MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

«Future Generations»: Καλλιτέχνης με συναισθησία αποτυπώνει ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ σε καμβά

Ο βορειοϊρλανδός ζωγράφος Jack Coulter αποτύπωσε τη φωνή της ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ σε έναν πίνακα ζωγραφικής, που πρόκειται να παρουσιάσει στον οίκο Sotheby’s τον επόμενο μήνα. Ο Jack Coulter

Φωτογραφία: Sotheby's
Monopoli Team

Όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ εκφώνησε την περίφημη ομιλία της με τίτλο «Το σπίτι μας φλέγεται», στο Νταβός το 2019, ώθησε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές να απεργήσουν για το κλίμα. Η ανταπόκριση ήταν άμεση απέναντι στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, αλλά πώς ήταν το χρώμα της; Ποιες αποχρώσεις, υφές και σχήματα θα μπορούσαν να αποδώσουν τα λόγια της;

Ένας καλλιτέχνης προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό ακριβώς το ερώτημα, αποτυπώνοντας τη φωνή της Τούνμπεργκ σε έναν πίνακα που θα παρουσιαστεί στον οίκο Sotheby’s τον επόμενο μήνα.

Ο Jack Coulter – ο οποίος έχει συναισθησία, μια νευρολογική πάθηση που συνδυάζει τις αισθήσεις – έχει βασίσει το έργο του, «Future Generations», σε μια ατάκα από στην ομιλία της Τούνμπεργκ που ζητά τη διαφύλαξη των «συνθηκών διαβίωσης για τις μελλοντικές γενιές».

Ο καλλιτέχνης, που έχει θαυμαστές όπως ο Πόλ ΜακΚάντρι και η Αν Χάθαγουεϊ, έχει δημιουργήσει μια καριέρα βάζοντας μουσική σε καμβά: ζωγράφισε το Κοντσέρτο για βιολί του Μέντελσον ζωντανά δίπλα στην Ορχήστρα Δωματίου του Λονδίνου στο Cadogan Hall, ενώ του ανατέθηκε από διοίκηση της διαχείρισης της περιουσίας του Φρέντι Μέρκιουρι να απεικονίσει το κομμάτι «Mr Bad Guy». Αλλά αυτό «είναι πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε πριν», τόνισε ο ίδιος.

«Υπάρχει τεράστια αμφιβολία και άγνοια από τους «ηγέτες» του κόσμου γύρω από την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Ως νέος, νιώθεις σαν να ουρλιάζεις στο κενό. Είμαι στα 20 μου και φοβάμαι για το μέλλον μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τους φόβους των μελλοντικών γενεών. Δεν θέλω να κοιτάξω πίσω σκεπτόμενος ότι θα μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα», συνέχισε.

Ο καλλιτέχνης από τη Βόρεια Ιρλανδία είπε ότι είχε «αγανακτήσει» όταν άρχισε να επικοινωνεί με την Τούνμπεργκ για τον πίνακα. Μαζί με τα λόγια της, απομαγνητοφώνησε τη διασκευή που έκανε το βρετανικό συγκρότημα «The 1975» στην ομιλία της, που τοποθετεί ένα παρόμοιο κείμενο της  Τούνμπεργκ σε ατμοσφαιρική μουσική.

«Το πρόσθετο μουσικό στοιχείο ήταν μια σημαντική πτυχή για την τελική οπτική του πίνακα. Ήταν εμπνευσμένο, ελπιδοφόρο, καταστροφικό, μελαγχολικό και διεκδικητικό ταυτόχρονα», είπε ο Coulter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒατικανό: Ιταλοί ακτιβιστές “κόλλησαν” στην βάση ενός αρχαιοελληνικού γλυπτού, για το περιβάλλον12.09.2018

Το έργο θα είναι μέρος της δημοπρασίας του Sotheby’s Contemporary Curated μεταξύ 7 και 13 Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι θα κοστίσει έως και 20.000 λίρες, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα Γκρέτα Τούνμπεργκ. Θα εκτεθεί επίσης στις γκαλερί Sotheby’s στη New Bond Street.

«Η Γκρέτα είναι η φωνή της γενιάς μας», είπε ο Coulter. «Είναι ανεξάρτητη όπως κι εγώ είμαι ανεξάρτητος καλλιτέχνης. Ήταν μια πολύ αληθινή διαδικασία. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πιο σημαντικό ζήτημα που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη αίσθηση τρόμου. Νιώθουμε ότι οι πράξεις μας δεν κάνουν τη διαφορά ή δεν βοηθούν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Τα μικρά πράγματα μπορούν να γίνουν μεγάλα πράγματα. Στον κόσμο των δημοπρασιών, αυτός ο πίνακας έχει την ευκαιρία να βοηθήσει».

Ο καλλιτέχνης βαδίζει σε ένα μονοπάτι που έχει διασχίσει πολλά διάσημα ονόματα πριν από αυτόν – όπως ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ και η Τζόαν Μίτσελ, που έχουν συνδεθεί με τη συναισθησία και έχουν μεταφράσει διαισθητικά αισθητηριακές εμπειρίες σε μεγάλα εικαστικά έργα.

«Στον πυρήνα της διαδικασίας, αντιδρώ στον ήχο σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Coulter, του οποίου η πρώιμη δουλειά βασίστηκε στο ηχόχρωμα των Miles Davis, Dizzy Gillespie και Billie Holiday. «Προσπαθώ να απεικονίσω ακριβώς αυτό που βιώνω, είτε πρόκειται για μια συγκεκριμένη απόχρωση, τόνο ή φόρμα. Τα χρώματα που αντηχούν από συγκεκριμένους ήχους είναι τόσο δυνατά».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η αποτύπωση της συνολικής αίσθησης ενός κομματιού είναι εξίσου σημαντική με το να ζωντανέψεις τα χρώματά του. Έχω φτιάξει ένα σχεδόν οπτικό λεξιλόγιο για να συνδυάσω τη ζωγραφική με τη μουσική».

Μιλώντας για το έργο τέχνης, Τούνμπεργκ είπε: «Η σημερινή κοινωνία μας βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τα συστήματα υποστήριξης της ζωής μας. Ο κόσμος που νομίζαμε ότι ξέραμε δεν υπάρχει πια. Οι παρούσες και οι μελλοντικές συνθήκες διαβίωσης για τη ζωή στη Γη, όπως τη γνωρίζουμε, θυσιάζονται έτσι ώστε ένας μικρός αριθμός ανθρώπων να συνεχίσει να κερδίζει ασύλληπτα χρηματικά ποσά. Η ανθρωπότητα πλησιάζει τώρα στον γκρεμό, αλλά δεν είναι αργά για να γυρίσουμε. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τα πάντα». Ο πίνακας της Coulter, είπε, στοχεύει «να ευαισθητοποιήσει για την κλιματική κρίση».

Η Lisa Stevenson, επικεφαλής των επιμελημένων πωλήσεων στον Sotheby’s, δήλωσε: «Ο θόρυβος που μεταδίδει ο Jack Coulter μέσω του χρώματος δεν είναι τίποτα λιγότερο από μοναδικός».

Με πληροφορίες του Guardian.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b