MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Simpsons: 10+1 φορές που η δημοφιλής σειρά προέβλεψε το μέλλον

Σήμερα, 19 Απριλίου, η άκρως επιτυχημένη αλλά και προφητική σειρά Simpsons κλείνει 35 χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας και εμείς συγκεντρώσαμε τις 11 πιο κορυφαίες προβλέψεις της, που απασχόλησαν έντονα την επικαιρότητα.

Simpsons. Photo Credits: Fox
Simpsons. Photo Credits: Fox
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Οι Simpsons είναι μία από τις μακροβιότερες σειρές στην ιστορία της τηλεόρασης και φέτος συμπληρώνουν 35 χρόνια παρουσίας στον τηλεοπτικό αέρα. Το πρώτο τους επεισόδιο προβλήθηκε στις 19 Απριλίου του 1987, ενώ δύο χρόνια αργότερα αυξήθηκε η επιτυχία της σειράς και από τότε η ροή της είναι ασταμάτητη. Μέσα σε αυτά τα 706 επεισόδια, μέχρι και σήμερα, οι Simpsons έχουν καταφέρει να θεωρηθούν ως μία από τις πιο επιτυχημένες κωμικές παραγωγές, αλλά ταυτόχρονα να αποκτήσουν και έναν περίεργο μύθο γύρω από το όνομά τους, αυτόν του σύγχρονου Νοστράδαμου!

Η οικογένεια Simpsons μέσα σε αυτά τα 35 χρόνια μας έχει συστήσει αρκετούς χαρακτήρες, όμως οι αγαπημένοι του κοινού ήταν πάντα οι 5 βασικοί Simpsons,  ο Homer, η Marge, η Lisa, ο Bart και η Maggie. Η περίεργη αυτή οικογένεια που μπλέκει συνέχεια σε αστείες και εντελώς φουτουριστικές περιπέτειες μένει στο Springfield και σε κάθε επεισόδιο μας «ξεναγεί» στην πόλη της, όπου μαθαίνουμε και τα δικά της προβλήματα.

Ωστόσο, αυτό που πάντα κινεί το ενδιαφέρον στους θεατές των Simpsons, είναι πως ορισμένα από τα γεγονότα που έχουν προβληθεί στη σειρά, έχουν γίνει πραγματικότητα αρκετά χρόνια αργότερα! Το γεγονός ότι οι σεναριογράφοι μίας κωμικής σειράς έχουν προβλέψει το μέλλον μπορεί να ακούγεται αρκετά περίεργο και καθόλου αληθινό, όμως τα επεισόδια μιλούν από μόνα τους.

Από τα πιο απλά πράγματα, όπως μία τεχνολογική εξέλιξη, μέχρι και την ίδια την πανδημία του covid-19, αυτές είναι 11 φορές που οι «προφητείες» των Simpsons βγήκαν αληθινές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑThe Office: 10 λόγοι που είναι η καλύτερη σειρά για binge-watching στο Netflix αυτή τη στιγμή12.09.2018

Το ψάρι με τα τρία μάτια

Στο 4ο επεισόδιο της 2ης σεζόν βλέπουμε ένα αρκετά περίεργο ψάρι με τρία μάτια. Το 1990 λοιπόν, οι Simpsons είχαν προβλέψει ένα γεγονός που έγινε πραγματικότητα 10 χρόνια αργότερα, όταν σε μία δεξαμενή της Αργεντινής βρέθηκε όντως ένα ψάρι με τρία μάτια.

Η λογοκρισία του Δαβίδ

Το 1990 κυκλοφόρησε το 9ο επεισόδιο της 2ης σεζόν, με τίτλο «Itchy and Scratchy and Marge».  Στο επεισόδιο βλέπουμε τους κατοίκους του Springfield να διαμαρτύρονται για το άγαλμα του Δαβίδ, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο κορυφαίος Αναγεννησιακός καλλιτέχνης Μιχαήλ Άγγελος. Το άγαλμα βρισκόταν ως έκθεμα στο μουσείο της πόλης και λόγος της διαμαρτυρίας των κατοίκων ήταν η «άσεμνη γύμνια» του, όπως την χαρακτήριζαν. Πράγματι, 26 χρόνια αργότερα ο Δαβίδ δέχτηκε την ύστατη λογοκρισία, όταν Ρώσοι ακτιβιστές δημιούργησαν ένα ψήφισμα, για να «ντύσουν» το άγαλμα, το οποίο κοσμούσε την Αγία Πετρούπολη εκείνο το διάστημα.

