MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Οδυσσέα Ελύτη – Η ιστορική ομιλία του

Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας ή το βραβείο Νόμπελ είχε την τιμή να βρεθεί στα χέρια του Οδυσσέα Ελύτη; Ο Γιάννης Ρίτσος είχε απαντήσει ξεκάθαρα σε αυτό. Ήταν «μια τιμή προς το ίδιο το Νόμπελ». Μια ημέρα σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια ο Ελύτης έφτασε στην απόλυτη κορυφή.

Monopoli Team

«Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Είναι λίγο. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ. Κατά βάθος ο υλικός κόσμος είναι απλώς ένας σωρός από υλικά. Θα εξαρτηθεί από το αν είμαστε καλοί ή κακοί αρχιτέκτονες το τελικό αποτέλεσμα. Ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε», με τα λόγια αυτά, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Όταν το βραβείο απονεμήθηκε στον Ελύτη, ο Γιάννης Ρίτσος (που ήταν συνυποψήφιος εκείνος τη χρονιά) έσπευσε να δηλώσει: «Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον μεγάλο μας Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη δεν είναι μια τιμή προς τον Ελύτη, αλλά μια τιμή προς το ίδιο το Νόμπελ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟδυσσέας Ελύτης: Δέκα φορές που τα λόγια του έκαναν τον κόσμο μας λίγο πιο φωτεινό12.09.2018

Ο «ποιητής του Αρχιπελάγους»

Ο Παναγιώτης Αλεπουδέλης από τη Λέσβο αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στην Κρήτη. Έτσι το 1895 φεύγει από το νησί του για να πάει σε ένα άλλο νησί όπου ίδρυσε εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελουργίας. Στην Κρήτη, δυο χρόνια μετά, παντρεύτηκε τη Μαρία Βρανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒραβείο Booker 2022: Νικητής ο Shehan Karunatilaka με «Τα επτά φεγγάρια του Μάλι Αλμέιντα»12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr. 

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b