MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ρουμανία: Ανακαλύφθηκε θησαυρός με 169 χρυσά δαχτυλίδια σε προϊστορικό τάφο

Ένας προϊστορικός τάφος γεμάτος συναρπαστικά ευρήματα ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στην Κρισάνα της Ρουμανίας.

Χρυσά δαχτυλίδια που βρέθηκαν ανάμεσα σε προϊστορικό ρουμανικό τάφο. Φωτογραφία: ŢĂRII CRIŞURILOR, ORADEA
Χρυσά δαχτυλίδια που βρέθηκαν ανάμεσα σε προϊστορικό ρουμανικό τάφο. Φωτογραφία: ŢĂRII CRIŞURILOR, ORADEA
Monopoli Team

Ένας προϊστορικός τάφος με 169 χρυσά δαχτυλίδια ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στην Κρισάνα της Ρουμανίας. Ο τάφος ανήκε σε μια γυναίκα από τον πολιτισμό της Tiszapolgár, στον οποίο οι γυναίκες συνήθιζαν να στολίζουν τα μαλλιά τους με δαχτυλίδια.

Στο σημείο βρέθηκαν επίσης ένα χάλκινο βραχιόλι με πολλές σπείρες, δύο χρυσές χάντρες και περίπου 800 χάντρες από κόκαλο.

«Ο θησαυρός αυτός είναι ένα συγκλονιστικό εύρημα για την περίοδο, δεδομένου ότι όλα τα χρυσά κομμάτια από τη λεκάνη των Καρπαθίων ανέρχονται συνολικά σε περίπου 150 κομμάτια. Λοιπόν, εδώ υπάρχουν πάνω από 160 σε μία μόνο απογραφή», είπε ο Călin Ghemiş, ο επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής, σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το ρουμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agerpres.

Οι αρχαιολόγοι αναγνώρισαν τη γυναίκα με βάση μια αρχική μελέτη των δοντιών και του συνολικού αναστήματος της. Ο πολιτισμός του Tiszapolgár, που χρονολογείται μεταξύ 4500 π.Χ. και 4000 π.Χ., ήταν πολιτισμός της Εποχής του Χαλκού μεταξύ της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. «Θέλουμε να μάθουμε σε τι είδους κουλτούρα ανήκε το άτομο, καθώς και αν τα δαχτυλίδια ήταν κατασκευασμένα από χρυσό από το Αρχιπέλαγος της Τρανσυλβανίας», δήλωσε ο Γκάμπριελ Μόιζα, διευθυντής του Μουσείου Ţării Crisurilor στην Οραντέα της Ρουμανίας.

Πρόσθετα δείγματα από τον τάφο έχουν σταλεί σε εργαστήρια στη Ρουμανία και την Ολλανδία για περαιτέρω ανάλυση άνθρακα-14 και έλεγχο DNA, ενώ οι χρυσοί δακτύλιοι υποβάλλονται σε επεξεργασία συντήρησης και καθαρισμού. «Είναι μια εκπληκτική ανακάλυψη. Ένας τέτοιος θησαυρός δεν υπάρχει πλέον στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μόιζα.

Σε περαιτέρω ανασκαφές που διεξήγαγε η ομάδα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο στην περιοχή, ανακαλύφθηκαν τρεις τοποθεσίες που χρονολογούνται από τη Νεολιθική Περίοδο, δύο από τη μέση έως την ύστερη εποχή του Χαλκού, δύο από τη Ρωμαϊκή περίοδο και δύο από τον Μεσαίωνα. Μεταξύ των πιο εκτεταμένων ανασκαφών στην περιοχή, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ίχνη δύο κατοικιών κοντά στην πόλη Σανταντρέι, με κεραμικά που χρονολογούνται μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και του 2ου αιώνα μ.Χ. Βρέθηκε επίσης ένας σαρματικός οικισμός κοντά στην Μπιχαρία με μια νεκρόπολη που περιείχε έναν γυναικείο σκελετό με κοσμήματα. Ο οικισμός χρονολογείται είτε στον 3ο αιώνα μ.Χ. είτε στον 4ο αιώνα μ.Χ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυθεντικός πίνακας του Βερμέερ τελικά το «Κορίτσι με το κόκκινο καπέλο»12.09.2018

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b