MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Αίγινα: Το ιδανικό νησί για τις τελευταίες αποδράσεις του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, και τα όμορφα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου μας καλούν να τα αξιοποιήσουμε με ένα τριήμερο γεμάτο εμπειρίες.

Photo: Ola Κucha / Unsplash
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Με το επεισοδιακό αυτό καλοκαίρι να φτάνει στο τέλος του, εμείς αναζητούμε ευκαιρίες, για να κρατήσουμε ζωντανές τις διακοπές όσο περισσότερο μπορούμε. Και ο καλύτερος τρόπος για να πάρει μια παράταση η χαλάρωση των καλοκαιρινών διακοπών δεν είναι άλλος από μία ολιγοήμερη απόδραση σε έναν κοντινό προορισμό.  Όσα “κακά” κι αν έχει η Αθήνα τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει και ένα μεγάλο καλό: την πολύ κοντινή της απόσταση από τα νησιά του Σαρωνικού. Και φυσικά, ένας από τους καλύτερους προορισμούς που προσφέρει ο Σαρωνικός είναι η Αίγινα, που βρίσκεται μόλις μία ώρα μακριά από τον Πειραιά και συνδυάζει όλα όσα χρειαζόμαστε από μία αξέχαστη απόδραση τις ζεστές μέρες του Αυγούστου, και όχι μόνο.

Το κοντινό νησί που είναι ιδανικό για μία γρήγορη απόδραση
Αίγινα: Ένας πράσινος προορισμός μόλις μία ώρα από την Αθήνα, φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Αίγινα: Ένας πράσινος προορισμός μόλις μία ώρα από την Αθήνα, φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Μία μόνο ώρα μακριά από το λιμάνι του Πειραιά και με τη τσέπη σου να σε ευγνωμονεί για τα μόλις 16 ευρώ που θα δώσει για το πήγαινε-έλα στο καραβάκι, βρίσκεσαι σε ένα νησιώτικο σκηνικό που θα πάρει μακριά όλο το άγχος της ημέρας και της πόλης.

Μόλις επισκεφτείς το νησί της Αίγινας η καρδιά σου θα μείνει εκεί, αυτό είναι σίγουρο. Δεν μπορείς να το συγκρίνεις με τα εμπορικά νησιά της χώρας και αυτή είναι η μαγεία του. Το νησί συνδυάζει το πράσινο της φύσης με το καταπληκτικό γαλάζιο της θάλασσας, και το βουνό με την εκπληκτική του θέα με τις ατέλειωτες αμμουδιές.

Είτε επισκεφτείς την πόλη της Αίγινας είτε την Αγία Μαρίνα ή κάποιο από τα υπόλοιπα χωριουδάκια του νησιού, η εμπειρία που θα ζήσεις θα είναι μαγευτική. Όσο για την απόδραση που τόσο πολύ χρειαζόμαστε, είναι μόνο μία απόφαση. Το τελευταίο καραβάκι φεύγει από Πειραιά κάθε Παρασκευή περίπου στις 21:00 και ο δρόμος της επιστροφής θα σε βρει την Κυριακή στις 21:45, όταν γίνεται η τελευταία αναχώρηση από Αίγινα.

Που θα μείνεις και πώς θα μετακινείσαι;

Η Αίγινα φημίζεται για τις χαμηλές της τιμές, οπότε το να βρεθεί ένα δωμάτιο για όλες τις οικονομικές δυνατότητες είναι παραπάνω από εύκολο.

Σε αυτό μπορούν να μας βοηθήσουν οι ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών, που σε μία τέτοια απόδραση είναι ο πρώτος μας φίλος και σύμμαχος. Για παράδειγμα, στο Travelmyth μπορείτε να βρείτε καταλύματα για την Αίγινα με τα χαρακτηριστικά αλλά και το κόστος που σας ενδιαφέρουν.

Τα καταλύματα της Αίγινας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο και τις παραλίες του νησιού. Αν μένετε στην Αγία Μαρίνα, τα πόδια σας, ένα άνετο ζευγάρι παπούτσια και μπόλικη διάθεση είναι τα μόνα που θα χρειαστείτε για να γυρίσετε ολόκληρο το νησί. Αν πάλι μένετε στην χώρα της Αίγινας, τα συστατικά είναι ακριβώς τα ίδια, οπότε όπως καταλαβαίνετε το νησί της Αίγινας είναι κάτι παραπάνω από φιλικό για όσους δεν έχουν αυτοκίνητο.

Φυσικά, σε αυτό σύμμαχος μας είναι τα σωτήρια δρομολόγια του κτελ Αίγινας, τα οποία πραγματικά λύνουν τα χέρια μας. Το κτελ πάει παντού και επίσης περνάει από παντού. Το μόνο που ίσως φανεί περίεργο είναι πως για κάθε περιοχή το τελευταίο δρομολόγιο είναι στις 16:00 τις καθημερινές και στις 18:00 τα Σαββατοκύριακα. Βέβαια, στην Αίγινα, το κατεξοχήν νησί της χαλάρωσης, ίσως και να μην χρειάζονται πιο αργά δρομολόγια.

