MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
30
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονος

U(R)Topias: Παγκόσμια πρεμιέρα για το νέο έργο της Πατρίσιας Απέργη στο Θέατρο Ολύμπια

Το έργο «U(R)Topias» από την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, σε σύλληψη-χορογραφία Πατρίσιας Απέργη, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Θέατρο Ολύμπια.

| Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Monopoli Team

H ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, παρουσιάζει, σε παγκόσμια πρεμιέρα, το καινούριο της έργο, με τίτλο «U(R)Topias», σε σύλληψη και χορογραφία της Πατρίσια Απέργη, από τις 12 έως τις 21 Νοεμβρίου στο ιστορικό θέατρο Ολύμπια.

«U(R)Topias»: Λίγα λόγια για το έργο

Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, οι Αερίτες επιθυμούν να αναφερθούν στις σύγχρονες ουτοπίες. Τις ουτοπίες που περιμένουμε, τις ουτοπίες που ελπίζουμε,τις ουτοπίες που έχουμε ανάγκη, τις ουτοπίες που θα γεννηθούν, για να αντέξουμε τις δυστοπίες που ήδη κατασκευάσαμε.

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν μια ουτοπία που έγινε πραγματικότητα 200 χρόνια μετά. Σήμερα μας φαίνεται αδιανόητη. Έχοντας λοιπόν ως άξονα την ουτοπία και τα συστατικά της, το έργο επιδιώκει να ανακαλύψει τις ιδέες αυτές, βασιζόμενο όμως στην γνώση του παρελθόντος. Και σε αυτό το σημείο, η ουτοπία γίνεται «Ur-topia».

Μία νέα ουτοπία

Το πρόθεμα -Ur που σημαίνει αρχαίο, πρωτόγονο, πρωτότυπο, συμβολίζει τον στόχο για τον ορισμό μιας νέας ουτοπίας, που όμως επισκέπτεται την ιστορία μας.  Έτσι, στο έργο, οι Αερίτες, ανακαλύπτουν κομμάτια και θραύσματα του παλιού, και προβάλουν τις δικές τους ιδέες προκειμένου να επανεφεύρουν νέους τρόπους μάχης και αντίστασης.

Για να φανταστούμε την ανεξαρτησία. Να αντιληφθούμε τη μάχη. Να αντέξουμε την πτώση. Γιατί ποτέ δεν θα μπορέσουμε να φανταστούμε καλύτερο τέλος από εκείνο της επανάστασης. Μιας επανάστασης που δεν θα φωνάζει μόνο ηχηρά για τις ιδέες της αλλά θα επιβάλει ότι το αύριο ανήκει σε όλους. Της επανάστασης που θα κατασκευάζει το είδος των Ανθρώπων που μας αξίζουν.

Και έτσι ξυπνάει η ιδέα του ηρωισμού. Και σπείρει σπόρους αισιοδοξίας και δύναμης στις παλάμες όλων των ελεύθερων πολιορκημένων. Είναι καιρός να πολεμήσουμε για ό,τι δεν προλάβαμε. Και ας πέσουμε. Σίγουρα πάντα θα υπάρχει κάποιος να φωνάξει: Πάμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRed Jasper: Το cabaret theater τσέπης της Κυψέλης ξαναχτυπά12.09.2018

Πατρίσια Απέργη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε χορό στη σχολή της Νίκης Κονταξάκη και στη συνέχεια σπούδασε θεατρολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών), χορό στο Université de Nice Sophia-Antipolis στη Γαλλία και χορογραφία στο Middlesex University στο Λονδίνο.

Το 2006 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, με την οποία έχει χορογραφήσει τα έργα: «Hero» (2020), «Πολήττες» (2018), «Cementary» (2017), «TANZheimer» (2014), «Πλάνητες» (2013), «Era poVera» (2012), «The Manifest of the Other» (2010), «d.opa! (dopamines of post-Athenians)» (2009), «Ferry Tales» (2009), «Apolost» (2008) και «Anorexia Socialis» (2007).

Με τα έργα της έχει ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ και θέατρα σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, έχει χορογραφήσει θεατρικές παραστάσεις και όπερες, συνεργαζόμενη με πολύ σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς.

