές της αναφορές αυξάνονταν, τόσο περισσότερο έγραφε και μιλούσε για την ισότητα των φύλων στην επιστήμη. Κέρδισε βραβεία και μετάλλια, όπως επίσης και μία ειδική μνεία από τον Τζίμμυ Γουέιλς, ιδρυτή του Wikipedia.

Παρ’όλα αυτά, δεν χάρηκε όλος ο κόσμος του Wikipedia με την εξέλιξή της. Μεγάλος αριθμός των αναφορών της διαγράφηκαν από άλλους συντάκτες του Wikipedia. Όπως ανέφερε στο Today.com, το έκαναν με την δικαιολογία ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες δεν ήταν πολύ γνωστές στην επιστημονική κοινότητα.

Η Γουέιντ απάντησε: «Αυτό ακριβώς! Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι θα έπρεπε να ήταν γνωστές».

Μία τέτοια περίπτωση ήταν η Κλαρίς Φελπς. Η Γουέιντ άκουσε για την νεαρή Αφροαμερικανίδα πυρηνική χημικό, και έγραψε για εκείνη στο Wikipedia ένα bio, περιγράφοντας το έργο της σε μία ομάδα όπου ανακάλυψε ένα νέο στοιχείο του περιοδικού πίνακα στο Oak Ridge National Laboratory.

Στην αρχή, η αναφορά στην Φελπς διαγράφηκε, έπειτα όμως η Γουέιντ δικαιώθηκε. Σε υποστήριξη της Φελπς, ανέβασε ξανά την βιογραφία της στο Wikipedia και έκτοτε δεν ξανακατέβηκε ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ αλγόριθμος αδικεί τις γυναίκες στο εργασιακό περιβάλλον και επηρεάζει τις προσλήψεις τους12.09.2018

Όσο η Γουέιντ συνεχίζει τις προσπάθειές της για να σιγουρευτεί ότι οι γυναίκες επιστήμονες λαμβάνουν την αναγνωρισιμότητα που τους αξίζει, επιθυμεί παράλληλα οι νέες γενιές να λάβουν την στήριξη που χρειάζονται.

«Πολλοί πιστεύουν ότι τα κορίτσια δεν επιλέγουν να ασχοληθούν με την επιστήμη διότι δεν έχουν όραμα», ανέφερε η Γουέιντ σε πρόσφατη συνέντευξή της. «Τα κορίτσια ήδη δηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Το πιο πολύπλοκο κομμάτι έχει να κάνει με την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα διαφορετικά επαγγέλματα που υπάρχουν στον τομέα της επιστήμης και με το να σηκώσουν δασκάλους και γονείς στον πίνακα».

«Τέλος, δεν χρειάζεται μόνο να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών που επιλέγουν να επικεντρωθούν στην επιστήμη, αλλά χρειάζεται να αυξήσουμε τον αριθμό εκείνων που τελικά μένουν σε αυτό το πεδίο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό την Υπατία έως τη Γιουγιού Του: 8 πρωτοπόρες γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην επιστήμη12.09.2018

Εξέφρασε επίσης την επιτακτική ανάγκη να διευκολύνουν τα σχολεία την ενασχόληση των κοριτσιών και των έγχρωμων μαθητών με τις επιστήμες, και περισσότερο τις υποτροφίες και την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια.

«Ακόμα κι αν δεν σας νοιάζει τίποτα απ’ όλα αυτά, ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερους επιστήμονες και μηχανικούς. Η Επιστήμη μπορεί να συμβάλλει στο να βρεθεί λύση στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας -κλιματική αλλαγή, πανδημίες, φυσικές καταστροφές» κατέληξε.

Τέλος, η Γουέιντ ελπίζει ότι θα συνεχίσουν να προσκαλούνται νεαρές γυναίκες επιστήμονες σε μελλοντικές τελετές επιστημονικών βραβείων και πιστεύει πως θα το χαρούν εξίσου με εκείνη.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b