Η είσοδος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Στο 10ο επεισόδιο της 23ης σεζόν με τίτλο «Politically Inept, με τον Homer Simpson», ο Homer εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή ειδήσεων το 2012, όπου βλέπουμε τον ένα παρουσιαστή να δηλώνει πως «Η Ευρώπη βάζει την Ελλάδα στο eBay». Πράγματι, σχεδόν 3 χρόνια μετά η Ελλάδα «χτυπήθηκε» από την πιο δύσκολη οικονομική κρίση, όταν δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του δανείου της προς το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αποτέλεσμα από την 1η Ιουλίου του 2015 να θεωρείται χρεοκοπημένη χώρα.

Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ

Στο 17ο επεισόδιο της 11ης σεζόν με τίτλο «Bart to the Future», το οποίο κυκλοφόρησε το 2000, ο Bart Simpson βλέπει το μέλλον της οικογένειάς του. Τότε, βλέπει πως η αδερφή του Lisa θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα μετά την διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ! Ο Τραμπ τότε είχε μόλις αρχίσει να μπαίνει στα πολιτικά χωράφια της Αμερικής και κανένας δεν πίστευε πως κάποτε θα γινόταν πλανητάρχης. Κανένας εκτός από τους σεναριογράφους των Simpsons φυσικά, οι οποίοι προέβλεψαν τον μελλοντικό πρόεδρο της Αμερικής, 16 χρόνια νωρίτερα.

Η επίθεση της τίγρης των Siegfried και Roy

Στο 10ο επεισόδιο της 5ης σεζόν, οι Simpsons αποφάσισαν να παρωδήσουν τους δημοφιλείς διασκεδαστές Siegfried και Roy. Ήταν 1993 όταν στο επεισόδιο αυτό με τίτλο «$pringfield/ Ή, πώς σταμάτησα να ανησυχώ και άρχισα να αγαπώ τον νομιμοποιημένο τζόγο)», οι διασκεδαστές πέφτουν θύματα μίας λευκής τίγρης τους, με την οποία παρουσίαζαν ένα νούμερο. Πράγματι, το 2003 ο Roy δέχτηκε μία αρκετά σοβαρή επίθεση κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τους παράστασης από τον Montecore, μια από τις λευκές τίγρεις τους.

Τα λάθη στη ψηφοφορία

Το 2008, κυκλοφόρησε το 4ο επεισόδιο της 20ης σεζόν των Simpsons, στο οποίο βλέπουμε τον Homer να προσπαθεί να ψηφίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις γενικές εκλογές των ΗΠΑ, αλλά ένα ελαττωματικό μηχάνημα άλλαζε συνεχώς την ψήφο του. Πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, ένα από τα μηχανήματα της ψηφοφορίας αφαιρέθηκε, καθώς άλλαζε συνεχώς τις ψήφους του κόσμου για τον Μπαράκ Ομπάμα, σε ψήφους για τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Μιτ Ρόμνεϊ.

Η επιδημία Έμπολα

Στο 3ο επεισόδιο της 9ης σεζόν, φαίνεται πως οι Simpsons προέβλεψαν την επιδημία Έμπολα, 17 χρόνια πριν συμβεί. Σε μια σκηνή από το επεισόδιο του 1997 “Lisa’s Sax”, η Marge προτείνει στον άρρωστο Bart να διαβάσει ένα βιβλίο με τίτλο “Ο περίεργος George και ο ιός Έμπολα”. Ο ιός δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος τη δεκαετία του 1990, παρόλο που υπήρχε. Κάποια χρόνια αργότερα βέβαια, ήταν πρώτο θέμα, καθώς έγινε η αιτία θανάτου πολλών χιλιάδων ατόμων.