Για την περίοδο 2013-2014 είχε επιλεγεί ως modul-dance artist του ευρωπαϊκού δικτύου EDΝ και για τα έτη 2016-2017 ως associate artist του Maison de la danse (Λυών). Tο 2017 προσκλήθηκε ως φιλοξενούμενη χορογράφος στην ομάδα χορού EgriBiancoDanza (Τορίνο), όπου χορογράφησε το έργο Prometheus and the Rebels of Today. To 2018 χορογράφησε την εικαστική εγκατάσταση Τhe Primary Fact του εικαστικού καλλιτέχνη Hikaru Fujii στο πλαίσιο του 5ου Fast Forward Festival της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και το έργο Πολήττες revisited στο αρχαίο στάδιο Επιδαύρου, με 90 σπουδαστές χορού και θεάτρου από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του Λυκείου Επιδαύρου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το 2019 προσκλήθηκε ως μέντορας στο KLUB ZAK της Πολωνίας, για να χορογραφήσει μια ομάδα χορευτών της όπερας του Γκντάνσκ. Ταυτόχρονα, προσκλήθηκε ως χορογράφος να δημιουργήσει ένα καινούριο έργο σε συνεργασία με την ομάδα Aterballetto, στο πλαίσιο του προγράμματος Agora project, στο Ρέτζιο Εμίλια της Ιταλίας. Το 2021 χορογράφησε το έργο National Adulthood με το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Από το 2019 η Πατρίσια Απέργη είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Είναι συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο – Θεατρική Αγωγή» του ΙΔΕΚΕ (2007) και μέλος του διεθνούς φεστιβάλ ανερχόμενων καλλιτεχνών International Festival of Emerging Artists (Λονδίνο, 2008).

Διδάσκει χορό και θέατρο στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, όπου και εργάζεται ως σύμβουλος πολιτιστικών προγραμμάτων, ενώ από το 2016-2020 δίδαξε χορογραφία στην ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού Άννα Πέτροβα–Μάρω Μαρμαρινού.

Επίσης έχει διδάξει αυτοσχεδιασμό-χορογραφία στο Dance Cultural Centre στο πλαίσιο των Arc for Dance Festival, καθώς και το πρόγραμμα χορού για τους 65+ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (2013-2020). Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με τη χορογραφία σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το 2021 ιδρύει, σε συνεργασία με την 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την 1η Ακαδημία Χορογραφίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρύτερου καλλιτεχνικού σχεδίου των Αεριτών, με τον τίτλο U(R)TOPIAS.

Αερίτες

Η ομάδα χορού Αερίτες ιδρύθηκε το 2006 από την Πατρίσια Απέργη. Ο χορός για τους Αερίτες δεν είναι μόνο «μορφολογία», «τύπος» ή «είδος έκφρασης». Επιδιώκουν να είναι το καλλιτεχνικό πείραμα ή έργο που παράγεται από τη σύμπραξη της θεωρητικής, δραματουργικής και κινησιολογικής έρευνας.

Για το σκοπό αυτό, η ομάδα, συνεργάζεται με καλλιτέχνες και θεωρητικούς από διαφορετικά πεδία τεχνών, προκειμένου να δημιουργήσουν κινητικούς κώδικες και καλλιτεχνικούς κόσμους που αναφέρονται στο «σήμερα», σχολιάζουν το «τώρα» και πραγματεύονται τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις διεκδικήσεις των σύγχρονων πολιτών του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Κολεξιόν, του Χάρολντ Πίντερ στο Faust12.09.2018

Σκοπός των Αεριτών είναι να δημιουργούν καλλιτεχνικές δράσεις που θα προκύπτουν από τη συνέργεια του χορού με τις αναπαραστατικές τέχνες, την ποίηση, το θέατρο και τις νέες τεχνολογίες.  Η ομάδα έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε διάφορα θέατρα και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σκηνικά: Δημήτρης Νασιάκος
Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη

Παίζουν: Χορευτές: Σεβαστή Ζαφείρα, FuerzaNegra, Γιάννης Οικονομίδης, Κώστας Phoenix, Σοφία Πουχτού, Χάρης Χατζηανδρέου, Ηλίας Χατζηγεωργίου

Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Προεδρικό θεωρείο: €25. Διακεκριμένη Ζώνη: €25. Α Ζώνη: €20. Β Ζώνη: €20. Γ Ζώνη: €20. Δ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €12. Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5.
Διάρκεια Παραστάσεων: 12-21 Νοεμβρίου
Σενάριο: Πατρίσια Απέργη
Πληροφορίες: Προπώληση: ticketservices.gr
Παραστάσεις: 12, 13, 18, 19, 20 Νοεμβρίου στις 21:00 και 14, 21 Νοεμβρίου και 19:00 & 21:30
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/urtopias-olympia-dimotiko-theatro-maria-kallas/?lang=el
Πληροφορίες Χώρου: Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», Ακαδημίας 59, Αθήνα. Τηλέφωνο:210 3642540 | https://www.opanda.gr/
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