MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Andres Valencia: Ένας 10χρονός από το Σαν Ντιέγκο είναι το νέο «παιδί-θαύμα» της αφηρημένης τέχνης

Κάποιοι τον αποκαλούν «Παιδί-Θαύμα της Τέχνης», άλλοι «Μικρό Πικάσο». Στην ηλικία των δέκα μόλις χρόνων ο ζωγράφος Andres Valencia είδε αρκετά έργα του να πωλούνται πάνω από 125,000 δολάρια.

Monopoli Team

Ο Andres Valencia από το Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι ένα συνηθισμένο δεκάχρονο αγόρι. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης εμφανίζεται ένα σχετικά νεαρό ταλέντο, ωστόσο, δύσκολα θα βρεις έναν καλλιτέχνη που να έχει «αναγνωριστεί» από τόσο νωρίς και σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο ο μικρός Andres.

«Το παιδί-θαύμα»

Γιατί οι αριθμοί και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και μέχρι στιγμής είναι αρκετά εντυπωσιακά. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο 10χρονός Valencia έγραψε ιστορία ως ο νεότερος καλλιτέχνης που εξέθεσε έργα του σε μια από τις σημαντικότερες φουάρ μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης των ΗΠΑ, το Art Miami, όπου και κατάφερε να πουλήσει ολόκληρη τη συλλογή του με 17 πίνακες ζωγραφικής μέσα σε τρεις ημέρες, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται ανάμεσα στα 5,000 και τα 20,000 δολάρια.

Τον Ιούνιο παρουσίασε στην γκαλερί Chase Contemporary, στο Σόχο της Νέας Υόρκης, ατομική έκθεση 35 έργων τα οποία πωλήθηκαν το καθένα σε τιμές που άγγιζαν τα 50,000 με 125,000 δολάρια. Ενώ, τον ίδιο μήνα, ο πίνακας του με τίτλο «Ms. Cube», ένα πολύχρωμο πορτραίτο μιας ιδιαίτερα κομψής γυναίκας, εμπνευσμένο από τον κυβισμό, πωλήθηκε κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στο Χονγκ Κονγκ για 160,000 δολάρια.

Κάπως έτσι μέσα σε έναν μόλις χρόνο ένας σχετικά «άγνωστος» μικρός καλλιτέχνης μετατράπηκε σε ένα πραγματικό φαινόμενο στον χώρο της τέχνης, με τα δημιουργήματα του να βρίσκονται πλέον στα χέρια σημαντικών και πλούσιων συλλεκτών όπως ο Τόμι Μοτόλα και η Jessica Goldman Srebnick, καθώς και διασημοτήτων όπως η Μπρουκ Σιλντς, η Σοφία Βεργκάρα και ο Τσάνινγκ Τέιτουμ. Ενώ, μέλος του δημοφιλούς K-pop συγκροτήματος BTS, ο V, μοιράστηκε με τους εκατομμύρια ακολούθους του στο Instagram τη δουλειά του Andres.

Πως έγινε η αρχή

Κάποιοι τον αποκαλούν «Παιδί-Θαύμα της Τέχνης», άλλοι «Μικρό Πικάσο». Ο Andres Valencia ξεκίνησε να ασχολείται με τα εικαστικά ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών, όταν και περνούσε άπλετο χρόνο στην τραπεζαρία του σπιτιού του προσπαθώντας να σκιτσάρει σε χαρτί έναν πίνακα του γκράφιτι-καλλιτέχνη Retna. Κάτι που του πήρε αρκετό καιρό να κάνει σωστά.

Με το πέρασμα των χρόνων, η αυτοπεποίθηση του ως καλλιτέχνης μεγάλωνε. Άρχισε να πουλάει ακουαρέλες σε φίλους της οικογένειας. Ανάμεσα στους αγοραστές και ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Chase Contemporary, Bernie Chase, ο οποίος και, εν τέλει, έπεισε τους γονείς του Anders να επιτρέψουν να μοιραστεί ο γιος τους το χάρισμα του με τον υπόλοιπο κόσμο. Ως επακόλουθο τα νέα για τον «μικρό ζωγράφο» διαδόθηκαν πολύ γρήγορα.

Ένας μικρός ζωγράφος

Ο ίδιος ο Andres αντλεί επιρροές από τους Ζαν Μισέλ Μπασκιά, Τζορτζ Κόντο και φυσικά τον Πάμπλο Πικάσο. Μάλιστα, εμπνευσμένος από την εμβληματική «Γκερνίκα» του Ισπανού καλλιτέχνη, θα δημιουργήσει, νωρίτερα μέσα στο 2022, έναν αφαιρετικό πίνακα ζωγραφικής, με τίτλο «Invasion of Ukraine». Η δική του αντίδραση στην είδηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Χωρίς να εκλείπουν, ωστόσο, και επιρροές πιο κοντά στη δική του παιδική ηλικία όπως τα Πόκεμον και οι φιγούρες «Click N’ Play». Ενώ, όταν βρίσκεται στο στούντιο του για να ζωγραφίσει, αρέσκεται να ακούει Τζίμι Χέντριξ και Φρέντι Μέρκιουρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔυναμική έναρξη για το Art Month: Η σύγχρονη δημιουργικότητα «γιορτάζει» μέσω της τέχνης και του Bombay Sapphire12.09.2018

Οι γονείς του μικρού Andres Valencia, από την άλλη μεριά, εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν η αναπάντεχή αυτή επιτυχία του παιδιού τους «να του πάρει τα μυαλά». Άλλωστε, ο νεαρός καλλιτέχνης εξακολουθεί να είναι ακόμη ένα παιδί, μαθητής δημοτικού, ο οποίος, όταν δεν πιάνει το πινέλο, κάνει τα μαθήματα του, αράζει με τους συνομήλικούς του και συλλέγει φιγούρες GI Joe. Μάλιστα, προσπαθούν να ενσταλάξουν μέσα του τη σημασία της προσφοράς, για τον λόγο αυτό, μερίδιο των κερδών από τα έργα του 10χρονού αγοριού δίνονται σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Με πληροφορίες από The New York Times και Smithsonian Magazine.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b