MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Νοστράδαμος: Οι σοκαριστικές προφητείες που εκπληρώθηκαν

518 χρόνια πριν, γεννήθηκε ο Γάλλος γιατρός και αστρολόγος, Νοστράδαμος, ο οποίος είναι γνωστός για τις περίεργα ακριβείς προφητείες του, που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να μας σοκάρουν.

Νοστράδαμος
Νοστράδαμος
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ, γνωστός ως προφήτης Νοστράδαμος, γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1503 ως ο πρωτότοκος γιος Εβραίων γονέων, οι οποίοι αναγκάστηκαν από την Ιερά Εξέταση να ασπαστούν τον καθολικισμό.

Μεγαλώνοντας πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του μαθαίνοντας ξένες γλώσσες, μαθηματικά, αστρονομία και αστρολογία. Κάποια χρόνια μετά φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Αβινιόν, όπου σπούδασε τέχνες. Όταν αποφοίτησε και από την ιατρική σχολή στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, άνοιξε το δικό του ιατρείο και εκεί ασχολήθηκε με τη θεραπεία θυμάτων πανώλης.

Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε όταν το 1555 έγραψε το Les Propheties, ένα βιβλίο που περιείχε τις πρώτες του προφητείες. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο υπήρχαν αρκετά τετράστιχα κείμενα με αινιγματικό χαρακτήρα. Ακόμα πιο αινιγματικά βέβαια έγιναν αρκετά χρόνια αργότερα, όταν κάποια από αυτά τα τετράστιχα έγιναν πραγματικότητα.

Τα μικρά αυτά κειμενάκια βέβαια, είναι αρκετά ασαφή και μπορούν μόνο να ερμηνευτούν με εικασίες για να ταιριάξουν σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, παρόλο που κάποιες φορές η ακρίβειά τους είναι αξιοσημείωτη.

Στις 2 Ιουλίου του 1566, ο Νοστράδαμος έφυγε από την ζωή. Υπέφερε από ουρική αρθρίτιδα και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα. Μία μέρα πριν πεθάνει, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε προβλέψει τον ίδιο του το θάνατο, λέγοντας πως δε θα ζούσε μέχρι την επόμενη ανατολή.

Ήταν όμως πράγματι ο Νοστράδαμος ένας προφήτης ή απλά οι περιγραφές του ερμηνεύτηκαν από τους αναγνώστες τους έτσι ώστε να ταιριάζουν σε ορισμένα ιστορικά γεγονότα; Η απάντηση είναι καθαρά υποκειμενική.

Πέντε είναι όμως οι πιο σοκαριστικά ακριβείς προφητείες που μας χάρισε ο Νοστράδαμος και είναι στο χέρι του κάθε αναγνώστη να κρίνει, αυτές τις περίεργα ταιριαστές με την πραγματικότητα υποθέσεις.

1. Ο θάνατος του Ερρίκου Β’
Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Ερρίκος Β'. Photo Credits: Wikimedia Commons

Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Ερρίκος Β’. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η προφητεία

«Το νεαρό λιοντάρι θα ξεπεράσει το παλιό. Στο πεδίο της μάχης, σε μία μάχη. Αυτός θα διαπεράσει τα μάτια του μέσα από ένα χρυσό κλουβί. Δύο πληγές που ενώνονται σε μία. Τότε θα πεθάνει με έναν σκληρό θάνατο».

Η ιστορία

Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Ερρίκος Β’, τον οποίο τύχαινε να γνωρίζει προσωπικά ο Νοστράδαμος, ήταν γνωστό πως αγαπούσε τις κονταρομαχίες. Στις 30 Ιουνίου 1559, γιόρταζε στο Παρίσι την Συνθήκη Καμπρεζί και το γάμο της κόρης του με τον Αψβούργο Βασιλιά Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας.

Εκεί πληγώθηκε θανάσιμα από τη λόγχη του λοχαγού Γκαμπριέλ Μοντγκόμερι, της σκωτικής φρουράς. Διαπέρασε το αριστερό μάτι και τον εγκέφαλο του, οδηγώντας τον Γάλλο βασιλιά σε έναν τραγικό θάνατο, 10 μέρες μετά. Τόσο η ακρίβεια στις θανατηφόρες πληγές του Ερρίκου, όσο και η παρομοίωσή του με λιοντάρι, δείχνουν πως ο Νοστράδαμος πιθανόν να αναφερόταν σε αυτό το γεγονός.

2. Η μεγάλη φωτιά του Λονδίνου
Η Μεγάλη Φωτιά του Λονδίνου το 1666. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η Μεγάλη Φωτιά του Λονδίνου το 1666. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η προφητεία

«Το αίμα των δίκαιων θα κάνει λάθος στο Λονδίνο. Καμένο από κεραυνό είκοσι τρία τα έξι. Η αρχαία κυρία θα πέσει από την υψηλή της θέση. Αρκετοί από την ίδια αίρεση θα σκοτωθούν».

