MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μαρί Τερέζ Βαλτέρ: Ένα πορτραίτο της ερωμένης και μούσας του Πικάσο για πρώτη φορά σε δημοπρασία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Sotheby’s, το έργο «Femme nue couchée» (Ξαπλωμένη γυμνή γυναίκα) του μεγάλου ζωγράφου του 20ού αιώνα, που απεικονίζει τη Μαρί Τερέζ ως θαλάσσιο πλάσμα, φαίνεται πως θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια δολάρια.

Pablo Picasso, Femme nue couchée (1932). Φωτογραφία: Sotheby's New York.
Monopoli Team

Μια αισθησιακή απεικόνιση της νεαρής ερωμένης και μούσας του Πάμπλο Πικάσο ως θαλάσσιου πλάσματος με πολλά πόδια, που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της πιο παραγωγικής χρονιάς της ζωής του καλλιτέχνη, το 1932, πρόκειται να εμφανιστεί για πρώτη φορά σε δημοπρασία, στην σχεδόν 100χρονη ιστορία του.

Ο πίνακας πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να γίνει ένα από τα πιο πολύτιμα πορτρέτα της Μαρί Τερέζ που έχουν βγει ποτέ σε δημοπρασία. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου δημοπρασιών, το έργο φαίνεται πως θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια δολάρια!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotheby’s (@sothebys)

Τα πορτραίτα του Πικάσο που απεικονίζουν τη «χρυσή του μούσα» Μαρί Τερέζ Βαλτέρ είναι αναμφισβήτητα «από τα πιο χαρακτηριστικά της τέχνης του 20ού αιώνα», σύμφωνα με δήλωση του οίκου δημοπρασιών. «Πρόκειται για μια λυρική ωδή που εκφράζει την επιθυμία του καλλιτέχνη για τη Μαρί Τερέζ. Με τα άκρα της να μοιάζουν με πτερύγια, μακριά και εύκαμπτα, αποτυπώνουν τέλεια τη μούσα του Πικάσο ως την απόλυτη έκφραση της ιδιοφυΐας του», λένε.

Η σχέση του Πικάσο με την Μαρί Τερέζ – που θεωρείται από τους πιο μεγάλους έρωτες του 20ού αιώνα – ήταν αυτή που καθόρισε και το καλλιτεχνικό ύφος του μεγάλου ζωγράφου, ενώ για πολλά χρόνια παρέμενε μυστική. Η ίδια τον ενέπνευσε για να δημιουργήσει έργα ζωγραφικής, σχέδια και γλυπτά, μερικά από τα οποία θεωρούνται τα σπουδαιότερα έργα στη διάρκεια της καριέρας του Πικάσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠάμπλο Πικάσο: Ο πολύπλευρος καλλιτέχνης μέσα από τα δικά του λόγια12.09.2018

Σε ηλικία 45 ετών, παντρεμένος και δυστυχισμένος, ο ο Πικάσο ερωτεύτηκε την 17χρονη Μαρί Τερέζ όταν την πρόσεξε από τη βιτρίνα της γκαλερί Λαφαγιέτ το 1927. «Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί. Είμαι ο Πικάσο», είχε πει τότε στην έφηβο, που δεν είχε ιδέα ποιος ήταν.

Υπενθυμίζεται πως πριν από έναν χρόνο, ο περίφημος πίνακας του Πικάσο «Femme assise près d’une fenêtre» (Γυναίκα που κάθεται κοντά σε ένα παράθυρο) που απεικόνιζε επίσης τη Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, και δημιουργήθηκε τον πρώτο καιρό της γνωριμίας τους, πουλήθηκε για 103,4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈνας πίνακας νεκρής φύσης του Σαρντέν άγγιξε τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία, σοκάροντας την αγορά της Τέχνης12.09.2018

Με πληροφορίες από Guardian.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b