MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΡΑΒΕΙΟ

Ο Χρήστος Χωμενίδης είναι ο μεγάλος νικητής του Βραβείου Ευρωπαϊκου Μυθιστορήματος

Μια ακόμη σημαντική λογοτεχνική διάκριση απέσπασε ο Έλληνας συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος τιμήθηκε για το βιβλίο του «Νίκη» με το 15ο Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος.

Χρήστος Χωμενίδης
Monopoli Team

Με μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον χώρο της λογοτεχνίας τιμήθηκε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος απέσπασε το 15ο Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος (15e prix du livre européen) για το βιβλίο του «Νίκη».

Το μυθιστόρημα, το οποίο συγκαταλέγεται σύμφωνα με την κριτική επιτροπή στα κορυφαία της εποχής μας, αποτελεί το 8ο κατά σειρά βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Πατάκη.

Για την «Νίκη» ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου- η οικογένεια του κόπηκε στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -όταν γεννήθηκε- ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και -όταν μεγάλωσε- έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας μην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε.

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανομία. Κλεισμένο σε ένα σπίτι, με ψεύτικο όνομα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν.

Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του.

Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η μάνα μου. (Αυτό όμως έχει τη λιγότερη σημασία.)

Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσμο με ένα βαρύ φορτίο στους ώμους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όμως το αφήνουν να τα λυγίσει.

Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα».

Ενώ μέσω της προσωπικής σελίδας του στο facebook αναφέρει για την διάκριση αυτή:

«Η απονομή του Ευρωπαικού Βραβείου Μυθιστορήματος στη «Νίκη» είναι μια Νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να  συστηθεί ξανά στον κόσμο.

Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη «Νίκη». Σκέφτομαι τους δασκάλους που μού έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες που με στηρίζουν  σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα.

Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη.

Αγκαλιάζω τα πιό δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγούν οι νέοι μας συγγραφείς.

Ευχαριστώ πολύ!»

Λίγα λόγια για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος

Το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος δημιουργήθηκε το 2007 από την Ένωση Esprit d’ Europe με τη στήριξη του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ και απονέμεται κάθε χρόνο, στις αρχές Δεκεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι η επιβράβευση ενός βιβλίου το οποίο σκιαγραφεί με θετικό τρόπο το Ευρωπαϊκό Όραμα και το οποίο είναι γραμμένο από έναν σύγχρονο συγγραφέα προερχόμενο από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, αποτελεί μια γιορτή της δημιουργικότητας και της ποικιλομορφίας της σύγχρονης λογοτεχνικής σκηνής της ευρωπαϊκής ηπείρου, μέσα από τον διαπολιτισμικό διάλογο, ξεπερνώντας τα εθνικά σύνορα και γλώσσες.

Το συγχαρητήριο μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο facebook, συνεχάρη τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη, για αυτή την σημαντική λογοτεχνική νίκη του, γράφοντας:

«Με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει, ήδη, μία χρυσή σελίδα και στη δική του, προσωπική Ιστορία ως συγγραφέας. Τιμά διπλά την Ελλάδα, καθώς ο ίδιος ανήκει στην πρόσφατη γενιά των δημιουργών της. Αλλά και γιατί η «Νίκη» του είναι εμπνευσμένη από τις περιπέτειές της. Και προσφέρει μεγάλη χαρά σε όλους όσοι παρακολουθούν τα βιβλία του, τον καθημερινό δημόσιο λόγο και την κοινωνική του παρουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑνταλλαγή των γλυπτών του Παρθενώνα με άλλα κειμήλια, προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης12.09.2018

Στέλνω στον Χρήστο τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια. Ως Πρωθυπουργός, ως πιστός αναγνώστης του και ως καλός φίλος με τον οποίο μοιραζόμαστε, συχνά, σκέψεις και προβληματισμούς. Εύχομαι να συναντήσει στον δρόμο του και άλλες διακρίσεις. Να ακονίζει πάντα την φαντασία του στην πραγματικότητα, κρατώντας το ίδιο τολμηρή την πέννα του. Και να παραμείνει ένας δυναμικός συγγραφέας και, ταυτόχρονα, ένας ζωντανός παρατηρητής της ζωής και ενεργός πολίτης της πατρίδας μας».

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b