MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Τζορτζ: Η σειρά εφηβικών βιβλίων του Στίβεν Χόκινγκ είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε το σύμπαν

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Anubis το τέταρτο βιβλίο της εφηβικής σειράς του Στίβεν Χόκινγκ, με τον Τζορτζ να επιστρέφει για ακόμα μία φορά στο διάστημα, και ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τις προηγούμενες περιπέτειές του.

Η σειρά εφηβικών βιβλίων Τζορτζ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Anubis
Η σειρά εφηβικών βιβλίων Τζορτζ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Anubis
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ ήθελε πάντα να βλέπουν όλοι αυτό που ο ίδιος αγαπούσε και να το κατανοούν, όχι να το απορρίπτουν ως κάτι αδιάφορο και δυσνόητο. Έτσι, μαζί με την κόρη του Λούσι, αποφάσισε το 2007 να ξεκινήσει μία σειρά βιβλίων τα οποία θα εξηγούν με κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο την μεγάλη του αγάπη, το διάστημα.

Για να το πετύχει αυτό, το βιβλίο του θα έπρεπε να γραφτεί σε μία γλώσσα που να απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και να είναι εμπλουτισμένο με σκηνές γεμάτες χιούμορ και φαντασία. Το συγγραφικό δίδυμο λοιπόν, με την πολύτιμη βοήθεια του εικονογράφου Γκάρι Πάσονς, δεν άργησε να «γεννήσει» τον ατρόμητο ήρωα του, τον Τζορτζ, ο οποίος λατρεύει το διάστημα και το ξέρει πλέον απέξω και… ανακατωτά!

Σύμφωνα μάλιστα με τη Λούσι Χόκινγκ, η ιδέα για τη σειρά βιβλίων Τζορτζ ξεκίνησε όταν: «σε ένα πάρτι γενεθλίων του γιου μου, ένα αγόρι ρώτησε τον πατέρα μου τι θα του συνέβαινε, αν έπεφτε σε μια μαύρη τρύπα! Το θεωρήσαμε σπουδαία ερώτηση, έτσι, αποφασίσαμε να γράψουμε μαζί μια ιστορία για ένα αγόρι που σώζει κάποιον που έπαθε ακριβώς αυτό! Αυτή είναι μια περιπέτεια φαντασίας – υπάρχει μέχρι και κακός στην υπόθεση! Μόνο που τα επιστημονικά στοιχεία που αναφέρονται είναι αληθινά, και έτσι η διασκέδαση συνδυάζεται με τη γνώση. Μάλιστα, στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε ακόμη και μια συνταγή για το πώς να φτιάξετε μια μαύρη τρύπα, γραμμένη ειδικά από τον μπαμπά μου!»

Ο Τζορτζ συνεπώς, περνά από 6 μοναδικές και διασκεδαστικές περιπέτειες σχετικές με το διάστημα και οι αναγνώστες μαθαίνουν για την επιστήμη και το σύμπαν με τα μυστικά του, μέσα από αυτές. Η σειρά “Τζορτζ” των Στίβεν και Λούσι Χόκινγκ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες Μέχρι στιγμής πάντως, στα ελληνικά ράφια έχουν προσγειωθεί 4 βιβλία της σειράς με τη βοήθεια των εκδόσεων Anubis, ενώ άλλα 2 αναμένουν την σύντομη επιστροφή τους από το… διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧρόνης Μουστάκας: Μαγεύτηκα από τον Μεσαίωνα γιατί ήθελα να μιλήσω για το παρόν και το μέλλον του κόσμου μας12.09.2018

Τα βιβλία της σειράς Τζορτζ περιλαμβάνουν ένθετα με επιστημονικές πληροφορίες και σχόλια του ίδιου του Στίβεν Χόκινγκ, ειδικά γραμμένες για παιδιά, κατάλληλες να εξάψουν την φαντασία των μικρών μας φίλων αλλά και να «ξυπνήσουν» το ενδιαφέρον τους για το διάστημα και την εξερεύνησή του. Φυσικά, τα βιβλία δεν αφορούν μόνο τα μικρά παιδιά και τους εφήβους, καθώς μπορούν να διαβαστούν από όλες τις ηλικίες και να βάλουν το λιθαράκι τους στη διεύρυνση των γνώσεων μας για το σύμπαν, με διασκεδαστικό τρόπο.

Εμείς, με αφορμή την πρόσφατη προσθήκη του 4ου βιβλίου της σειράς στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στις 3 προηγούμενες περιπέτειες του Τζορτζ, για να ετοιμαστούμε για την τέταρτη!

