MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Margaret Keane: Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος με τα “μεγάλα μάτια” που ενέπνευσε τον Tim Burton

Η Margaret Keane έγινε διάσημη, όταν αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της έπαιρνε τα εύσημα για την τέχνη της, εμπνέοντας την ταινία του Tim Burton με την Amy Adams “Μεγάλα Μάτια”.

Margaret Keane
Margaret Keane
Monopoli Team

Η Margaret Keane, η ζωγράφος με τους πίνακες με τα μεγάλα, λυπημένα μάτια, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, μετά από συγκοπή.

Η Keane είχε γίνει διάσημη, όταν αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της, Walter Keane, έπαιρνε τα εύσημα για τους πίνακες που έκανε η ίδια, αποδεικνύοντας την αλήθεια σε μία πολύκροτη δίκη. Το 1986, το δικαστήριο ζήτησε και από τους δύο να ζωγραφίσουν έναν πίνακα για να αποδείξουν ποιος είναι ο αληθινός καλλιτέχνης. Η Μάργκαρετ τα κατάφερε σε 50 λεπτά, ενώ ο σύζυγός της επικαλέστηκε “τραυματισμό” στον ώμο.

Τα πορτρέτα της Keane γνώρισαν τεράστια δημοφιλία στα 50s και 60s. Τι κι αν οι κριτικοί δεν ήταν ένθερμοι; Διασημότητες και συλλέκτες τέχνης είχαν κάνει ανάρπαστα τα έργα της -ή μάλλον τα έργα που πίστευαν ότι είχε φιλοτεχνήσει ο σύζυγός της.

Η Μάργκαρετ είχε παντρευτεί τον Walter το 1955. Εκείνος πουλούσε τα έργα της, όσο εκείνη δούλευε έως και 16 ώρες την ημέρα στο σπίτι. “Όταν δεν ήταν σπίτι, συνήθως με καλούσε κάθε μία ώρα για να σιγουρευτεί ότι δεν είχα βγει έξω. Ήμουν στην φυλακή” είχε πει στον Guardian το 2014.

Αυτό που δεν είχε καταλάβει όμως είναι ότι τα πρώτα χρόνια πουλούσε τα έργα της ως δικά του. “Ήταν πολύ αργά για να πω ότι δεν ήταν εκείνος που τα ζωγράφιζε. Πάντα θα μετανιώνω που δεν ήμουν αρκετά δυνατή για να διεκδικήσω τα δικαιώματά μου” είχε πει στους New York Times. “Αλλά με φόβιζε πολύ. Ήξερε πολλούς από την Μαφία. Προσπάθησε να με χτυπήσει μια φορά” είχε αποκαλύψει στον Guardian, λέγοντας μάλιστα ότι είχε απειλήσει ακόμα και να την σκοτώσει αν έλεγε την αλήθεια.

Το ζευγάρι χώρισε το 1965 και η Margaret αποκάλυψε την αλήθεια το 1970. Προκάλεσε τον σύζυγό της να ζωγραφίσουν μπροστά στον κόσμο για να αποδείξουν την αλήθεια κι εκείνος αρνήθηκε. Στο δικαστήριο όμως το 1986 έγινε ξεκάθαρο ότι εκείνη ήταν η πραγματική ζωγράφος, όταν μέσα σε 53 λεπτά κατάφερε να ζωγραφίσει έναν από τους χαρακτηριστικούς πίνακές της.

Το 2014, ο Tim Burton αποφάσισε να μετατρέψει την ιστορία της σε μία ταινία που ονόμασε “Μεγάλα Μάτια”. Την Margaret υποδύθηκε η Amy Adams και τον σύζυγό της, Walter -που είχε φύγει από τη ζωή το 2000- ο Christopher Waltz.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b