MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
22
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

«Μια αχτίδα από φως»: Το open call του illustradays μόλις άνοιξε

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Στις 9-18 Σεπτεμβρίου 2022, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά το illustradays, το μοναδικό φεστιβάλ εικονογράφησης της χώρας, το οποίο μοιράζεται με το κοινό και τη φετινή του θεματική.

Κομμάτι από το εικαστικό της εικονογράφου Ίριδας Σαμαρτζή για το illustradays 2022.
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Κάθε χρόνο, αυτή η θεματική παίρνει μορφή μέσα από την οπτική ταυτότητα, τα εικαστικά και φυσικά την αφίσα του, και παράλληλα χάρη στα έργα που λαμβάνει η ομάδα στο ανοιχτό της κάλεσμα προς καλλιτέχνες. Μια επιλογή αυτών αποτελεί μέρος μιας ξεχωριστής, πρωτότυπης έκθεσης, που παρουσιάζει τις τελευταίες πρακτικές και το ύφος των εικονογράφων της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑIllustradays: Το διεθνές φεστιβάλ εικονογράφησης έρχεται τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα12.09.2018

«Μια αχτίδα από φως (beam of light)»: Η θεματική του illustradays 2022

Μια αχτίδα από φως. Φως που δείχνει το δρόμο. Φως που δίνει ασφάλεια μέσα στο σκοτάδι. Φως που μας βοηθάει να βλέπουμε τα χρώματα και να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας. Το illustration είναι φως και το φως γεννά το illustration.

Και αυτό το επιβεβαιώνει και η ίδια η λέξη, η οποία προέρχεται από τη λατινική illustrare που σημαίνει δίνω φως, κάνω κάτι πιο φωτεινό, διαφωτίζω. Έτσι, η εικονογράφηση είναι εκεί για να φωτίζει ιδέες, λέξεις και ιστορίες ενώ το φεστιβάλ με την επιλογή αυτής της θεματικής, δείχνει την πρόθεσή του να αναδείξει την καλλιτεχνική κοινότητα και τη δουλειά της, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο φως σε αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης με τις τόσες διαφορετικές εφαρμογές.

Το illustradays 2022: beam of light θα πραγματοποιηθεί στις 9-18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Σεράφειο ΔΑ, με δωρεάν είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών.

Η νέα αφίσα του φεστιβάλ, όπως τη δημιούργησε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του illustradays 2022, Ίρις Σαμαρτζή

Όταν η ομάδα μοιράστηκε τη θεματική με την Ίριδα, εκείνη θέλησε να  να αποτυπώσει στο εικαστικό της μέρος της δημιουργικής διαδικασίας, ένα κομμάτι όσων συμβαίνουν στα γεμάτα χρώματα εργαστήρια των εικονογράφων. Σχεδίασε λοιπόν αυτό το κράμα αναφορών, περιορισμών, καλλιτεχνικών αμφιβολιών και μαγικών στιγμών έμπνευσης, σε ένα αρμονικό οικοσύστημα μέσα από το οποίο τα σκίτσα γίνονται εικόνες και ταξιδεύουν στον κόσμο.

Η φετινή αφίσα του illustradays όπως τη φαντάστηκε και τη δημιούργησε η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή.

Όπως γράφει και η ίδια η Ίριδα: «Στο μυαλό ένας λαβύρινθος. Πώς γίνεται αυτό δεν ξέρω. Αφού τα έχω όλα σε κουτάκια. Κι εγώ στο κέντρο, στο μεγαλύτερο. Μοναχική δουλειά. Κι όμως εισβάλλουν εικόνες από παλιές ιστορίες που αγαπώ και που μισώ. Ιδέες καινούργιες, ιδέες παλιές, ιδέες για πέταμα. Ο χρόνος που πιέζει, οι άνθρωποι που πιέζουν. Beam of light. Το τέλος. Η ιδέα που έπαψε να είναι μουντζούρα και έγινε εικόνα. Η εικόνα που βγήκε από το κουτί. Τέλος; Ή μήπως η αρχή;»

Θέλεις να πάρεις μέρος στο φεστιβάλ; Το open call μόλις άνοιξε!

