MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

72ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Οι μεγάλοι νικητές των βραβείων και όσα μάς έκαναν εντύπωση στη φετινή διοργάνωση

Το 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων πριν ρίξει οριστική αυλαία. Ας δούμε ποιοι πήραν φέτος τα μεγάλα βραβεία καθώς και όσα μάς κίνησαν το ενδιαφέρον από τη φετινή διοργάνωση.

Η Carla Simon κέρδισε την Χρυσή Άρκτο για την ταινία "Alcarras". Creator: RONNY HARTMANN | Credit: AFP
Η Carla Simon κέρδισε την Χρυσή Άρκτο για την ταινία "Alcarras". Creator: RONNY HARTMANN | Credit: AFP
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Το 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου λαμβάνει χώρα δια ζώσης από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022. Μόλις χτες, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές της φετινής διοργάνωσης. Ακολουθούν όλα τα βραβεία αλλά και όσα έκαναν εντύπωση τις ημέρες που προηγήθηκαν.

Οι νικητές των μεγάλων βραβείων

Χρυσή Άρκτος: “Alcarras” της Carla Simon

Το μεγάλο βραβείο της βραδιάς δόθηκε στην ταινία της Carla Simon. Η ομιλούμενη γλώσσα της ταινίας είναι η καταλανική, αναδεικνύοντάς την ως την πρώτη βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο ταινία στα καταλανικά.

Πλοκή: Μια οικογένεια που ζει σε ένα μικρό χωριό της Καταλονίας βιοπορίζεται μέσα από την καλλιέργεια ροδάκινων. Όταν ο ιδιοκτήτης της γης που καλλιεργούν πεθαίνει απροσδόκητα, ο κληρονόμος του αποφασίζει να πουλήσει τη γη. Έτσι, η ζωή τους αρχίζει να απειλείται…

Ο φετινός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, M. Night Shyamalan, καθώς παρουσίαζε το βραβείο σχολίασε την επιλογή της ταινίες ως εξής: “Για τις εξαιρετικές ερμηνείες, από τα παιδιά ηθοποιούς μέχρι τους ηθοποιούς στα 80 τους, για την ικανότητα να δείξει την τρυφερότητα και την κωμωδία και την πάλη”.

Αργυρή Άρκτος – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: “The Novelist’s Film” του Hong Sang-soo

Το δεύτερο σημαντικότερο βραβείο για το 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου δόθηκε σε μια ασπρόμαυρη ταινία από τη Νότια Κορέα. Ο σκηνοθέτης, τον οποίο έχουν καλέσει τρεις συνεχόμενες χρονιές στο Φεστιβάλ, έκπληκτος με την νίκη του, δήλωσε ότι “Εγώ απλώς συνεχίζω να κάνω αυτό που κάνω”.

Αργυρή Άρκτος για Καλύτερη Σκηνοθεσία: “Both Sides of the Blade” ή “Fire” της Claire Denis

Το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στη γαλλίδα Claire Denis για μια ταινία που έκανε εντύπωση, με πρωταγωνιστές την Juliette Binoche και τον Vincent Lindon.

Πλοκή: Η ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκεται σε ένα ερωτικό τρίγωνο με δύο άντρες. Με τον έναν έχει μια μακροχρόνια σχέση ενώ ο άλλος, είναι ο καλύτερός του φίλος, με τον οποίο εκείνη είχε υπάρξει ζευγάρι στο παρελθόν.

Τα υπόλοιπα μεγάλα βραβεία που απονεμήθηκαν:

Αργυρή Άρκτο – Bραβείο της Eπιτροπής: “Robe of Gems” της Natalia López Gallardo
Καλύτερος Α’ Γυναικείος Ρόλος: Meltem Kaptan για το “Rabiye Kurnaz vs George W Bush”
Καλύτερος Β’ Γυναικείος Ρόλος: Laura Basuki για το “Before Now & Then”
Καλύτερο Σενάριο: Andreas Dresen για το “Rabiye Kurnaz vs George W Bush”
Βραβείο για Εξαίρετη Καλλιτεχνική Συνεισφορά: Rithy Pahn για το “Everything Will Be OK”
Ειδική Αναφορά της Επιτροπής: “A Piece of Sky” του Michael Koch

