MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Νέα Υόρκη: 142 κλεμμένες αρχαιότητες αξίας 14 εκ. δολαρίων επέστρεψαν στην Ιταλία

Οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν στην Ιταλία 142 κλεμμένα αρχαία τεχνουργήματα, ανάμεσα τους και μια τοιχογραφία του 79 μ.Χ. από τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο του Ηρακουλάνου.

«Τοιχογραφία του Ερκολάνου» | Φωτογραφία: Manhattan District Attorney's Office
Monopoli Team

Άλλες 142 κλεμμένες αρχαιότητες από την Ιταλία, οι οποίος κατασχέθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, ύστερα από έρευνες, στο Μανχάταν, πήραν το δρόμο για το Μουσείο Διασωθείσης Τέχνης της Ρώμης, αφότου παραδόθηκαν στις ιταλικές αρχές την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας τελετής που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη.

Ανάμεσα στα επαναπατρισμένα αντικείμενα, αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται μια τοιχογραφία η οποία εκλάπη από τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο του Ηρακουλάνου, μια πόλη που θάφτηκε κάτω από ηφαιστειακή στάχτη μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Γνωστή ως η «Τοιχογραφία του Ερκολάνου», απεικονίζει τον Ηρακλή νήπιο να παλεύει με ένα φίδι. Κατασχέθηκε, πέρσι, από τη συλλογή του Michael H. Steinhardt.

Η αξία της συγκεκριμένης τοιχογραφίας εκτιμάται στο 1 εκατομμύριο δολάρια και ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που παραδόθηκαν από τον Michael H. Steinhardt, αφότου Αμερικανοί και Ιταλοί ερευνητές αποφάνθηκαν ότι το αντικείμενο έχει κλαπεί και έχει κυκλοφορήσει παράνομα στην αγορά τέχνης. Ο Steinhardt το είχε αγοράσει από έναν έμπορο, τον Robert Hecht ο οποίος κατηγορείται για παράνομη διακίνηση, ενώ, ο ίδιος συμφώνησε σε μια ισόβια απαγόρευση εξαγοράς αρχαιοτήτων, ως μέρος του κλεισίματος της υπόθεσης.

Από τα 142 επαναπατρισμένα αντικείμενα, πηγές από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρουν πως τα 48 ανακτήθηκαν από τη συλλογή του Steinhardt. Με τις αρχές να ανακοινώνουν πως άλλα 60 αντικείμενα ανακτήθηκαν από τις Royal-Athena Galleries του Μανχάταν, ηγετικό έμπορο τέχνης ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒαν Γκογκ: Άγνωστη αυτοπροσωπογραφία ανακαλύφθηκε στο πίσω μέρος ενός πίνακα του εμβληματικού ζωγράφου12.09.2018
Οι αρχαιότητες επέστρεψαν με μια τελετή επαναπατρισμού στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Πρόξενο της Ιταλίας, Fabrizio Di Michele, να δηλώνει πως αρκετά από τα κομμάτια ήδη εκτίθενται στο Μουσείο Διασωθείσης Τέχνης, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Ρώμη για να στεγάσει επαναπατρισμένες αρχαιότητες και άλλα διασωθέντα έργα τέχνης.
Πηγή: New York Times

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b