Κομμάτι από το εικαστικό που δημιούργησε η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή για το illustradays 2022.

Το illustradays 2022 προσκαλεί εικονογράφους από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και εικονογράφους που ζουν και εργάζονται στη χώρα, να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από τη θεματική beam of light και να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες στο φως.

Τα έργα που θα επιλεγούν θα ανοίξουν έναν δημιουργικό διάλογο με τα έργα διεθνών καλλιτεχνών που θα ταξιδέψουν από την Ιταλία και την Le immagini della Fantasia, μια έκθεση που θα επιμεληθεί ο Gabriel Pacheco βασισμένος επίσης στη θεματική beam of light.

O Gabriel Pacheco – εικονογράφος και επιμελητής της έκθεσης Le immagini della Fantasia, η Ίρις Σαμαρτζή – εικονογράφος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια illustradays 2022 και η Λεώνη Βιδάλη – ομότιμη καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, αποτελούν τα μέλη της διεθνούς επιτροπής επιλογής των φετινών έργων της έκθεσης.

Τρία μεγάλα βραβεία σε εικονογράφους και έργα της έκθεσης beam of light

Για πρώτη φορά φέτος, τα επιλεγμένα για την έκθεση έργα θα διαγωνίζονται και για τρία σημαντικά βραβεία που θα δοθούν από μία νέα διεθνή επιτροπή που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Τα βραβεία είναι τα παρακάτω:

1. Μια εβδομάδα μαθημάτων στο Scuola Internazionale d’Illustrazione του Fondazione Zavřel στην Ιταλία με όλα τα έξοδα καλυμμένα, με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
2. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο από προϊόντα Moleskine αξίας 300 ευρώ με όλα εκείνα τα δημιουργικά εργαλεία που χρειάζεται ένας/μια εικονογράφος.
3. Μια Illustrator + Folio ετήσια συνδρομή στο AOI (Association of Illustrators) που περιλαμβάνει υποστήριξη, καθοδήγηση και προβολή.

Όλες οι πληροφορίες για τις αιτήσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα illustradays.gr. Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 31 Μαΐου 2022.

Ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στο illustradays.gr και τα social media.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Η Ύδρα στο επίκεντρο της τέχνης και του σινεμά με τη θερινή έκδοση του ArtCinema
Εικαστικά
Εγκαίνια για τη βραβευμένη «Chronotopia» του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη
Εικαστικά
Η Roma Gallery στη διεθνή φουάρ σύγχρονης τέχνης Volta Basel 2026
Art & Culture
Germaine Richier: Η γλύπτρια που επαναπροσδιόρισε την ανθρώπινη μορφή, στην Άνδρο
Δραστηριότητες
Μουσείο Βορρέ: Ιστορίες, παιχνίδι και τέχνη στο πιο δημιουργικό Summer Camp για παιδιά 6-11 ετών
Εικαστικά
Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Βρετανός ζωγράφος
Εικαστικά
Συνομιλίες: Αφιέρωμα του Ιδρύματος Γουλανδρή στην εμβληματική γλύπτρια Germaine Richier στην Άνδρο
Εικαστικά
Athens Photo Festival 2026: Η μεγάλη διεθνής συνάντηση φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
Μπιενάλε του Μαρντίν 2026: Ένα εικαστικό ταξίδι στην καρδιά της Μεσοποταμίας
Εικαστικά
«Τα Ημερολόγια»: Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Χρήστου Μποκόρου, στο Φουγάρο Art Center του Ναυπλίου
Εικαστικά
«15 Χρόνια Χρώματα»: Περισσότερα από 70 έργα του Βαγγέλη Βελώνια στο Μουσείο Αλιείας
Εικαστικά
Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής για πρώτη φορά στην Αθήνα