Βρείτε εδώ όλα τα βραβεία για το 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Berlinale (@berlinale)

Όλα όσα μάς έκαναν εντύπωση φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου

Η “ηχηρή” γυναικεία παρουσία

Ξεκινώντας από το τέλος, η γυναίκα βρέθηκε -και εδώ- στο επίκεντρο των βραβείων. Είναι αξιοσημείωτη η ύπαρξη βραβεύσεων μόνο σε γυναικείους ρόλους -Α’ και Β’- και καθόλου σε αντρικούς! Ορισμένα από τα μεγαλύτερα βραβεία που δίνονται στο Φεστιβάλ, απονεμήθηκαν σε γυναίκες. Χρυσή Άρκτος στην Carla Simon, Αργυρή Άρκτος- Βραβείο Επιτροπής στην Natalia López Gallardo, Καλύτερη Σκηνοθεσία στην Claire Denis. Φυσικά, υπήρξαν και πολλοί άντρες που βραβεύτηκαν αλλά η γυναίκα ήταν φέτος στο επίκεντρο. Ας είναι αυτό ένα γεγονός που θα αρχίσει να συμβαίνει συχνότερο, παύοντας πλέον να προκαλεί έκπληξη!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Berlinale (@berlinale)

H Isabelle Huppert βρέθηκε θετική στον Covid-19 και δεν παρέλαβε από κοντά το τιμητικό της βραβείο

Μια από τις πιο εξέχουσες γυναίκες ηθοποιούς, με τεράστια καριέρα στο σινεμά, την Isabelle Huppert, αποφάσισε να τιμήσει φέτος το Φεστιβάλ με την Χρυσή Άρκτο για το σύνολο της καριέρας της. Δυστυχώς, η ίδια δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην τελετή που διοργανώθηκε προς τιμήν της στις 15 Φεβρουαρίου, καθώς λίγο πριν ταξιδέψει, βρέθηκε θετική στον Covid-19. Θέλοντας, ωστόσο, να επικοινωνήσει με κάποιον τρόπο, συνδέθηκε ζωντανά και “παρέλαβε” έτσι το βραβείο της. Με μεγάλη συγκίνηση μίλησε για την αγάπη της για το σινεμά και για το πως δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή της χωρίς αυτό, ενώ παράλληλα τους ευχαρίστησε όλους. Την ίδια μέρα, προβλήθηκε για πρώτη φορά η νέα της ταινία με τίτλο “About Joan” σε σκηνοθεσία του Laurent Larivière.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOscars 2022: Αυτές θα είναι οι οικοδέσποινες της φετινής τελετής απονομής12.09.2018

Η δυσκολία του δια ζώσης 72ου Φεστιβάλ Βερολίνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Θέλοντας το φετινό 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου να γίνει με φυσική παρουσία κοινού και συντελεστών, η πίεση ήταν σαφέστατα μεγάλη. Άλλωστε, η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, κάθε άλλο. Όλα έγιναν λίγο πιο συμπιεσμένα… Παρά τις δέκα μέρες διεξαγωγής της φετινής διοργάνωσης, όλες οι πρεμιέρες έγιναν μέσα στις πρώτες μισές ημέρες με την 16η Φεβρουαρίου να είναι η ημέρα απονομής των βραβείων – και όχι η τελευταία ημέρα, δηλαδή η 20ή Φεβρουαρίου. Οι διοργανωτές πήραν την απόφαση να αφήσουν τις τελευταίες εναπομείνασες ημέρες για επαναπροβολές για το κοινό.

Επίσης, διεξάγονταν καθημερινά rapid test με εγγυημένα αποτελέσματα σε μόλις 20 λεπτά, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των προβολών, χωρίς μεγάλη σύγχυση. Στα μισά του Φεστιβάλ, ανακοινώθηκαν 54 θετικά κρούσματα – τόσο από το κοινό όσο κι από το εργατικό δυναμικό – από έναν συνολικό αριθμό rapid test της τάξης των 2.700!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Μόνο ο εαυτός μου με φοβίζει»: Ο Alexander Skarsgård αποκαλύπτεται στην Kirsten Dunst και στον φακό του Juergen Teller12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b