Ο Ναός της Αφαίας δεν πρέπει να λείψει από την συλλογή της κάμεράς σας
Ο καλοδιατηρημένος Ναός της Αφαίας, φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Ο καλοδιατηρημένος Ναός της Αφαίας, φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Όταν επισκέφτηκα την Αίγινα δεν ήμουν σίγουρη αν θα προλάβαινα να επισκεφτώ τον Ναό της Αφαίας. Την τελευταία ημέρα μου εκεί, όμως, σαν κάτι να με έκανε να θέλω με κάθε κόστος να τον δω. Έτσι, ξεκίνησα την διαδρομή με τα πόδια (βρίσκεται κοντά στην Αγία Μαρίνα), καθώς είχα χάσει το λεωφορείο και το πλοίο έφευγε σε 4 ώρες. Πέρα από την καταπληκτική διαδρομή -αν πάτε με τα πόδια οπλιστείτε με υπομονή-, το θέαμα που αντίκρισα όταν έφτασα στον Ναό ήταν απλά μοναδικό.

Η εκπληκτική θέα από τον Ναό, φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Η εκπληκτική θέα από τον Ναό, φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Η εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία του σε συνδυασμό με την τόσο καλά διατηρημένη κατάστασή του, ανταμείβει σίγουρα την κούραση της διαδρομής. Με εισιτήριο μόλις 4€ η γενική είσοδος, έχετε την ευκαιρία να δείτε τον Ναό, στον οποίο σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση 24 από τους 34 συνολικά κίονες του, αλλά και την καταπληκτική θέα του νησιού από ψηλά. Αν είστε τυχεροί και ο καιρός είναι με το μέρος σας, μπορείτε από τον Ναό να διακρίνετε την Ακρόπολη και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Το μοναδικό μοναστήρι του Αγίου Νεκτάριου
Το θαυματουργό μοναστήρι του Άγιου Νεκτάριου, φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Το θαυματουργό μοναστήρι του Άγιου Νεκτάριου, φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Αν βρεθείτε στην Αίγινα πραγματικά αξίζει μία ώρα από την απόδρασή σας για να επισκεφτείτε τον Άγιο Νεκτάριο, το θαυματουργό μοναστήρι, που κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι για να προσκυνήσουν αλλά και να χαλαρώσουν στην κατανυκτική και ήρεμη ατμόσφαιρα του.

Η βροχή μετά από εκτεταμένη ξηρασία ήταν ένας από τους λόγους που ανέδειξαν το μοναστήρι σε θαυματουργό. Οι Αιγινήτες παρακάλεσαν τον Άγιο Νεκτάριο να πραγματοποιήσει λειτουργία για να βρέξει, μιας και η ξηρασία είχε καταστρέψει τις καλλιέργειες του νησιού. Την επόμενη μέρα, μετά τη λειτουργία, ξεκίνησε να βρέχει, γεγονός που οι ντόπιοι θεώρησαν σημαδιακό.

Αυτό το γεγονός και άλλα πολλά θαύματα του Αγίου έκαναν το μοναστήρι σχεδόν αμέσως λαοφιλές, με πλήθος κόσμου να ταξιδεύει στην Αίγινα κι να επισκέπτεται το όμορφο μοναστήρι, στην ακόμα πιο όμορφη τοποθεσία, μόλις 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Αίγινας.

Οι υπέροχες παραλίες του νησιού

Οι πιο γνωστές είναι η Αγία Μαρίνα, η Πέρδικα, η Αιγινίτισσα, η Σουβάλα, ο Μαραθώνας, όλες σε απόσταση αναπνοής και όλες έτοιμες να σου προσφέρουν την χαλάρωση που αποζητάς μετά από ένα δύσκολο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈξι ελληνικά νησιά που ξέρουν πώς να γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο12.09.2018

Το ένα από τα δύο λιμάνια της Αίγινας. Διαθέτει πολλά καταλύματα για διαμονή, πολλά μαγαζιά και ταβέρνες για να απολαύσεις το μεσημεριανό και το δείπνο σου με θέα τη θάλασσα και ακόμα περισσότερα μαγαζιά για να πιείς το κοκτέιλ σου και να χαλαρώσεις. Κλαμπ με κόσμο δύσκολα θα βρεις, οπότε είναι σίγουρα ένα αρκετά covid friendly νησί.

Η παραλία της Αγίας Μαρίνας είναι άκρως χαλαρωτική και οργανωμένη με beach bar για όλα τα γούστα. Είναι μία παραλία ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά, αφού τα νερά της είναι αρκετά ρηχά και δύσκολα βαθαίνουν. Συνδυάζει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, με τα περισσότερα καταλύματα χτισμένα στο μικρό ύψωμα του δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι και φυσικά μία καταπληκτική θέα από τα δωμάτια.

Η πόλη της Αίγινας
Το λιμάνι της Αίγινας, φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Το λιμάνι της Αίγινας, φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Βόλτες στο λιμάνι. Νομίζω πως αυτή η ανάμνηση χαρακτηρίζει όλα τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια. Βόλτες με την ώρα στα λιμάνια, παιχνίδια στα γραφικά στενά ενός νησιού, ταβέρνες για όλες τις γευστικές επιλογές. Αυτά υπόσχεται η πόλη της Αίγινας και φυσικά τα πολλά μαγαζάκια που πουλάνε το διάσημο φιστίκι Αιγίνης σε όποια μορφή μπορείς να φανταστείς.

