MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Νότια Κορέα: Το 2025 θα υποδεχτεί την πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου

Με την αύξηση της στάθμης του νερού να απειλεί πολλές πόλεις του πλανήτη, η Νότια Κορέα υποδέχεται την πρώτη πλωτή πόλη, που θα είναι βιώσιμη και ανθεκτική σε τυφώνες έως και 5ης κατηγορίας.

OCEANIX, η πρώτη πλωτή πόλη. Photo Credits: Bjarke Ingels Group
OCEANIX, η πρώτη πλωτή πόλη. Photo Credits: Bjarke Ingels Group
Monopoli Team

Με την υποστήριξη του ΟΗΕ, το OCEANIX, μια φιλόδοξη πλωτή πόλη που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον όμιλο Bjarke Ingels το 2019, έλαβε το πράσινο φως. Η κατασκευή της θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο έτος και θα βρίσκεται στην πόλη Μπουσάν, ανοιχτά της Νότιας Κορέας.

Η ιδέα αυτή ξεκίνησε ως ανάγκη μίας πιο βιώσιμης λύσης για την ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η οποία οδηγούσε τις παράκτιες πόλεις να γεμίζουν τους ωκεανούς τους με άμμο, έχοντας σκοπό να δημιουργήσουν νέα γη. Αυτή η συνήθεια κατέστρεφε τον υδροβιότοπο της περιοχής και εκτόπιζε τα υδρόβια πλάσματα που κατοικούσαν εκεί.

Ταυτόχρονα, τα νέα αυτά χτίσματα και οι περισσότερες παραθαλάσσιες πόλεις, κινδυνεύουν άμεσα να βυθιστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, λόγω της ραγδαίας ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Ο σπονδυλωτός σχεδιασμός της πλωτής πόλης της OCEANIX παρέχει μια λύση σε αυτά τα ζητήματα, εισάγοντας πλωτές κοινότητες μηδενικής ενέργειας που θα επιτρέπουν στους κατοίκους να ζουν βιώσιμα στον ωκεανό.

Photo Credits: Bjarke Ingels Group

Photo Credits: Bjarke Ingels Group

«Οι βιώσιμες πλωτές πόλεις αποτελούν μέρος του οπλοστασίου των στρατηγικών που έχουμε για να προσαρμοστούμε με το κλίμα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αντί να παλεύουμε με το νερό, ας μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με αυτό», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UN-Habitat, Maimunah Mohd Sharif. «Ανυπομονούμε να αναπτύξουμε λύσεις προσαρμογής στο κλίμα, βασισμένες στη φύση, μέσω της πλωτής πόλης και το Μπουσάν είναι η ιδανική επιλογή για την ανάπτυξη του πρωτοτύπου».

Πώς θα είναι οι πλωτές πόλεις;
Photo Credits: Bjarke Ingels Group

Photo Credits: Bjarke Ingels Group

Οι πόλεις αυτές έχουν σχεδιαστεί να αποτελούνται από γειτονιές 300 κατοίκων, οι οποίες θα συνδέονται μεταξύ τους και θα σχηματίζουν χωριά 1.650 ατόμων, τα οποία στη συνέχεια θα σχηματίζουν βιώσιμες πόλεις. Οι κάτοικοι θα μπορούν εύκολα να περπατήσουν ή να κάνουν βαρκάδες στην πόλη, η οποία θα περιλαμβάνει σπίτια, δημόσια πλατεία, εγκαταστάσεις τέχνης, μαγαζιά, αθλητικούς συλλόγους, σχολεία και πολλά άλλα.

Photo Credits: Bjarke Ingels Group

Photo Credits: Bjarke Ingels Group

Οι πόλεις, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί τους, θα μπορούν να αντέξουν τις χειρότερες φυσικές καταστροφές, όπως τσουνάμι και τυφώνες. Όλες οι κατασκευές θα έχουν λιγότερους από επτά ορόφους, για να δημιουργήσουν χαμηλό κέντρο βάρους, ενώ οι πλατφόρμες θα είναι κατασκευασμένες από τοπικά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του «ταχείας ανάπτυξης μπαμπού που έχει έξι φορές μεγαλύτερη ελαστική αντοχή από τον χάλυβα, αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και μπορεί να καλλιεργηθεί στις ίδιες τις γειτονιές».

Photo Credits: Bjarke Ingels Group

Photo Credits: Bjarke Ingels Group

«9 στις 10 από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, θα εκτεθούν στο φαινόμενο της ανόδου της θάλασσας μέχρι το 2050. Η θάλασσα είναι η μοίρα μας – μπορεί να γίνει και το μέλλον μας», ανέφερε ο ιδρυτής της BIG, Bjarke Ingels σε μια δήλωση.

Η σπονδυλωτή θαλάσσια μητρόπολη της Νοτίου Κορέας, έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί έως το 2025, ενώ η ομάδα του OCEANIX συζητάει και με άλλες πόλεις για παρόμοια έργα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: 8 ταινίες για την υγειονομική κρίση που έδειξε τις παθογένειες μιας ομοφοβικής κοινωνίας12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b