MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
02
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χικμέτ Κάγια: Ο τούρκος που αφιέρωσε τη ζωή του στο περιβάλλον φύτεψε 30 εκ. δέντρα μετατρέποντας άγονη γη σε καταπράσινα δάση

Ο συνταξιούχος πλέον Χικμέτ Κάγια, ο οποίος εργάστηκε για 25 χρόνια ως διοικητής της Διαχείρισης Δασών στην Τουρκία, ποζάρει πλέον περήφανος μπροστά στη γη που έχει μεταμορφώσει σε καταπράσινα δάση, μαζί με την ομάδα του.

Monopoli Team

30 εκατομμύρια φυτεμένα δέντρα στην πορεία μιας ζωής

Ο Χικμέτ Κάγια έχει αποδείξει ότι οι καλές προθέσεις και η σκληρή δουλειά μπορούν να αποφέρουν μεγάλες και σπουδαίες ανταμοιβές. Ο τούρκος πρώην διοικητής της Διαχείρισης Δασών ποζάρει πια περήφανος μπροστά στην γη που κάποτε ήταν άγονη και ερημική και που χάρη στον ίδιο και την ομάδα του, έχει μεταμορφωθεί σε ένα πανέμορφο καταπράσινο δάσος.

Ο Κάγια ξεκίνησε να εργάζεται στη Δασολογία το 1978, στην επαρχία του Σινόπ και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και σταδιοδρομίας του, δενδροφυτεύοντας ερημικές εκτάσεις της περιοχής, δίνοντάς τους μια άλλη πιο αναζωογονημένη όψη. 19 χρόνια αργότερα ο Χικμέτ Κάγια συνταξιοδοτήθηκε, αλλά η «κληρονομιά» του συνεχίζει να μεγαλώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ15 περιβαλλοντικές οργανώσεις για τον ζιφιό: “Η προστασία της άγριας ζωής και των ελληνικών θαλασσών στο προσκήνιο”12.09.2018

Συγκεκριμένα, δουλεύοντας μαζί με την ομάδα του αλλά και τους ντόπιους, ο Κάγια φύτεψε 30.000.000 δενδρύλλια κατά τη διάρκεια της θητείας του. Πολύ μετά τη συνταξιοδότησή του, αυτά τα δέντρα συνεχίζουν τα ψηλώνουν σε μία χώρα που οι δασικές εκτάσεις μειώθηκαν κατά 5,4% μέσα στην τελευταία εικοσαετία. Φτάνοντας στο σήμερα, αυτή η άγονη γη έχει υποστεί μια απίστευτη μεταμόρφωση. Στα 19 χρόνια των προσπαθειών αναδάσωσης, ο Κάγια δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται πραγματικά γι’ αυτό. 41 χρόνια αφότου ξεκίνησε για πρώτη φορά αυτό το φιλόδοξο έργο αναδάσωσης, ο ίδιος επέστρεψε στην – καταπράσινη πλέον – γη με μια εικόνα του άλλοτε άγονου περιβάλλοντος στα χέρια, αναδεικνύοντας την τεράστια διαφορά που υπάρχει πια στο τοπίο.

Ο ίδιος φαίνεται να είναι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα και καλεί τους συμπατριώτες του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να προστατεύσουν τα εναπομείναντα δάση σε όλη την Τουρκία. «Ο μετασχηματισμός αυτών των εκτάσεων σε δάση ήταν η μεγαλύτερη πηγή της περηφάνιας μου», αναφέρει στο Anadolu, χαρακτηρίζοντας τα δάση «το μέλλον της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛεονάρντο Ντι Κάπριο: Επιστήμονες έδωσαν το όνομά του σε ένα νέο είδος τροπικού δέντρου12.09.2018

Με πληροφορίες από mymodernmet.com.

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Οι πρώτες αντιδράσεις και τα fake news
Επίκαιρα
Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Σμύρνη: Συλλήψεις για εμπρησμούς (video)
Επίκαιρα
Στη Μεσόγειο οι θερμοκρασίες αυξάνονται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή
Επίκαιρα
Διπλασιάστηκαν οι «χαμένες ώρες» στον Κηφισό μέσα σε έξι χρόνια
Επίκαιρα
1.100 οι πυρκαγιές από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
Επίκαιρα
Πανελλήνιες 2025: Το 50% έγραψε κάτω από τη βάση σε Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία και Αρχαία
The Art of Life
Καύσωνας: Ποια είναι η ανώτατη θερμοκρασία που πρέπει να έχουμε μέσα στο σπίτι
Επίκαιρα
Μωβ μέδουσες: Νέα έξαρση στις ελληνικές θάλασσες
Επίκαιρα
Στεγαστική κρίση: Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα περισσότερα κλειστά σπίτια;
Επίκαιρα
Χίος: Νέες αναζωπυρώσεις – Δύο τα βασικά μέτωπα της φωτιάς
Επίκαιρα
Το τέλος του πολέμου Ισραήλ – Ιράν ανακοίνωσε ο Trump
Επίκαιρα
Δεν θα κλείσει τελικά ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» σήμερα – Νέα ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