MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
14
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΑΛΕΞΗ

«Γιάννης Ξενάκης – Γιατί υπήρξε σημαντικός»: Διάλεξη για τον πρωτοποριακό συνθέτη στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο Πολυχώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ««Meta-Xenakis» για την επέτειο εκατό χρόνων γέννησης του πρωτοποριακού Έλληνα συνθέτη, διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Γιάννης Ξενάκης: Γιατί υπήρξε σημαντικός;».

Γιάννης Ξενάκης - Γιατί υπήρξε σημαντικός: Διάλεξη για τον πρωτοποριακό συνθέτη στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Monopoli Team

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ο Πολυχώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργανώνει αυτή την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, στις 19:00, διάλεξη του ομότιμου καθηγητή του Tμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρη Ξανθουδάκη με θέμα «Γιάννης Ξενάκης: Γιατί υπήρξε σημαντικός;».

Μια μοναδική προσωπικότητα της μουσικής πρωτοπορίας

Ο Γιάννης Ξενάκης θεωρήθηκε μια μοναδική προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή της μουσικής πρωτοπορίας. Τα έργα του υπήρξαν εξαιρετικά πρωτότυπα, εξαιτίας του ριζοσπαστικού τρόπου με τον οποίο ο ίδιος αντιμετώπισε το μουσικό υλικό. Αυτό όμως ήταν σχεδόν προϋπόθεση για να θεωρηθεί ένας συνθέτης της γενιάς του αξιόλογος: η πεμπτουσία του μουσικού μοντερνισμού της εποχής εκείνης ήταν η επιδίωξη του καινούργιου, του ανήκουστου.

Η μουσική του Ξενάκη περιορίστηκε, λοιπόν, σε αυτό και μόνο; Η ομιλία θα προσπαθήσει να δείξει ότι η συμβολή του Ελληνογάλλου πρωτοποριακού συνθέτη διέφερε όχι μόνο σε βαθμό αλλά και σε ποιότητα, από τις νεωτερικές χειρονομίες των σύγχρονών του δημιουργών και να καταδείξει ότι η μουσική πρωτοπορία στο σύνολό της απέκτησε νέες διαστάσεις και νέα συνολική μορφή χάρις στα έργα του. Ο Ιάννης Ξενάκης υπήρξε ένας μεγάλος του 20ού αιώνα.

100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή

Το Meta-Xenakis μια αποτελεί διεθνή συνένωση ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή  Ιάννη Ξενάκη (1922-2001).

Η πρωτοβουλία ανήκει στην στενή συνεργάτιδα του Ξενάκη και προέδρου του CIX (Centre Iannis Xenakis) Sharon Kanach και ξεκίνησε με την συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που είχε ιδρύσει ο Ξενάκης, το CIX (διάδοχος του CeMAMU) στη Γαλλία και το ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) στην Ελλάδα. Σύντομα προστέθηκαν και το Ωδείον Αθηνών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής, Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και σε διεθνές επίπεδο, τα Xenakis Project of the Americas (ΗΠΑ), Universidad Nacional Autonoma de Mexico (Mεξικό) και Nagoya City University (Ιαπωνία).

Οι εκδηλώσεις, που θα διατρέχουν ολόκληρο το 2022, περιλαμβάνουν διεθνές υβριδικό συνέδριο, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ντοκυμανταίρ, διαγωνισμό σύνθεσης, κ.ά., και θα προβάλλονται από τον κοινό ιστότοπο (https://meta-xenakis.org). Εκτός από τις βασικές δράσεις που διοργανώνουν τα βασικά μέλη του consortium, στο Meta-Xenakis εντάσσονται και δράσεις συνεργαζόμενων φορέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Λεωνίδας Καβάκος στο Μέγαρο: Μια μεγάλη συναυλία για την υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία12.09.2018

Η δράση εντάσσεται στο «Meta-Xenakis» για τον διεθνή εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιάννη Ξενάκη.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 | 19:00

Είσοδος Ελεύθερη. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση εδώ.

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλ: +210 728 2778.

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Ο Tiago Rodrigues επιστρέφει στη Στέγη με θέατρο, masterclass και συζήτηση
Cine News
Το Φαινόμενο της Σπασμένης Φλέβας: Masterclass στη Στέγη με τον Γιάννη Οικονομίδη
Εκδηλώσεις
H Miranda July στη Στέγη – Μάς καλεί να ξανασκεφτούμε τον γάμο και την οικογένεια
Σεμινάρια / Διαλέξεις
Τσέπη και Ψυχή: Η Pop Up Academy στο Θέατρο Coronet με μια διάλεξη για τη σχέση οικονομίας-ψυχολογίας
Εικαστικά
Αρχαίο Θέατρο Θάσου: Από την ανασκαφή στην αποκατάσταση – Διάλεξη στο πλαίσιο του Megaron Plus
Σεμινάρια / Διαλέξεις
Masterclass στη Στέγη με τον Γιώργο Λάνθιμο
Θεατρικά Νέα
Θέατρο Ροές: Yoga για ηθοποιούς και performers με την Ιόλη Ανδρεάδη
Cine News
38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Masterclass με τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη
Εκδηλώσεις
Ιστορίες ανθρώπων, χώρων και αντικειμένων στο Μουσείο Βορρέ: Από την παράδοση στη σύγχρονη δημιουργία
Cine News
Cinemathesis: Νέος κύκλος εργαστηρίων κινηματογράφου και φωτογραφίας
Εκδηλώσεις
Hopeart: Ανοιχτό κάλεσμα για δωρεάν εκπαίδευση καλλιτεχνών βασισμένη στη μεθοδολογία MPAS