Η νίκη των ΗΠΑ στο curling

Στο 12ο επεισόδιο της 21ης σεζόν, οι σεναριογράφοι κατάφεραν να προβλέψουν μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές που έχουν συμβεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, η ομάδα curling των ΗΠΑ, κέρδισε το χρυσό έναντι του φαβορί, της Σουηδίας. Οι Simpsons το είχαν προβλέψει αυτό 8 χρόνια νωρίτερα, στο επεισόδιο με τίτλο «Boy Meets Curl», όπου η Marge και ο Homer Simpson διαγωνίζονται στο curling με την ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ, κερδίζοντας τη Σουηδία.

Ο νικητής του βραβείου Νόμπελ

Ο καθηγητής του MIT Bengt Holmström, κέρδισε το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2016, έξι χρόνια μετά την εμφάνιση του ονόματός του ως πιθανού νικητή, στο 1ο επεισόδιο της 22ης σεζόν της σειράς. Το όνομα του νομπελίστα εμφανίζεται σε ένα δελτίο στοιχήματος, όταν κάποιοι από τους χαρακτήρες της σειράς βάζουν στοιχήματα για τους νικητές του συγκεκριμένου Νόμπελ. Υπέρ της νίκης του Holmström πάντως, ήταν ο χαρακτήρας του Milhouse.

Η πανδημία COVID-19

Το 1993, προβλήθηκε το 21ο επεισόδιο της 4ης σεζόν, με τίτλο «Marge in Chains». Στο επεισόδιο, η Marge κατηγορήθηκε για κλοπή και αναγκάστηκε να εκτίσει μία ποινή φυλάκισης, όσο το υπόλοιπο Springfield μολυνόταν από τη γρίπη της «Οσάκα», όπως την ονόμασαν οι σεναριογράφοι. Η γρίπη αυτή είχε προκαλέσει μία πανδημία, όπως και αυτή που προκάλεσε ο COVID-19, με ακόμα ένα κοινό σημείο, την προέλευσή της από κάποια άλλη χώρα. Όμως οι συμπτώσεις δεν σταματάνε εκεί, καθώς στο επεισόδιο η γρίπη αυτή δεν έχει κάποια θεραπεία, πέρα από την ξεκούραση και την απομόνωση. Ήταν λοιπόν φυσικό και επόμενο όλοι να μιλούν για μία ακόμα σωστή πρόβλεψη των Simpsons, αυτή της πανδημίας που ξεκίνησε το 2020, 27 χρόνια μετά την προβολή του επεισοδίου. Και ας μη ξεχνάμε πως η Marge ήταν η μόνη που γλίτωσε, επειδή βρισκόταν απομονωμένη στο κελί της. Αρκετές συμπτώσεις μαζεμένες, για να τις αγνοήσουμε!

Οι τεχνολογικές εξελίξεις

Στο 19ο επεισόδιο της 6ης σεζόν, η οικογένεια «ταξιδεύει» στο μέλλον, τελικά ίσως κυριολεκτικά, για να δουν πως θα είναι ο γάμος της Lisa. Αυτό το επεισόδιο του 1995, είναι γεμάτο αρκετές τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες μέχρι τότε δεν υπήρχαν ούτε στον ορίζοντα. Για παράδειγμα, μέσα στο επεισόδιο βλέπουμε τον πρόγονο του smartwatch, του FaceTime και των VR παιχνιδιών. Οι Simpsons λοιπόν, δεν προέβλεψαν απλά στην συγκεκριμένη περίπτωση το μέλλον, αλλά το έκαναν να συμβεί, δίνοντας ιδέες στους δημιουργούς όλων αυτών των gadgets.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ σεναριογράφος των Simpsons εξηγεί πώς έχουν προβλέψει όλα αυτά τα παγκόσμια γεγονότα12.09.2018

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b