MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ρίβερ Φίνιξ: Ένα αστέρι που “έσβησε” νωρίς

Σήμερα ο Ρίβερ Φίνιξ, ο ταλαντούχος ηθοποιός και αδερφός του Χοακίν, θα έκλεινε τα 53 του χρόνια, αν δεν είχε βρει τραγικό θάνατο σε ηλικία μόλις 23 ετών…

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 23 Αυγούστου 1970 γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Ρίβερ Φίνιξ, τον οποίο το κοινό αγάπησε πολύ. Η καριέρα του βρισκόταν για 8 χρόνια στο απόγειο της και όμως ο ίδιος «έσβηνε» σιγά σιγά από τα ναρκωτικά, μέχρι τελικά να «φύγει», το 1993.

Ο Ρίβερ Φίνιξ ήταν δυστυχώς ένας από τους ηθοποιούς των οποίων η καριέρα κατάφερε να μείνει φωτεινή για λίγα μόνο χρόνια. Ο λόγος του άδοξου τέλους αυτής της υποσχόμενης καριέρας ήταν ο πολύ πρόωρος θάνατός του στις 30 Οκτωβρίου του 1993, σε ηλικία μόλις 23 ετών.

Ο Ρίβερ Φίνιξ με τον Μάθιου Πέρι στην ταινία Στον Πυρετό της Εφηβείας

Ο Ρίβερ Φίνιξ με τον Μάθιου Πέρι στην ταινία Στον Πυρετό της Εφηβείας

Τα παιδικά χρόνια και η υποκριτική

Ήταν ο μεγαλύτερος από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Φίνιξ, αδερφός του αγαπημένου σε όλους Τζόκερ, Χοακίν Φίνιξ. Η παιδική του ηλικία στιγματίστηκε από την είσοδο της οικογένειάς του στην αίρεση «Τα παιδιά του Θεού». Με αυτή ταξίδευαν συνέχεια για να κηρύξουν όσα πρέσβευαν και η παιδική ζωή των 5 αδερφών ήταν το λιγότερο άστατη.

Ο ίδιος ο Φίνιξ είχε δηλώσει πως δέχτηκε σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν τεσσάρων και πως πάντα ένιωθε πως αυτός έπρεπε να συντηρεί την οικογένειά του, καθώς ο πατέρας του ήταν αλκοολικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαρλίζ Θερόν: Οι καλύτερες ερμηνείες μίας ηθοποιού που δεν φοβάται ποτέ να «τσαλακωθεί»12.09.2018

Παρόλο που δεν πήγε ποτέ σχολείο και δεν σπούδασε υποκριτική, η μητέρα του ήρθε σε επικοινωνία με την εταιρεία Paramount όταν ο Ρίβερ ήταν 8 ετών. Έτσι, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την ηθοποιία σε πολύ μικρή ηλικία, παίζοντας αρχικά σε διαφημίσεις, με την μεγάλη αναγνώριση να έρχεται το 1985 με την ταινία φαντασίας, Οι Εξερευνητές. Τότε ήταν μόλις 15 ετών και μέχρι τον τραγικό του θάνατο στα 23 του κατάφερε να εμπλουτίσει το βιογραφικό του με 24 ταινίες.

Η επόμενη χρονιά θα σηματοδοτούσε μια ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, όταν πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη ταινία “Στάσου Πλάι μου” ως ένας από τους τέσσερις παιδικούς φίλους που αναζητούν ένα νεκρό σώμα.

Ο Ρίβερ Φίνιξ (τελευταίος δεξιά) στο "Στάσου Δίπλα Μου" (Stand by Me)

Ο Ρίβερ Φίνιξ (τελευταίος δεξιά) στο “Στάσου Δίπλα Μου” (Stand by Me)

Μετά από αυτές τις επιτυχίες, η ζωή του νεαρού Ρίβερ έλαβε διαφορετική τροπή. Όλοι τον αναγνώριζαν και δεν σταματούσαν να τονίζουν σε κάθε του υποκριτικό βήμα, πως ήταν ο επόμενος Τζέιμς Ντιν. Δυστυχώς, αυτή η ταύτιση που όλοι επιχειρούσαν να κάνουν μετουσιώθηκε και στην πραγματικότητα, καθώς βρήκε και αυτός πρόωρο και τραγικό θάνατο. Ο Ντιν έφυγε από τροχαίο και ο Φίνιξ από υπερβολική δόση. Ήταν και οι δύο στην ακμή της καριέρας τους και πολύ νέοι. Ο Ντιν έφυγε όταν ήταν 24 ετών, ενώ ο Ρίβερ Φίνιξ στα 23 του.

