MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ξεκινά η ψηφιακή αποκατάσταση ταινιών με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ

To Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επενδύει στην ελληνική κινηματογραφική κληρονομιά, με τη χρηματοδότηση εργαστηρίου ψηφιακής αποκατάστασης ταινιών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Denise Jans/Unsplash
Monopoli Team

​Στην προστασία και ανάδειξη της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς επενδύει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εντάσσοντας στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης του έργο Δημιουργίας Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με προϋπολογισμό 2.028.957 ευρώ.

Το έργο συνίσταται στη δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, ο οποίος είναι αναγκαίος για την αποκατάσταση και ψηφιοποίησης, δηλαδή, τη μεταφορά ταινιών από αναλογικές (ταινίες 35mm και 16mm) σε ψηφιακές (DCP για κινηματογραφικές αίθουσες, Prores, HD ή άλλου τύπου αρχεία για μετάδοση, home video και VOD).

Πέραν της προφανούς σημασίας του έργου για συντήρηση και ανάδειξη του κινηματογραφικού αποθέματος, το εξειδικευμένο εργαστήριο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και νέες ειδικότητες, στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης κινηματογραφικών ταινιών. Επιπλέον, ελληνικά κινηματογραφικά έργα, τα οποία λόγω της κακής ποιότητας των υλικών τους δεν μπορούν να προβληθούν, μετά την ψηφιακή και φυσική αποκατάστασή τους, θα γίνουν ξανά προσβάσιμα στο κοινό, τόσο σε διεθνή φεστιβάλ όσο και σε κινηματογραφικές αίθουσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας – Τι θα δούμε φέτος;12.09.2018

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται:
  • Η προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για το εργαστήριο συντήρησης για την επισκευή των φιλμ. τη μελέτη του υλικού,  την σάρωση του, την ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων (E.D.P), την ψηφιακή αποκατάσταση, τη χρωματική διόρθωση και ο συγχρονισμός ήχου εικόνας (mastering).
  • Η αναβάθμιση δύο υφιστάμενων χώρων της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για την μετατροπή τους σε εξειδικευμένα εργαστήρια.
  • Η πιλοτική αποκατάσταση δύο ταινιών.
  • Η εκπαίδευση προσωπικού σε όλες τις επιμέρους φάσεις των εργασιών αποκατάστασης.

Το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θεματοφύλακα της ελληνικής κινηματογραφίας, για τη στήριξη και προβολή των Ελλήνων κινηματογραφιστών και την ανάδειξη πρωτότυπου οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b