MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Αντόνιο Μπαντέρας: Οι καλύτερες στιγμές του απόλυτου Ισπανού ζεν πρεμιέ

Σήμερα ο Ισπανός ζεν πρεμιέ Αντόνιο Μπαντέρας κλείνει τα 63 του χρόνια κι εμείς θυμόμαστε 8+1 ερμηνείες και στιγμές του που μάς έχουν συναρπάσει.

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 10 Αυγούστου 1960 γεννήθηκε ο Χοσέ Αντόνιο Ντομίνγκεθ Μπαντέρας, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του ηθοποιού, στη Μάλαγα της Ανδαλουσίας.

Ο Ισπανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, με διεθνή καριέρα και μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες ήταν μία τυχαία, αλλά και τυχερή ανακάλυψη του Πέδρο Αλμοδόβαρ στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Διαθέτει, για κάποιους, ακαταμάχητο παρουσιαστικό και εμφάνιση Λατίνου εραστή, με βαθιά απαλή φωνή και προς αυτή την κατεύθυνση διαμόρφωσε την κινηματογραφική του περσόνα που τον συνοδεύει μέχρι σήμερα.

Από μικρός, το ενδιαφέρον του περιτριγυριζόταν αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο και ονειρευόταν να γίνει τρανός ποδοσφαιριστής, χωρίς να υπολογίζει το εμπόδιο που κάλπαζε γρήγορα προς το μέρος του. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο πόδι στα 14 του έβαλε τον έβγαλε στον πάγκο, στερώντας του μία πολλά υποσχόμενη καριέρα. Αυτό το δύσκολο γεγονός δεν τον λύγισε και ο ίδιος αναζήτησε ένα άλλο, πιο δημιουργικό μονοπάτι στην ζωή του. Το 1975 είδε μια παράσταση του μιούζικαλ Hair και αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Έκανε μαθήματα υποκριτικής στη Μάλαγα και άρχισε να παίζει σε περιοδεύοντες θιάσους.

Η συνάντηση με τον Αλμοδόβαρ

Το 1979 μετακόμισε στη Μαδρίτη, έχοντας υψηλότερες φιλοδοξίες. Εργάστηκε αρχικά ως σερβιτόρος και μοντέλο, ενώ  το 1981 κατάφερε να υπογράψει ένα πενταετές συμβόλαιο με το Εθνικό Θέατρο της Ισπανίας. Εκεί τον ανακάλυψε ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και τον ανέδειξε ως παγκόσμιο σταρ.

Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1982 με την ταινία Ο Λαβύρινθος του Πάθους. Ο Μπαντέρας έπαιξε έναν ομοφυλόφιλο ισλαμιστή τρομοκράτη, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον κριτικών και κοινού και λαμβάνοντας τις πρώτες ένθερμες κριτικές. Συνεχίστηκε το 1986 με τη μαύρη κωμωδία Ματαντόρ, στην οποία υποδύεται ένα μαθητευόμενο ταυρομάχο που ομολογεί φόνους που δεν έχει όμως διαπράξει.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας στα πρώτα του βήματα

Ο Αντόνιο Μπαντέρας στα πρώτα του βήματα.

Την ίδια χρονιά ο Μπαντέρας μετακόμισε στο Χόλιγουντ και τρία χρόνια αργότερα εμφανίστηκε στο μιούζικαλ The Mambo Kings, υποδυόμενος έναν νεαρό Κουβανό μουσικό που ζει στη Νέα Υόρκη. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζουν πολλοί είναι πως ο Μπαντέρας δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά εκείνη την περίοδο. Είχε μάθει τις ατάκες του απέξω και έβγαλε ασπροπρόσωπο τον ρόλο του.

Σειρά είχαν τα ιδιαίτερα μαθήματα για να μάθει την γλώσσα καθώς πλέον θα έμενε επίσημα στην Αμερική. Ακολούθησε ο ρόλος του εραστή ενός δικηγόρου που υποδυόταν ο Τομ Χανκς, που πάσχει από Aids, στη δραματική ταινία του Τζόναθαν Ντέμι Φιλαδέλφεια.

Οι γάμοι του και ο ρόλος που τον έβαλε στις καρδιές μικρών και μεγάλων

Στα γυρίσματα της ταινίας γνώρισε την ηθοποιό Άννα Λέθα, η οποία συμμετείχε στο καστ της ταινίας. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1987 και χώρισε το 1996, όταν ο Μπαντέρας γνώρισε τη Μέλανι Γκρίφιθ. Με την Μέλανιθ έζησαν έναν θυελλώδη έρωτα που κράτησε 19 χρόνια και τους χάρισε μία κόρη, την Στέλλα.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας μετρά πολλά επιτυχημένα βήματα στον χώρο του θεάματος, όπως ο κλασικός και αγαπημένος ρόλος του ως Ζορό, η ταινία Συνέντευξη με έναν Βρικόλακα και άλλες που θα δούμε στην συνέχεια, όμως μία είναι η ερμηνεία που τον έκανε άκρως αγαπητό σε μικρούς αλλά και μεγάλους κι αυτή ήταν ο Γάτος Σπιρουνάτος. Ο Μπαντέρας χάρισε τη φωνή του στον χαριτωμένο αυτόν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων, παίζοντας πάλι έναν ζεν πρεμιέ, απλά πιο…τριχωτό και τετράποδο! Ο Σπιρουνάτος του απογειώθηκε στην μίνι σειρά και την ταινία που περιγράφει την ζωή του ήρωα, αλλά και στην σειρά ταινιών Σρεκ που επίσης συμμετέχει. Η φωνή του ηθοποιού και το υπέροχο ύφος που μυεί στον χαρακτήρα του, δίνουν στον ατίθασο γάτο μία τόσο ζωντανή υπόσταση, σαν να τον υποδύεται πραγματικά ένας ηθοποιός.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας έδωσε τη φωνή του σε έναν αξέχαστο χαρακτήρα