Ο Ρίβερ και ο Χοακίν

Με τα αδέρφια του είχε πολύ θερμή σχέση και στήριζαν ο ένας τον άλλο σε κάθε τους βήμα. Ο Χοακίν πάντα μιλάει με αγάπη για τον αδερφό του και δεν ξεχνάει να τον ευχαριστεί συχνά, που ήταν ο φάρος στην υποκριτική του καριέρα.

«Όταν ήμουν 15 ή 16, ο αδερφός μου, ο Ρίβερ, γύρισε σπίτι από τη δουλειά με μια βιντεοκασέτα μιας ταινίας με τίτλο “Οργισμένο Είδωλο”. Με έβαλε να καθίσω και να τη δω. Την επόμενη μέρα με ξύπνησε και με ανάγκασε να τη δω ξανά. Και μου είπε: “Θα αρχίσεις να παίζεις ξανά, αυτό θα κάνεις. Δεν μου το ζήτησε. Το απαίτησε. Και θα του χρωστάω για πάντα γιατί η υποκριτική μου χάρισε μια απίστευτη ζωή» είχε δηλώσει συγκινημένος ο Χοακίν Φίνιξ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, δηλώνοντας πως χάρη στον αγαπημένο του αδερφό, ο ίδιος βρίσκεται αυτή την στιγμή σε μία εξαιρετική περίοδο της ζωής του.

Ο Ρίβερ με τον αδερφό του Χοακίν Φίνιξ, σε μικρή ηλικία

Ο Ρίβερ με τον αδερφό του Χοακίν, σε μικρή ηλικία

Η μοιραία νύχτα

Στις 30 Οκτωβρίου του 1993 τα αδέρφια Ρίβερ, Χοακίν και Ρέιν Φίνιξ μαζί με την κοπέλα του Ρίβερ, Σαμάνθα Μάθις, επισκέφτηκαν το κλαμπ του Τζόνι Ντεπ στο Λος Άντζελες, το Viper Room. Μετά από σχεδόν μία ώρα παρουσίας τους εκεί, ο Ρίβερ έπεσε νεκρός από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Η Σαμάνθα αργότερα δήλωσε πως στην αρχή το σχέδιο ήταν να αφήσουν τα αδέρφια του και να πάνε κάπου αλλού. Όπως τόνισε, ο Ρίβερ ήταν ήδη υπό την επήρεια κάποιων ναρκωτικών και όταν της ζήτησε να μείνουν στο κλαμπ για να παίξει μουσική με κάποιους φίλους του η ίδια είχε ένα περίεργο προαίσθημα. Κατά την παραμονή τους στο κλαμπ δεν παρατήρησε να γίνεται καμία χρήση ναρκωτικών, μέχρι τη στιγμή που πήγε στο μπάνιο. Έπειτα από αυτό όλα άλλαξαν, καθώς βρήκε τον Ρίβερ να τσακώνεται και τον πορτιέρη να τους πετάει έξω.

Ρίβερ Φίνιξ και Σαμάνθα Μάθις στην ταινία Ένας Απρόβλεπτος Έρωτας

Ρίβερ Φίνιξ και Σαμάνθα Μάθις στην ταινία Ένας Απρόβλεπτος Έρωτας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Μαντόνα έγινε 65: Αναδρομή στις πιο επικές στιγμές της βασίλισσας της pop12.09.2018

Ο Ρίβερ, το επόμενο λεπτό είχε σπασμούς στο πεζοδρόμιο έξω από το μαγαζί και λίγες στιγμές αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή μπροστά στα έντρομα μάτια του αδερφού, του Χοακίν Φίνιξ. Είχε πεθάνει από υπερβολική δόση κοκαΐνης και ηρωίνης, που του προκάλεσαν καρδιακή προσβολή.