1. Ο Τζορτζ και το Μυστικό Κλειδί για το Σύμπαν
Ο Τζορτζ και το Μυστικό Κλειδί για το Σύμπαν. Εκδόσεις Anubis

Ο Τζορτζ και το Μυστικό Κλειδί για το Σύμπαν. Εκδόσεις Anubis

Με μία αστεία και πλούσια σε περιπέτεια, γνώσεις και ζωντανές εικόνες ιστορία ξεκίνησε η «ζωή» του Τζορτζ στα ράφια. Το πρώτο βιβλίο της σειράς μάς συστήνει ιδανικά, τόσο τον Τζορτζ όσο και το σύμπαν. Όταν το γουρουνάκι του πρωταγωνιστή μας  το σκάει και περνάει στον διπλανό κήπο, ο Τζορτζ θα ανακαλύψει όχι μόνο τους καινούριους του γείτονες: τη συνομήλική του Άνι και τον επιστήμονα πατέρα της, Έρικ, αλλά και έναν ολοκαίνουριο και συναρπαστικό κόσμο.

Ο Έρικ έχει εφεύρει τον «Κόσμο», το πιο έξυπνο-αν και λίγο ψηλομύτικο- κομπιούτερ της Γης, το οποίο μπορεί να μεταφέρει τον καθέναν σε οποιοδήποτε σημείο επιλέξει στο σύμπαν. Έτσι, από τη μια στιγμή στην άλλη, ο Τζορτζ θα βρεθεί να ταξιδεύει από πλανήτη σε πλανήτη, στη ράχη ενός κομήτη, να περνά μέσα από μια βροχή αστεροειδών και να γλιτώνει την τελευταία στιγμή από μια μαύρη τρύπα!

2. Ο Τζορτζ και το Διαστημικό Κυνήγι Θησαυρού
Ο Τζορτζ και το Διαστημικό Κυνήγι Θησαυρού. Εκδόσεις Anubis

Ο Τζορτζ και το Διαστημικό Κυνήγι Θησαυρού. Εκδόσεις Anubis

Μετά την πρώτη του επαφή με το διάστημα, ο Τζορτζ δεν μπορεί να ξεχάσει όσα είδε και όσα ένιωσε και θέλει να ξανά ταξιδέψει στο διάστημα. Όταν λοιπόν η νέα του φίλη, Άνι, ζητά την βοήθειά του, ενθουσιασμένος θα τη βοηθήσει. Η Άνι, ψάχνοντας τον υπερυπολογιστή του μπαμπά της, ανακάλυψε ένα πολύ περίεργο μήνυμα, το οποία ίσως και να έχει εξωγήινη προέλευση.

Ταυτόχρονα, το διαστημικό πρόγραμμα πάνω στο οποίος εργάζεται ο πατέρας της πάει στραβά, και το ρομπότ που έχει σταλθεί στην επιφάνεια του Άρη συμπεριφέρεται πολύ περίεργα. Όλα αυτά συνεπώς, είναι ό, τι ακριβώς ήθελαν οι μικροί εκκολαπτόμενοι επιστήμονες, οι οποίοι θα βάλουν τα δυνατά τους να λύσουν κάποιους κοσμικούς γρίφους, οι οποίοι θα τους οδηγήσουν σε ένα κυνήγι θησαυρού, ως την άκρη του Γαλαξία!

3. Ο Τζορτζ και η Μεγάλη Έκρηξη
Ο Τζορτζ και η Μεγάλη Έκρηξη. Εκδόσεις Anubis

Ο Τζορτζ και η Μεγάλη Έκρηξη. Εκδόσεις Anubis

Η αλήθεια είναι πως μέσα σε δύο βιβλία, θα ήταν δύσκολο ο Τζορτζ, η Άνι αλλά και εμείς οι αναγνώστες να ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά του σύμπαντος. Στο τρίτο βιβλίο της σειράς λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Big Bang, την μεγάλη έκρηξη που δημιούργησε το σύμπαν!

Όλα ξεκινούν την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα στην ιστορία της επιστήμης, και φυσικά ο Τζορτζ με την Άνι έχουν πιάσει θέση στην πρώτη σειρά. Ο Έρικ, ο επιστήμονας μπαμπάς της Άνι, πηγαίνει στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων για να εξερευνήσει τις πρώτες στιγμές του Σύμπαντος: τη Μεγάλη Έκρηξη. Μαζί του έχει και τον Κόσμο, τον καλύτερο υπερυπολογιστή του κόσμου που αναφέραμε νωρίτερα, και έτσι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά, τουλάχιστον θεωρητικά. Όμως στην πράξη, το μέλλον επιφυλάσσει κάποιες διαστημικές εκπλήξεις, οι οποίες αυτή τη φορά είναι αποτέλεσμα μίας ύπουλης συνωμοσίας της μοχθηρής αντιεπιστημονικής ομάδας με το όνομα ΒΛΗΜΑΤΑ. Έτσι, ο Τζορτζ και η Άνι θα πρέπει να βρεθούν σε ένα μακρινό γαλαξία και να τα βάλουν με τον κβαντικό κόσμο, για να αποτρέψουν αυτό το καλά σχεδιασμένο σαμποτάζ.