Ο Αντόνιο Μπαντέρας έδωσε τη φωνή του σε έναν αξέχαστο χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τον Φόρεστ Γκαμπ μέχρι τον Ναυαγό: Πέντε ερμηνείες του Τομ Χανκς που έχουν αφήσει εποχή12.09.2018

Ποιες είναι όμως οι 8 + 1 ταινίες που τον καθιστούν τον Ισπανό ζεν πρεμιέ που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε;

Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης – 1988
Αντόνιο Μπαντέρας, Photo Credits: Bruno Press

Photo Credits: Bruno Press

Στον Ισπανό σκηνοθέτη που τον καταξίωσε, τον Πέδρο Αλμαδόβαρ ανήκει και αυτή η μαύρη κωμωδία, στην οποία ο Μπαντέρας είχε ρόλο-κλειδί και γνώρισε διεθνή επιτυχία. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Κάρμεν Μάουρα ως ηθοποιός τηλεόρασης που παίρνει έναν θανατηφόρο συνδυασμό υπνωτικών χαπιών και σούπας γκασπάτσο, όταν ο φίλος της, Ιβάν την εγκαταλείπει. Ευτυχώς, μια σειρά γεγονότων θέτει την απόπειρα αυτοκτονίας της σε αναμονή, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης του γιου του πρώην αγαπημένου της, τον Κάρλος, τον οποίο υποδύεται ο Μπαντέρας. Η ταινία αυτή κατάφερε να εισάγει το αμερικανικό κοινό στο μοναδικό μείγμα του έντονου μελοδράματος και της κωμωδίας του Αλμοδόβαρ. Η ταινία έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA ως Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία.

Desperado – 1995
Αντόνιο Μπαντέρας στο Desperado, Photo Credits: Columbia Pictures Industries

Photo Credits: Columbia Pictures Industries

Με αυτή την ταινία ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Αμερικανομεξικανό σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ αλλά και το ντεμπούτο του σε ταινίες δράσης, στο ρόλο του ακαταμάχητου ζεν πρεμιέ. Υποδύεται τον Ελ Μαριάτσι, έναν πλανόδιο μουσικό – δολοφόνο στο πλευρό της Σάλμα Χάγιεκ. Μία ταινία άκρως διασκεδαστική που θα του έδινε το εισιτήριο για μεγαλύτερους ρόλους.

Εβίτα – 1996
Αντόνιο Μπαντέρας και Μαντόνα

Αντόνιο Μπαντέρας και Μαντόνα

Η προσαρμογή του γνωστού μιούζικαλ Εβίτα στην μεγάλη οθόνη ήταν η ευκαιρία του ηθοποιού να αναδείξει τις ικανότητές του και σε αυτό το είδος. Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία της Εβίτας Περόν, την οποία υποδύθηκε η Μαντόνα, μίας ηθοποιού που παντρεύτηκε τον πρόεδρο της Αργεντινής, Χουάν Περόν. Ο Μπαντέρας υποδύεται τον Τσε, έναν άνθρωπο που λειτουργεί ως αφηγητής, δίνοντας του την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του με διάφορες ερμηνείες κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Η Μάσκα του Ζορό – 1998
Αντόνιο Μπαντέρας ως Ζορό

Ο Αντόνιο Μπαντέρας ως Ζορό.

Σε αυτόν τον ρόλο, του δυναμικού και έτοιμου να υπερασπιστεί του πάντες άντρα, τον γνώρισαν και τον αγάπησαν σχεδόν όλοι. Η μοναδική κινηματογραφική περσόνα του Μπαντέρας παρουσιάστηκε σε αυτήν την επιτυχημένη ταινία δράσης, με συμπρωταγωνίστρια την Κάθριν Ζέτα – Τζόουνς, σε μία παραγωγή του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Αναμφίβολα η ερμηνεία του σημάδεψε τον ρόλο, που για πάντα με την λέξη Ζορό, θα ταυτίζεται ο Αντόνιο Μπαντέρας. Μία αναγνώριση που κέρδισε με το… σπαθί του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑντόνιο Μπαντέρας: Οι καλύτερες στιγμές του απόλυτου Ισπανού ζεν πρεμιέ12.09.2018

