MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ιράν: Γράφουν ιστορία οι γυναίκες στο όνομα της Μαχσά Αμινί

Οι γυναίκες στο Ιράν και στις άλλες αραβικές χώρες, με κίνδυνο της ζωής τους, βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τον ανεξήγητο θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί στις φυλακές.

Πηγή: Getty Images
Monopoli Team

Ο Μαχσά Αμινί πέθανε ανεξήγητα στις φυλακές του Ιράν μόλις στα 22 της χρόνια. Γιατί φυλακίστηκε; Επειδή κάποιες τούφες των μαλλιών της έβγαιναν από τη χιτζάμπ της. Συνελήφθη βίαια μπροστά στα μάτια του αδερφού της που έκανε τα πάντα για να την προστατεύσει αλλά μάταια. Οι Ιρανοί αστυνομικοί την έσυραν μέχρι το βαν τους και εξαφανίστηκαν. Στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της ανακοινώθηκε ο θάνατός της στις φυλακές. Αυτός ο θάνατος ήταν και το φιτίλι για να ξεσπάσουν οι γυναίκες της χώρας και να φωνάξουν ότι αυτή η καταπίεση δεν αντέχεται άλλο! Στη συνέχεια, οι δρόμοι βάφτηκαν με αίμα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒενετία: H πρώτη πόλη του κόσμου που θα χρεώνει τους τουρίστες της12.09.2018

Μέχρι στιγμής, οι Αρχές μιλάνε για 6 νεκρούς, αλλά οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι το νούμερο είναι μεγαλύτερο, με θύμα και ένα αγόρι 10 ετών. Οι τραυματίες είναι δεκάδες ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί. Η είδηση παραμένει πρώτη σε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Χιλιάδες γυναίκες από πολλές αραβικές χώρες κόβουν τα μαλλιά τους, αμίλητες σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας ενώ άλλες καίνε τις χιτζάμπ τους, που αποτέλεσε την «αφορμή» για τον θάνατο της 22χρονης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς ο Ρότζερ Φέντερερ θα συνεχίζει να βγάζει εκατομμύρια και μετά τη σύνταξη12.09.2018

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα αντικαθεστωτικό κίνημα γεννιέται και είναι το πρώτο αυτού του είδους από το 2009, όταν ο θάνατος μιας άλλης νέας γυναίκας πυροδότησε πολυήμερες αναταραχές, πρωτόγνωρες από την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979. Τότε η Νέντα Αγκά Σολτάν δέχθηκε τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης κι έγινε σύμβολο της λαϊκής δυσαρέσκειας για τον τρόπο μεταχείρισης των γυναικών στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b