MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Κρεουργία, του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Θέατρο Πέτρας

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η παράσταση «Κρεουργία» του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα, παρουσιάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Ο κύκλος Contemporary Ancients του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 ολοκληρώνεται, και η παράσταση «Κρεουργία» του Γιάννη Μαυριτσάκη σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα θα παρουσιαστεί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στο Θέατρο Πέτρας.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Εμπνευσμένος από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη και ακόμα περισσότερο από το σκοτάδι του πιο τελετουργικού έργου της αρχαίας θεατρικής γραμματείας, ο Γιάννης Μαυριτσάκης παραδίδει ένα νέο αίνιγμα. Ο Γιώργος Σκεύας αναλαμβάνει να φέρει επί σκηνής την Κρεουργία, ένα έργο στο οποίο όλα εκτυλίσσονται σε μια εικονική πραγματικότητα, όπου κυριαρχεί ο έλεγχος και η συνεχής παρακολούθηση. Εκεί, τα γνωστά πρόσωπα της αρχαίας τραγωδίας έχουν απρόσμενους ρόλους, χωρίς όμως να μπορούν να ξεφύγουν από το βάρος του μύθου τους.

Κρεουργία, του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Θέατρο Πέτρας

Όπως λέει ο σκηνοθέτης:

«Το σύμπαν της Κρεουργίας μας καλεί να βυθιστούμε στους κόλπους του. Η αναμόχλευση του μύθου των Βακχών συναντά το ά-λογο της μνήμης και το αδύνατο της βούλησης, σε ένα τεχνοκρατικό κόσμο που συνεχώς μεταλλάσσεται, διαφεύγοντας αενάως ενός καθ-ορισμένου σχήματος. Τα πρόσωπα του έργου –Διόνυσος, Πενθέας, Αγαύη, Κάδμος, Τειρεσίας, Αγγελιοφόρος– επαναπροσδιορίζονται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, φέροντας, ακούσια, το βάρος του μύθου τους.  Αυτό ακριβώς το στοιχείο, το βάρος του μύθου ως πεπρωμένο, είναι που καθιστά τα πρόσωπα της Κρεουργίας πάσχοντα.

Στα ανάκτορα της μνήμης, γεννιέται μια νέα πραγματικότητα, μια περιοχή όπου καταργούνται οι διαχωρισμοί ανάμεσα στο φανερό και το αφανέρωτο, στο μακροσκοπικό και το μικροσκοπικό. Μια «εικονική πραγματικότητα», όπου κυριαρχεί ο «έλεγχος» και η συνεχής «παρακολούθηση». Σ’ αυτή τη «ζώνη», όπου τα  όρια μεταξύ των δύο φύλων, μεταξύ του ανθρώπινου και του θείου, συνθλίβονται, συντελείται η μεταμόρφωση.

Κρεουργία, του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Θέατρο Πέτρας

Στον κόσμο της Κρεουργίας, οι ήρωες εναντιώνονται και υπακούουν ταυτόχρονα, στη δύναμη που ορίζει την ύπαρξή τους. Μεταμορφώνονται. Υπέρτατο αλλά και μοναδικό όπλο τους, o λόγος. Ένα απύθμενο πλέγμα από λέξεις, που δημιουργεί μια ποιητική πύκνωση. Με τον λόγο και τις λέξεις, με τη γλώσσα, οι ήρωες κερδίζουν αστραπιαίες νίκες, μικρές, απατηλές εκλάμψεις, πριν βυθιστούν για πάντα στο αναπόφευκτο έρεβος του αγνώστου».

Κρεουργία, του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Θέατρο Πέτρας

Το δίδυμο Διονύσου-Πενθέα ερμηνεύουν ο Μάξιμος Μουμούρης και ο Γιώργος Νούσης αντίστοιχα, ενώ την Αγαύη ενσαρκώνει η Κόρα Καρβούνη. Στους άλλους ρόλους θα δούμε τους Αγγελική Παπαθεμελή (Αγγελιοφόρος), Γιώργο Ζιόβα (Κάδμος) και Γιώργο Φριντζήλα (Τειρεσίας).

Το έργο κυκλοφορεί από τη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη, στα βιβλιοπωλεία και τα πωλητήρια του Φεστιβάλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ* σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα στο Θέατρο Πέτρας12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Γιώργος Σκεύας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Εβελίνα Δαρζέντα
Μουσική: Σήμη Τσιλαλή, Κώστας Μιχόπουλος
Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας

Παίζουν: Μάξιμος Μουμούρης (Διόνυσος), Γιώργος Νούσης (Πενθέας), Κόρα Καρβούνη (Αγαύη), Αγγελική Παπαθεμελή (Αγγελιοφόρος), Γιώργος Ζιόβας (Κάδμος), Γιώργος Φριντζήλας (Τειρεσίας)

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 15€ | Φοιτητικό/65+/Καλλ. Σωματείων 12€ | ΑΜΕΑ/Ανέργων/Σπουδαστικό Καλλ. Σχολών 5€
Παραστάσεις: Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 21:00
Βοηθός Σκηνοθετη: Γιάννης Σαβουιδάκης
Link Εισιτηρίων: http://aefestival.gr/festival_events/kreoyrgia/
Πληροφορίες Χώρου: Ρωμυλίας 1, Πετρούπολη
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται: Η διασκευή του Μάνου Καρατζογιάννη ανεβαίνει ξανά στο Θέατρο Σταθμός
ΘΕΑΤΡΟ
Μια Κανονική Μέρα: Σωτήρης Τσαφούλιας και Ευαγγελία Μουμούρη συναντιούνται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή
ΘΕΑΤΡΟ
Αυτή η νύχτα μένει: Η μεγάλη επιτυχία του ΚΘΒΕ «κατεβαίνει» στην Αθήνα
ΘΕΑΤΡΟ
Γιοι και κόρες: Η παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας επιστρέφει ξανά από τον Γιάννη Καλαβριανό
ΘΕΑΤΡΟ
Ιεροτελεστία του Guillaume Poix ξανά στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη
ΘΕΑΤΡΟ
Τους είδα: Οι Κοινοί Θνητοί υπογράφουν μια μουσικοθεατρική παράσταση στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
ΘΕΑΤΡΟ
Τo κομπλεξικό, του Αχιλλέα ΙΙΙ σε σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη στο Θέατρο Αλκμήνη
ΘΕΑΤΡΟ
Οι Μπαμπάδες με ρούμι των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα για 5η χρονιά στο Θέατρο Αλίκη
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος γίνεται ξανά ο «Μέγας Ιεροεξεταστής»
ΘΕΑΤΡΟ
Η Μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμιου: Ένα μιούζικαλ tribute στους Monty Pythons στο Θέατρο Olvio
ΘΕΑΤΡΟ
Μάντεψε πόσο σ’ αγαπώ, του Luke Norris σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια στο Θέατρο Αλκυονίς
ΘΕΑΤΡΟ
Λιωμένο βούτυρο: Η συγκλονιστική ιστορία του Σάκη Σερέφα στο Επί Κολωνώ