Γεύσεις για όλα τα γούστα

Καθώς αναφέραμε τα φιστίκια, από την λίστα μας αυτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα εκπληκτικά και γευστικότατα εδέσματα της Αίγινας. Πρώτο από όλα θα αναφέρω αυτό που κλέβει την παράσταση και την καρδιά μικρών και μεγάλων. Πραλίνα φιστίκι. Δύο λέξεις, πολλές αναμνήσεις και ακόμα περισσότερες γεύσεις, καθώς όταν τελειώσει το βαζάκι θα θες να ξανά «πεταχτείς» στην Αίγινα για να αγοράσεις και άλλο. Αρκετά έξυπνη εμπορική κίνηση, θα λέγαμε, για να ξανά επισκεφτούμε το νησί. (Φυσικά και δεν ήταν αυτή η πρόθεση των ντόπιων, αλλά κάπως πρέπει να δικαιολογήσουμε ένα ακόμα ταξίδι και έναν ακόμα γευστικό πειρασμό!)

Τα φιστίκια, στη μορφή του ξηρού καρπού, του γλυκού του κουταλιού και πραγματικά σε οποιαδήποτε μορφή μπόρεσαν να φανταστούν οι ντόπιοι, είναι κάτι που αξίζει να γευτείτε και να πάρετε μαζί σας στην επιστροφή. Για αυτά εξάλλου φημίζεται το νησί, και όχι άδικα.

Το ψάρι που βρίσκεται αποκλειστικά στον Σαρωνικό, οι κατσούλες, στην Αίγινα είναι η ευκαιρία σας να το δοκιμάσετε, καθώς θεωρείται τοπικό ψάρι, με τα νερά του νησιού να ευδοκιμούν την αναπαραγωγή του. Το νησί φημίζεται βέβαια και για το κρασί, το μέλι και το ελαιόλαδό του. Μάλιστα, λόγω της εξαιρετικής παραγωγής του τελευταίου, στο νησί θα βρείτε άφθονα σαπούνια από λάδι του αρχαίου ελαιώνα της Αίγινας.

Τέλος, από τα must μέρη σε ένα νησί, δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα ταβερνάκια και οι ψαροταβέρνες. Ένα ουζάκι με θέα το λιμάνι της Αίγινας, μοναδικές γεύσεις και ψαρικά που μυρίζουν καλοκαίρι, ταβέρνες για όλα τα γούστα και καφετέριες για ένα ξέγνοιαστο απόγευμα στολίζουν τόσο την Αίγινα, όσο και την Αγία Μαρίνα.

Τα μαγαζιά που αξίζει να επισκεφτείς

Η ταβέρνα Ammos, η οποία βρίσκεται στην Παραλία του Μαραθώνα, λαμβάνει για πολλά χρόνια διθυραμβικές κριτικές, τόσο για το νόστιμο και παραδοσιακό φαγητό της, όσο και για την όμορφη αισθητική της.

Το εστιατόριο Θυμάρι, η καλύτερη επιλογή για παραδοσιακό φαγητό στην Αγία Μαρίνα, θα σας εκπλήξει με τις παραδοσιακές του γεύσεις και την πραγματικά νησιώτική του διακόσμηση, που θα δώσει άλλο αέρα στο γεύμα σας.

Όταν θα αρχίσει να σουρουπώνει, μία χαλαρή έξοδος για ποτό ίσως και να επιβάλλεται και το μαγαζί Ρέμβη βρίσκεται στην καρδιά της Αίγινας για αυτό το λόγο. Το πιο σημαντικό είναι πως συνδυάζει στο μενού του το φαγητό και το ποτό, ευχαριστώντας όλες τις επιθυμίες.

Έπειτα, στην Αγία Μαρίνα μας περιμένει το Compass All Day Bar Rest, το οποίο λειτουργεί όλες τις ώρες της μέρας, όμως το βραδάκι θα σας συναρπάσει λίγο παραπάνω.

Μία απόδραση που σίγουρα αξίζει

Το μόνο σίγουρο σε αυτό το νησί είναι πως όπου και να πάτε, το παράπονο είναι το μόνο που δεν θα σας απασχολήσει. Διακοπές για όλα τα γούστα, όλες τις τσέπες και όλες τις εποχές. Η Αίγινα συνδυάζει τα πάντα και περιμένει τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής πάντα με αγάπη και φιλοξενία.

Εξάλλου, οι μικρές αυτές αποδράσεις που μας προσφέρει ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, είναι το καλύτερο κλείσιμο που θα μπορούσαμε να δώσουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα και ένα περίεργο καλοκαίρι και η καλύτερη αρχή για μία πολλά υποσχόμενη καινούρια σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυτά τα 5 beach bars μάς υπενθυμίζουν γιατί αγαπάμε το ελληνικό καλοκαίρι12.09.2018

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b