Παρά την τραγικά σύντομη ζωή του, ο Ρίβερ Φίνιξ χάρισε στον κινηματογράφο λαμπρές στιγμές και κάθε φορά κατάφερνε να ενθουσιάζει το κοινό με το ταλέντο του και τις ερμηνείες τοy. Δέκα ήταν όμως οι ταινίες που ξεχωρίζουν και να έκαναν το κοινό να υποκλίνεται στις ερμηνείες του.

Οι Εξερευνητές (1985)

Ο Ρίβερ Φοίνιξ έκανε το ντεμπούτο του σε αυτή την ταινία, μαζί με τον Ίθαν Χοκ. Ο Χοκ υποδύεται έναν έφηβο που έχει εμμονή με τις ταινίες του 1950 και θέλει να φτιάξει το δικό του διαστημόπλοιο. Ο Φοίνιξ υποδύεται τον φίλο του, ο οποίος είναι ένας μικρός επιστήμονας με τρελές ικανότητες. Οι δύο τους θα καταφέρνουν να κατασκευάσουν το διαστημόπλοιο και να το χρησιμοποιήσουν. Παρόλο που εκείνη την εποχή οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας έκαναν τεράστια επιτυχία, η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν έφτασε τις αναμενόμενες προσδοκίες.

Στάσου Πλάι Μου (1986)

Η πρώτη του ερμηνεία που πραγματικά ξεχώρισε ήταν εκείνη στο Στάσου Πλάι Μου, μία ταινία για τέσσερα νεαρά αγόρια, που πηγαίνουν ταξίδι για να εντοπίσουν το πτώμα ενός εξαφανισμένου αγοριού, που θεωρείται νεκρό. Η ταινία βασίστηκε στο διήγημα Το Τέλος της Αθωότητας του Στίβεν Κινγκ, ένα από τα αριστουργηματικά του έργα, το οποίο, όπως είναι πλέον γνωστό για τον συγγραφέα, ήταν ένα βήμα πιο μακριά από τα συνηθισμένα θρίλερ της εποχής. Αυτό που εξέπληξε το κοινό ήταν η ευαίσθητη απεικόνιση της παιδικής φιλίας. Ο Φίνιξ υποδύεται τον αρχηγό της ομάδας και το πιο cool παιδί ανάμεσα στους τέσσερις φίλους.

Η ακτή του κουνουπιού (1986)

Ο Χάρισον Φορντ κέρδισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για αυτήν την ταινία, υποδυόμενος έναν εφευρέτη που μεταφέρει την οικογένειά του στην Κεντρική Αμερική για να της εξασφαλίσει μια τέλεια ζωή. Αρχίζει σιγά σιγά να τρελαίνεται και να προκαλεί μεγάλο άγχος στην οικογένειά του, με τον Ρίβερ να υποδύεται τον μεγαλύτερο γιο του.

Στον Πυρετό της Εφηβείας (1988)

Ως μαθητής γυμνασίου, ο Φίνιξ έρχεται σε σύγκρουση με τους γονείς του, οι οποίοι επιμένουν να ακολουθήσει την καριέρα του πατέρα του, κάτι που ο ίδιος δεν θέλει. Η ταινία ακολουθεί τον χαρακτήρα σε ένα απόγευμα γεμάτο εκπλήξεις, κατά το οποίο προσπαθεί να πάει σε ένα πάρτι λυκείου. Εκείνο το βράδυ μαθαίνει πολλά και μάλιστα στο τέλος συμβιβάζεται με τον πατέρα του.

Τρέχοντας στο Κενό (1988)

Αναμφίβολα η πιο συναρπαστική και βαθιά συναισθηματική ερμηνεία του, σε μία μοναδική ταινία που έλαβε Χρυσή σφαίρα σεναρίου και του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Β’ Αντρικού Ρόλου. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που σκότωσαν, χωρίς να το θέλουν, ένα άτομο όταν έβαλαν βόμβα για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Για χρόνια κρύβονται από το F.B.I και αλλάζουν συνεχώς περιοχές, μαζί με τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν κουραστεί να ζουν έτσι. Ο τρόπος ζωής τους λειτουργεί με επιτυχία, μέχρι που ο γιος τους, τον οποίο υποδύεται με τρομερή επιτυχία ο Ρίβερ, θέλει να πάει στο κολέγιο για να σπουδάσει μουσική. Είναι σοβαρός και ευαίσθητος, και διχάζεται ανάμεσα στην επιδίωξη του μέλλοντος του και στην αγάπη του για την οικογένειά του.

Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία (1989)

Με την ερμηνεία του ως Ιντιάνα Τζόουνς σε νεότερη ηλικία, ο Φίνιξ κατάφερε να ξανά ζωντανέψει την τρίτη ταινία του franchise ταινιών Ιντιάνα Τζόουνς. Αυτή η ταινία θεωρήθηκε πραγματικά μια δυναμική επιστροφή, καθώς η δεύτερη ταινία είχε απογοητεύσει κοινό και κριτικούς.

Σ’ αγαπώ Μέχρι Θανάτου (1990)

Ο Κέβιν Κλάιν, ο Γουίλιαμ Χερτ και ο σκηνοθέτης Λόρενς Κάσνταν, επανενώθηκαν σε αυτή τη σκοτεινή κωμωδία, που αφορά έναν ιδιοκτήτη πιτσαρίας, του οποίου η γυναίκα έχει βαρεθεί τις συνεχείς εξωσυζυγικές του σχέσεις και αποφασίζει να τον σκοτώσει. Ο Φοίνιξ υποδύεται έναν ευαίσθητο νεαρό, που εργάζεται στη πιτσαρία και είναι κρυφά ερωτευμένος με τη γυναίκα του αφεντικού του. Έτσι, συμφωνεί να πάρει μέρος στην «παρέα» που σχεδιάζει να δολοφονήσει τον άπιστο σύζυγο.

Το Δικό μου Αϊντάχο (1991)

Βασισμένη σε αρκετά έργα του Σαίξπηρ, αυτή η ταινία παρουσιάζει τον Φίνιξ ως έναν νεαρό που πάσχει από ναρκοληψία και ως επάγγελμα προσφέρει σεξουαλικές υπηρεσίες στους δρόμους του Πόρτλαντ. Όταν αποφασίζει να βρει τον εαυτό του, θα χρειαστεί να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, μαζί με τον συνάδελφό του, Κιάνου Ριβς. Η ταινία πήγε πολύ καλά αποσπώντας θετικές κριτικές από το κοινό και τους κριτικούς, κερδίζοντας έξι ανεξάρτητα βραβεία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ταινίας και του καλύτερου ηθοποιού για τον Φοίνιξ. Κέρδισε επίσης Κύπελλο Volpi για τον Καλύτερο Ηθοποιό, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡόμπιν Γουίλιαμς: Ο άνθρωπος που μάς έκανε να γελάμε, ακόμη κι αν υπέφερε…12.09.2018

Ένας Απρόβλεπτος Έρωτας (1993)

Λίγο πριν τον πρόωρο θάνατο του, ο Ρίβερ Φίνιξ, έδωσε την τελευταία του ερμηνεία μαζί με την τότε σύντροφό του Σαμάνθα Μάθις. Η Μιράντα (Μάθις) αφήνει τη Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει το όνειρο της στην κάντρι μουσική στο Νάσβιλ και ο έρωτας της χτυπάει την πόρτα σε μια αποτυχημένη οντισιόν, όπου γνωρίζει τον ανερχόμενο μουσικό Τζέιμς Ράιτ. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες παντρεύονται, κάτι που θα μετανιώσουν. Στην ταινία βλέπουμε επίσης τη Σάντρα Μπούλοκ σε έναν από τους πρώτους ρόλους της στον κινηματογράφο.

Dark Blood (2012)

Ο Φίνιξ είχε ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα για αυτή την ταινία, όταν μαθεύτηκε η είδηση του θανάτου του. Η ταινία δεν είχε ολοκληρωθεί εκείνη τη στιγμή, και όσα πλάνα υπήρχαν βρίσκονταν καλά φυλαγμένα για 20 χρόνια, μέχρι που πήραν την απόφαση να κυκλοφορήσει η ταινία. Τελικά η ταινία αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία. Πήρε εκπληκτικά καλές κριτική, με τον Φίνιξ να παίζει τον πρώτο του ρόλο ως «κακός», υποδυόμενος έναν νεαρό χήρο, που κρατάει ένα ζευγάρι όμηρους.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b