4. Ο Τζορτζ και ο Ανίκητος Κώδικας
Ο Τζορτζ και ο Ανίκητος Κώδικας. Εκδόσεις Anubis

Ο Τζορτζ και ο Ανίκητος Κώδικας. Εκδόσεις Anubis

Τώρα που θυμηθήκαμε τις προηγούμενες 3 περιπέτειες του Τζορτζ, ας προετοιμαστούμε για την επεισοδιακή επιστροφή του, καθώς μετά από μήνες αποχής από τις διαστημικές του βόλτες, ο Τζορτζ νιώθει πως κάτι του λείπει πολύ. Μαζί με την πολύ καλή του φίλη πλέον, Άνι, ο Τζορτζ θα ταξιδέψει επιτέλους ξανά στο διάστημα, όταν ξαφνικά, κάποια πολύ περίεργα και πολύ σοβαρά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Οι τράπεζες μοιράζουν λεφτά και οι αεροπορικές εταιρείες δωρεάν εισιτήρια, ενώ τα ταμεία των σούπερ μάρκετ δε λειτουργούν και ο κόσμος παίρνει ό, τι θέλει χωρίς να πληρώσει.

Μπορεί τα νέα δεδομένα να ακούγονται ονειρικά, όμως σίγουρα κάτι, ή μάλλον κάποιος πολύ επικίνδυνος, κρύβεται πίσω από όλο αυτό. Όταν λοιπόν όλα δείχνουν πως τα πανίσχυρα υπολογιστικά συστήματα του κόσμου έχουν χακαριστεί, οι δύο μας πρωταγωνιστές θα ξεκινήσουν ένα από τα πιο μακρινά διαστημικά τους ταξίδια, για να φτάσουν στη λύση αυτής της περίεργης παγκόσμιας αλλαγής.

Για ακόμα μία φορά, στο βιβλίο θα βρούμε ένθετα, γραμμένα με ευχάριστο και κατανοητό τρόπο ειδικά για παιδιά και εφήβους, από τον Στίβεν Χόκινγκ και άλλους διακεκριμένους επιστήμονες, ενώ δεν πρέπει να ξεχάσετε να σκανάρετε το QR Code που θα βρείτε, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη NASA!

Ας δούμε και λίγα λόγια για τους «γονείς» της σειράς “Τζορτζ”

Ο Στίβεν Χόκινγκ κατείχε τη Λουκασιανή Έδρα των Μαθηματικών και της Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Θεωρείται ένας από τους πιο λαμπρούς θεωρητικούς φυσικούς από την εποχή του Αϊνστάιν. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ (με πάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς) και είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 35 γλώσσες.

Η Λούσι Χόκινγκ είναι συγγραφέας και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες. Έχει δώσει δημοφιλείς διαλέξεις σε όλο τον κόσμο για τα διαστημικά ταξίδια και την επιστήμη με τρόπο κατανοητό από τα παιδιά, ενώ ήταν ανάμεσα στους ομιλητές στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50 Χρόνια της NASA στις ΗΠΑ. Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο Εκλαϊκευμένης Επιστήμης Sapio. Ζει στο Κέιμπριτζ με τον γιο της.

Ο Γκάρι Πάρσονς είναι βραβευμένος εικονογράφος παιδικών και νεανικών βιβλίων. Επιπλέον, εικονογραφεί συχνά για τον τύπο και τη διαφήμιση στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ: Όσα μάς έμαθε ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Γάλλου συγγραφέα12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η σειρά παιδικών-εφηβικών βιβλίων «Τζορτζ» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Anubis, σε μετάφραση της Εβίτας Λύκου.

Ο Τζορτζ και το Μυστικό Κλειδί για το Σύμπαν

Σελίδες: 312
Τιμή: 14,90€

Ο Τζορτζ και το Διαστημικό Κυνήγι Θησαυρού

Σελίδες: 320
Τιμή: 14,90€

Ο Τζορτζ και η Μεγάλη Έκρηξη

Σελίδες: 312
Τιμή: 14,90€

Ο Τζορτζ και ο Ανίκητος Κώδικας

Σελίδες: 328
Τιμή: 15,50€

Απευθύνεται σε ηλικίες από 8 ετών

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b