MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη πολιτισμός και παιδαγωγική: Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Δημήτρη Παπαδόπουλου από τις εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Παπαδόπουλου “Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη πολιτισμός και παιδαγωγική” κυκλοφορεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, από τις εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης.

Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη, πολιτισμός και παιδαγωγική. Δημήτρης Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης
Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη, πολιτισμός και παιδαγωγική. Δημήτρης Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης
Monopoli Team

Ένα βιβλίο που εξετάζει τις προϋποθέσεις, τους στόχους και τις δυνατότητες που προκύπτουν από την Κινηματογραφική Εκπαίδευση μας συστήνουν οι Εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης και ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαδόπουλος. Το βιβλίο “Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη πολιτισμός και παιδαγωγική” που κυκλοφορεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έρχεται να ρίξει φως στη σημασία της Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης, ως αυτόνομο επιστημονικό πεδίο της παιδαγωγικής διαδικασίας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, διερευνά κριτικά τις προκλήσεις της ενσωμάτωσης του κινηματογράφου στην τυπική εκπαίδευση και προτείνει τη συνακόλουθη προσέγγιση των ταινιών ως αισθητικών και πολιτισμικών προϊόντων στο πλαίσιο των τεχνών. Προκειμένου να συγκροτηθεί ένα θεωρητικό πλαίσιο για τον λειτουργικό συσχετισμό του κινηματογράφου με την εκπαίδευση, προτείνεται η νοηματοδότηση και η σύνδεση της Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης με τη θεωρία και την ιστορία του κινηματογράφου, τις πολιτισμικές σπουδές, την κριτική θεωρία και την κριτική παιδαγωγική, άλλες παιδαγωγικές θεωρίες και θεωρίες των αναλυτικών προγραμμάτων, καθώς και τις αντιλήψεις που προβάλλονται στο πλαίσιο της Κοινωνιολογίας της παιδικής ηλικίας.

Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη, πολιτισμός και παιδαγωγική. Δημήτρης Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης

Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη, πολιτισμός και παιδαγωγική. Δημήτρης Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης

Ταυτόχρονα, στο βιβλίο “Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη πολιτισμός και παιδαγωγική” επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή αναφορικά με την εισαγωγή του κινηματογράφου στην εκπαίδευση, όπου εντοπίζεται μια σειρά από ζητήματα που διαχρονικά επανέρχονται στην επιστημονική συζήτηση. Παράλληλα, παρουσιάζονται εφαρμοσμένα παραδείγματα εισαγωγής του κινηματογράφου στην εκπαίδευση και γίνεται η αντίστοιχη ανασκόπηση των μελετών και ερευνών, ενώ συζητούνται οι σχετικές αποφάσεις που προσδιορίζουν την εκπαιδευτική πολιτική, ώστε να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η Κινηματογραφική Εκπαίδευση δεν έχει θεσμοθετηθεί καθολικά στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος, ενώ σημειώνονται οι αλλαγές που έχουν επέλθει ή βρίσκονται υπό εξέλιξη σε συνάρτηση κυρίως με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα Νέα Μέσα.

Τέλος, στις σελίδες του βιβλίου εξετάζεται και η σχέση του κινηματογραφικού γραμματισμού στον ελλαδικό χώρο με την τυπική και μη τυπική εκπαίδευση και αναδεικνύονται προβλήματα και προοπτικές και υποστηρίζεται η ανάγκη της επείγουσας εφαρμογής της Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης ως καλλιτεχνικού αντικειμένου σε όλους τους μελλοντικούς πολίτες και τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές ασχολήθηκε με τα παιδαγωγικά, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την κινηματογραφική εκπαίδευση και την εκπαίδευση/γραμματισμό στα μέσα. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις και άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο (ως μέλος συγγραφικής ομάδας) ήταν το «Τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα (Δ.Ε.Π.Π.Σ. – Α.Π.Σ.) και οι Εκπαιδευτικοί». Επίσης, συμμετείχε στην οργάνωση πολυάριθμων εργαστηρίων κινηματογραφικής εκπαίδευσης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έχει σκηνοθετήσει τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πάθος του στον ελεύθερο χρόνο είναι η φωτογραφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Ανί Ερνό είναι η νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 202212.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Από τις Εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Δημήτρη ΠαπαδόπουλουΚινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη πολιτισμός και παιδαγωγική“.

Το βιβλίο υπάρχει σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Σελίδες: 284
Τιμή:  22,26€
Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b