MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
04
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ο Προμηθέας Δεσμώτης, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη σε θέατρα της Αττικής

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μετά τις sold out παραστάσεις του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και σε επιλεγμένα φεστιβάλ στην περιφέρεια, ο Προμηθέας Δεσμώτης παρουσιάζεται από τις 30 Αυγούστου έως και τις 26 Σεπτεμβρίου σε θέατρα της Αττικής.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Το Θέατρο Πορεία επέλεξε το συγκεκριμένο έργο, ένα αριστούργημα του Αισχύλου όπως το θεωρούν πολλοί και το ενέταξε στο πολυσυλλεκτικό του ρεπερτόριο, σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη.

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι, μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την Ορέστεια, συγκεκριμένα όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία. Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός.

Πρόκειται για έναν ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας…Είναι ένα έργο, που χωρίς άλλο, αποκαλύπτει και τη βαθειά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓκίλγκαμες – Η αναζήτηση της αιώνιας ζωής, από την ομάδα Roswitha, στο Θέατρο Πέτρας12.09.2018

Η παράσταση του Θεάτρου Πορεία, παρουσιάζεται σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στη δεύτερη παρουσία του στο Θέατρο του Πολυκλείτου, με ένα δυνατό επιτελείο πρωταγωνιστών και τον Γιάννη Στάνκογλου στον κεντρικό ρόλο.

Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης σημειώνει:

Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» η σύλληψη, η δομή και η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους τη μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, υπερασπιζόμενος τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας θεϊκής τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα θεατρικό και ταυτόχρονα μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα τη μουσική, δημιουργούν μια δυναμική πλατφόρμα σκηνικής αναπαράστασης και αναδεικνύουν το έργο σαν μια σπαρακτική και με συνεχή κλιμάκωση, επίκληση ενός πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντοτε διαχρονικής και επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

30/8 Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη
1/9 Δημοτικό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης
5/9 Summer Theater Φάληρο
7/9 Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
15/9 Θέατρο Βριλησσίων «Αλίκη Βουγιουκλάκη»
16/9 Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο – Πειραιάς
17-18/9 Κηποθέατρο Παπάγου
19-20/9 Ωδείο Ηρώδου Αττικού
26/9 Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΉλιος και θάλασσα: Η βραβευμένη όπερα-περφόρμανς στην Πειραιώς 26012.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού, Ξένια Παπατριανταφύλλου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Αλέξανδρος Γαρνάβος
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Χορογραφία: Εύη Οικονόμου

Παίζουν: Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου, Κράτος: Άρης Μπινιάρης, Βία: Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Ήφαιστος: Δαυίδ Μαλτέζε, Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης, Ιώ: Ηρώ Μπέζου, Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης / Χορός: Αντριάνα Αντρέοβιτς Δήμητρα Βήτα Φιόνα Γεωργιάδη Κατερίνα Δημάτη Γρηγορία Μεθενίτη Νάνσυ Μπούκλη Δώρα Ξαγοράρη Λεωνή Ξεροβάσιλα Αλεξία Σαπρανίδου / Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Παπαϊωάννου (Βιολοντσέλο, effects)

Τιμές Εισιτηρίων: Από 15€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από τις 30 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβριου 2021
Βοηθός Σκηνοθετη: Δώρα Ξαγοράρη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Τρωάδες: Μια επιπλέον παράσταση με αισθητηριακή προσβασιμότητα στο Θέατρο Βράχων
Εκδηλώσεις
Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου: Το Εθνικό υποδέχεται τη σύγχρονη θεατρική σκηνή της Κύπρου
Εκδηλώσεις
Σεπτέμβριος στο Εθνικό: Αυλαία για τις περιοδείες, Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου και νέες δράσεις
Θεατρικά Νέα
Μικρές Ταπεινώσεις: Νεφέλη Φασούλη και Πάνος Παπαδόπουλος επιστρέφουν στο Baumstrasse
Θεατρικά Νέα
Studio Μαυρομιχάλη: Το Θεατρικό Εργαστήρι για ενήλικες επιστρέφει για 18η χρονιά
Θεατρικά Νέα
Θέατρο Πορεία: Το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο της νέας σεζόν – Early bird προσφορά
Θεατρικά Νέα
Η Στεφανία Γουλιώτη επιστρέφει ως «Ιζαμπέλα Μόλναρ» στην Πειραιώς 260
Εκδηλώσεις
Τώρα πια φυσάει μονάχα μες στις λέξεις: Το Εθνικό στο Μουσείο Αργυροτεχνίας με μια παράσταση για τον σπουδαίο Νίκο Χουλιαρά
Θεατρικά Νέα
Τα Ξύλινα Σπαθιά: Η παράσταση για όλη την οικογένεια ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη
Θεατρικά Νέα
Grand Ballet Gala στο Nasioutzik Mansion: Αστέρες των Bolshoi και Mariinsky σε μια μεγάλη βραδιά χορού
Art & Culture
Τι θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέχρι το τέλος του 2026
Θεατρικά Νέα
Η Κουζίνα: Η μεγάλη θεατρική επιτυχία του Γιώργου Κουτλή για 2η σεζόν στο Θέατρο Κιβωτός