MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Τζον Λένον: Σε δημοπρασία σπάνια ηχογράφηση ακυκλοφόρητου τραγουδιού

Ένα σπάνιο ηχητικό αρχείο από την επίσκεψη των Γιόκο Όνο και Τζον Λένον, στη Δανία, το οποίο περιέχει και ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι, με τίτλο «Radio Peace», βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Bruun Rasmussen.

Τζον Λένον
Γιόκο Όνο και Τζον Λένον κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης. |Φωτογραφία: Bruun Rasmussen
Monopoli Team

Μια σπάνια ηχογραφημένη κασέτα του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο πρόκειται να βγει σε δημοπρασία στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, σήμερα. Το ηχητικό αρχείο, διάρκειας 33 λεπτών, δημιουργήθηκε από τέσσερις Δανούς εφήβους πενήντα χρόνια πριν και λίγους μήνες προτού οι Beatles ανακοινώσουν τη διάλυσή τους. Περιέχει συνέντευξη του ζευγαριού και ένα, σύμφωνα με πολλούς, ακυκλοφόρητο τραγούδι.

Ο οίκος δημοπρασίας εκτιμάει ότι το ποσό της πώλησης θα κυμανθεί ανάμεσα στα 32,000 με 50,000 δολάρια και είναι πολύ πιθανόν η κασέτα να καταλήξει σε  κάποιο μουσείο ή συλλέκτη.

Η κασέτα περιλαμβάνει ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι που παίχτηκε από τον Τζον Λένον κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Δανία

Το υπόβαθρο της σπάνιας ηχογράφησης

Τον Ιανουάριο του 1970 μια παρέα μαθητών σχεδίασε να συναντήσει τα μέλη του εμβληματικού συγκροτήματος και να τους πάρει συνέντευξη για τη σχολική εφημερίδα. «Ήμασταν μια ομάδα δεκαεξάχρονων χίπις» σχολιάζει ο Karsten Hoejen που έκανε την ηχογράφηση, προσθέτοντας ότι ενδιαφερόντουσαν κυρίως για την εκστρατεία υπέρ της ειρήνης των Λένον και Όνο.

Οι ντόπιοι είχαν ανακαλύψει με έκπληξη ότι οι δημοφιλείς σταρ διέμεναν στο Thy, στο Βορειοδυτικό άκρο της Δανίας. Το ζευγάρι είχε έρθει εκεί για να περάσει λίγο χρόνο με τη νεότερη κόρη της Γιόκο Όνο, Κυόκο, που έμενε στην περιοχή με τον πατέρα της Τόνυ Κοξ και τη νέα του σύζυγο Μελίντα. Αρχικά, η παρουσία τους είχε περάσει απαρατήρητη, ωστόσο, όταν μαθεύτηκε, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου.

Οι τέσσερις έφηβοι έπεισαν έναν καθηγητή τους να τους επιτρέψει να παρευρεθούν, όμως μια χιονοστιβάδα τους εμπόδισε από το να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Παρ’ όλα αυτά, αν και έφτασαν αργοπορημένοι, τα αγόρια μαζί με άλλους δημοσιογράφους δέχθηκαν πρόσκληση να συναντήσουν το ζεύγος έτσι και αλλιώς.

Ο Karsten Hoejen, που έφηβος πενήντα χρόνια πριν, δημιούργησε το ηχητικό αρχείο.

Η συνάντηση και το περιεχόμενο της κασέτας

Εξοπλισμένος με ένα δανεικό μαγνητόφωνο και ένα μικρόφωνο, ο νεαρός Hoejen ηχογράφησε τη συνάντηση, ενώ ο φίλος του Jesper Jungersen τραβούσε φωτογραφίες.

«Ο Τζον με ρώτησε “Από που είστε; Από ραδιοφωνικό σταθμό”;, “Όχι από μια σχολική εφημερίδα”, απάντησα», δήλωσε ο Karsten Hoejen, ο οποίος θυμάται το ευχάριστο και χαλαρό κλίμα που επικρατούσε. Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο καθόντουσαν σε έναν καναπέ με τα πόδια τους πάνω στο τραπεζάκι και φορώντας μάλλινες κάλτσες, μαζί με τους οι Κυόκο, Τόνυ Κοξ και Μελίντα.

Ήταν η περίοδος της περίφημης ειρηνικής διαμαρτυρίας των Όνο και Λένον από το κρεβάτι τους, καθώς ο πόλεμος στο Βιετνάμ εξακολουθούσε να μαίνεται. Στην κασέτα, όταν τίθεται η ερώτηση στον Τζον Λένον «Πως πιστεύετε ότι άνθρωποι σαν και εμένα μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να επικρατήσει ειρήνη στον κόσμο»;, ο εμβληματικός μουσικός απαντάει: «Ακολουθήστε το παράδειγμά μας. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε σε τοπικό επίπεδο».

Γιόκο Όνο και Τζον Λένον επισκέφτηκαν τη Δανία για να περάσουν χρόνο με την κόρη της Όνο, Κυόκο. | Φωτογραφία: Bruun Rasmussen

Το ακυκλοφόρητο τραγούδι
Σε κάποιο σημείο το ζευγάρι πήρε μέρος σε μια δανέζικη παράδοση και χόρεψε γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τότε, το πρώην «σκαθάρι» έπαιξε στην κιθάρα και τραγούδησε την επιτυχία «Give Peace A Chance». Ενώ, μαζί με τη Γιόκο Όνο ερμήνευσε έναν σύντομο σκοπό, με τίτλο «Radio Peace», το οποίο είχε γραφτεί ως μουσικό σήμα για έναν ραδιοφωνικό σταθμό.

«Ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν άνοιξε ποτέ και το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε», προσθέτει ο Karsten Hoejen, «Σύμφωνα με όσα ξέρουμε, το μόνο μέρος στο οποίο υπάρχει αυτό το τραγούδι είναι η κασέτα μας». 

Η ηχογράφηση είχε πραγματοποιηθεί λίγους μήνες πριν τη διάλυση των Beatles. Δεκαετίες αργότερα ο Hoejen συνειδητοποίησε την αξία της κασέτας του και την έβαλε σε μια τραπεζική θυρίδα. Τώρα βρίσκεται στον κυριότερο οίκο δημοπρασιών της Δανίας, τον Bruun Rasmussen, στην Κοπεγχάγη, μαζί με ένα πρωτότυπο αντίγραφο της σχολικής εφημερίδας και 23 φωτογραφίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNoah: Ο γιος του Thom Yorke κάνει το μουσικό του ντεμπούτο με ένα ατμοσφαιρικό κομμάτι12.09.2018

«Μια ηχογράφηση σαν αυτή είναι πράγματι σπάνια», δηλώνει η Alexa Bruun Rasmussen στο BBC, «Δεν είμαστε σίγουροι αν υπάρχουν άλλες ηχογραφήσεις σαν και αυτή, επειδή είναι ανεπίσημη», ενώ προσθέτει ότι ο άνθρωπος που θα την αγοράσει θα πρέπει να είναι «παθιασμένος με τον Τζον Λένον».

 Πηγή: BBC 

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b