MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Διάστημα: Παρατηρήθηκε η ισχυρότερη έκρηξη φωτός που έχει καταγραφεί ποτέ

Παρατηρήθηκε η ισχυρότερη έκρηξη φωτός στο Σύμπαν που έχουν δει ποτέ οι επιστήμονες – Ενθουσιασμένοι οι αστρονόμοι: «Είναι η “ευκαιρία του αιώνα” να απαντήσουμε τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα αναφορικά με τις εκρήξεις σούπερ νόβα».

Έκρηξη σούπερ νόβα (Πηγή: Shutterstock)
Monopoli Team

Οι αστρονόμοι είδαν στον ουρανό την πιο ισχυρή λάμψη φωτός που έχουν ποτέ παρατηρήσει. Επρόκειτο για μια έκρηξη ακτίνων-γάμα, η οποία επίσης είναι η κοντινότερη που έχει ποτέ ανιχνευθεί, σε απόσταση 2,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Βέλους. Τόσο ισχυρή φωτεινή αναλαμπή μπορεί να κάνει δεκαετίες ή και αιώνες για να εμφανιστεί ξανά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNASA: Η πιο κοντινή λήψη του δορυφόρου Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια12.09.2018

Η παρατήρηση έγινε στις 14 Οκτωβρίου από το επίγειο διεθνές τηλεσκόπιο Gemini South στη Χιλή, το οποίο διευθύνεται από το κέντρο αστρονομίας NOIRLab των ΗΠΑ, ενώ στις 9 Οκτωβρίου είχαν προηγηθεί αρχικές παρατηρήσεις από διαστημικά τηλεσκόπια ακτίνων-Χ και γάμα. H φωτεινή έκρηξη-ρεκόρ με την ονομασία GRB221009A πιθανώς προήλθε από την έκρηξη κάποιου γιγάντιου υπερκαινοφανούς αστέρα (σούπερ-νόβα) που γέννησε κάποια μαύρη τρύπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣκάφος της NASA έπεσε πάνω σε αστεροειδή12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr.

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b