Η ιστορία

Η συγκεκριμένη προφητεία είναι μια από τις πιο μυστηριώδεις, καθώς είναι αρκετά ακριβής, αν ερμηνευτεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Το «είκοσι τρία τα έξι» ερμηνεύεται από πολλούς ως 66 (20 x 3 + 6). Αυτός ο αριθμός, σε συνδυασμό με την αναφορά στο Λονδίνο και τους θανάτους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1666 ξεκίνησε μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές, που κατέκαιγε για τέσσερις μέρες το Λονδίνο, αφήνοντας 70.000 κατοίκους άστεγους και σκοτώνοντας άλλες πόσες χιλιάδες ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαν σήμερα: Όταν ο Μαρτίνος Λούθηρος αντιτάχθηκε στο παπικό διάταγμα και ενέπνευσε τον Προτεσταντισμό12.09.2018

3. Ο Αδόλφος Χίτλερ
Αδόλφος Χίτλερ. Photo Credits: Wikimedia Commons

Αδόλφος Χίτλερ. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η προφητεία

«Από τα βάθη της Δυτικής Ευρώπης, Ένα μικρό παιδί θα γεννηθεί από φτωχούς ανθρώπους. Αυτός που με τη γλώσσα του, θα αποπλανήσει ένα μεγάλο στρατό. Η φήμη του θα μεγαλώσει προς το βασίλειο της Ανατολής.» «Κτήνη άγρια από την πείνα, θα διασχίσουν τα ποτάμια, Το μεγαλύτερο μέρος της μάχης θα είναι κοντά στον Ίστερ Σε ένα σιδερένιο κλουβί θα κλειστεί ο μεγάλος, Όταν το παιδί της Γερμανίας δεν θα παρατηρεί τίποτε»

Η ιστορία

Ο Νοστράδαμος έχει πιστωθεί με αρκετές προβλέψεις του 20ου αιώνα και η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ αναφέρεται συχνά ως μία από αυτές. Και η αλήθεια είναι πως πράγματι οι δύο συγκεκριμένες προφητείες του είναι ανατριχιαστικά ακριβείς.

Η ιστορία του γεννημένου το 1889 από φτωχή οικογένεια, κοντά στον ποταμό Ίστερ (ο σημερινός Δούναβης) Χίτλερ, που με τις απίστευτες ικανότητες του στην ρητορική κατάφερε να κινητοποιήσει ολόκληρο τον στρατό της Γερμανίας, μιλάει από μόνη της. Μαζεύονται τελικά πολλές συμπτώσεις και δεν γίνεται να μην θεωρηθούν τα λεγόμενα αυτά προφητεία.

4. Χιροσίμα και Ναγκασάκι
Εικόνα από την έκρηξη που δημιούργησε η ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Photo Credits: Wikimedia Commons

Εικόνα από την έκρηξη που δημιούργησε η ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η προφητεία

«Κοντά στις πύλες και ανάμεσα σε δύο πόλεις, θα υπάρξουν μάστιγες που όμοιές τους δεν έχουν υπάρξει ποτέ. Λιμός μέσα στην πανούκλα, άνθρωποι εξοντώνονται από ατσάλι, Κλαίγοντας στον μεγάλο αθάνατο Θεό για ανακούφιση». «Το ουράνιο βέλος θα μπει σε πορεία, Ο θάνατος μιλάει για ένα μεγάλο επίτευγμα. Το περήφανο έθνος έπεσε από την πέτρα στο δέντρο. Οι φήμες για έναν τερατώδη άνθρωπο, φέρνουν εκκαθάριση και εξιλέωση»

Η ιστορία

Ακόμα δύο τετράστιχά του κατάφεραν να περιγράφουν απόλυτα όσα συνέβησαν στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, οι οποίες καταστράφηκαν από ατομικές βόμβες στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι αναφορές στον λιμό και την πανούκλα αλλά και στον τερατώδη άνθρωπο ταιριάζουν στα καταστροφικά αποτελέσματα της ραδιενέργειας που προκάλεσαν οι βόμβες και άφησαν πίσω τους μία διαλυμένη γη με ασθενικούς κατοίκους.

5. Η Δολοφονία του Κένεντι
Ο Τζον Φ. Κένεντι λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί. Photo Credits: Wikimedia Commons

Ο Τζον Φ. Κένεντι λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί. Photo Credits: Wikimedia Commons

Η προφητεία

«Το αρχαίο έργο θα ολοκληρωθεί. Από ψηλά, το κακό θα πέσει σε έναν σπουδαίο άντρα. Ένας νεκρός αθώος θα κατηγορηθεί για την πράξη. Ο ένοχος θα παραμείνει στην ομίχλη»

Η ιστορία

Η δολοφονία του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι ήταν μια από τις πιο κομβικές στιγμές του 20ού αιώνα, και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η ερμηνεία ενός τετράστιχου του Νοστράδαμου για αυτή την ιστορική στιγμή.

Το συγκεκριμένο τετράστιχο που φιγουράρει στις πιο πιθανές προφητείες για το συγκεκριμένο γεγονός, ερμηνεύεται πράγματι αρκετά σωστά. Τόσο η αναφορά στον ελεύθερο σκοπευτή που από ψηλά πυροβόλησε τον Κένεντι, όσο και η αναφορά στον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, τον κύριο ύποπτο, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε ποτέ να δικαστεί για το έγκλημα, καθώς σκοτώθηκε λίγο μετά την δολοφονία του Προέδρου.

Όσο σοκαριστικά ακριβείς και να φαίνονται οι αναφορές που συναντάμε στα τετράστιχα του Νοστράδαμου, ποτέ δεν μπορούμε με σιγουριά να μιλήσουμε για έναν προφήτη. Παρόλα αυτά, δεν παύουν μέχρι και σήμερα να ενθουσιάζουν το κοινό αυτές οι πραγματικά περίεργες συμπτώσεις, που έχτισαν έναν αληθινό θρύλο γύρω από το όνομα του Νοστράδαμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ καταγωγή των ειδών: Το έργο του Κάρολου Δαρβίνου που άλλαξε για πάντα την εξελικτική βιολογία12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b