Το Καλοκαίρι της Ελευθερίας (Crazy in Alabama) – 1999

Η κωμωδία αυτή αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αντόνιο Μπαντέρας. Στην ταινία έπαιζε η σύζυγος του Μέλανι Γκρίφιθ και η 3 ετών κόρη τους, Στέλλα. Η υπόθεση ξεκινά στο καυτό καλοκαίρι του 1965, όπου όλοι στην Αλαμπάμα έχουν τρελαθεί εντελώς, και ειδικά η λαμπερή θεία Λουσίλ, υποδυόμενη από την Μέλανι Γκρίφιθ, του 12χρονου Πι-Τζο, που σκοτώνει τον βίαιο άντρα της για να κυνηγήσει το όνειρό της στην τηλεόραση. Μία καυστική κωμωδία σχετικά με το τίμημα της ελευθερίας και το γιατί πάντα της αξίζει οποιοδήποτε κόστος.

Κάποτε στο Μεξικό – 2003 Αντόνιο Μπαντέρας

Ο Μπαντέρας επαναλαμβάνει τον ρόλο του ως Ελ Μαριάτσι, ένας δολοφόνος που μπλέκεται στη διεθνή κατασκοπεία, όταν ένας ψυχωτικός πράκτορας της CIA (Τζόνι Ντεπ) τον στρατολογεί για να σκοτώσει έναν Μεξικανό άρχοντα ναρκωτικών που σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Πρόεδρο του Μεξικού. Ταυτόχρονα, αναζητά εκδίκηση εναντίον ενός διεφθαρμένου στρατηγού που σκότωσε τη γυναίκα του (Σάλμα Χάγιεκ) και την κόρη του. Μία ταινία που κρατάει την αγωνία μέχρι το τέλος και που δικαιώνει τον χαρακτηρισμό του Μπαντέρας ως αγαπημένο ηθοποιό δράσης.

Το Δέρμα που Κατοικώ – 2011
Αντόνιο Μπαντέρας, Photo Credits: Sony Pictures Classics

Photo Credits: Sony Pictures Classics

Η στενή συνεργατική σχέση μεταξύ του Μπαντέρας και του σκηνοθέτη που τον ανακάλυψε, Πέδρο Αλμαδόβαρ, δεν φαίνεται να έχει μεγάλα κενά. Στη ταινία αυτή ξανά συνεργάστηκαν και ο Μπαντέρας κατάφερε να σημειώσει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του, ως Dr. Robert Ledgard, ένα λαμπρό πλαστικό χειρουργό με στοιχειωμένο παρελθόν, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα συνθετικό δέρμα που μπορεί να αντέξει κάθε είδους τραύμα. Το «πειραματόζωό» του είναι μια μυστηριώδης και ασταθής γυναίκα, η πηγή του περίεργου παρελθόντος του. Μία ταινία ανατροπών που σίγουρα αξίζει 2 ώρες από τον ελεύθερο μας χρόνο.

Πόνος και Δόξα – 2019
Αντόνιο Μπαντέρας, Photo Credits: Manolo Pavón

Photo Credits: Manolo Pavón

Ο Μπαντέρας σημείωσε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ για αυτή του την συνεργασία με τον αγαπημένο του συνεργάτη, Πέδρο Αλμοδόβαρ. Ενσαρκώνει τον Σαλβαδόρ Μάλλο, έναν σκηνοθέτη (που… θυμίζει τον Αλμοδόβαρ), του οποίου η καριέρα βρίσκεται σε παρακμή λόγω ενός έντονου σωματικού πόνου. Καθώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μην ξαναδουλέψει, αναλογίζεται το παρελθόν του, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών του χρόνων, την αγάπη του για τον κινηματογράφο και τις αποτυχίες της ζωής του. Μία πολύ καλή ερμηνεία και μία ακόμα απόδειξη του εύρους που λαμβάνει το ταλέντο του.

The Enforcer – 2022

Είναι ένα νουάρ θρίλερ, με την πλοκή του να εκτυλίσσεται στο σημερινό Μαϊάμι και την Πολιτεία της Φλόριντα. Ο Αντόνιο Μπαντέρας υποδύεται έναν εκτελεστή που εδώ και χρόνια δουλεύει ως το δεξί χέρι μιας επικίνδυνης γυναίκας του υπόκοσμου. Όταν θα ανακαλύψει ότι το αφεντικό του έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στο πεδίο του ηλεκτρονικού sex trafficking κι ότι ανάμεσα στα υποψήφια θύματά της είναι ένα νεαρό κορίτσι που το έχει σκάσει από το σπίτι του, ο ήρωας θα βάλει σε κίνδυνο τα πάντα για να το προστατεύσει και να σταματήσει την αδίστακτη Κέιτ Μπόσγουορθ, που υποδύεται το αφεντικό του. Και όχι μόνο θα έρθει σε σύγκρουση με το αφεντικό του, αλλά και με ολόκληρη την φονική εγκληματική οργάνωση, την οποία βοήθησε ο ίδιος να πάρει μορφή.

Μία ταινία που σίγουρα μας κεντρίζει το ενδιαφέρον, αφού για τις ανάγκες της ταινίας, η Θεσσαλονίκη είχε μετατραπεί σε… Μαϊάμι.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b