MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
21
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
11 χρόνια δίκη Χρυσή Αυγή
BTS World Tour ‘Arirang’ in Buenos Aires: Live Viewing
Begotten
Clayface
Coyote vs. Acme (μεταγλωττισμένη)
Coyote vs. Acme (με υπότιτλους)
Donnie Darko
ENHYPEN World Tour ‘Blood Saga’
Hope
Hybe Cheering Party
Minions & Τέρατα (μεταγλωττισμένη)
Motor City
Naza
Ozzy & Black Sabbath: Back to the Beginning
PAW Patrol: Κουτάβια και δεινόσαυροι (μεταγλωττισμένη)
Primetime
Resident Evil
Seventeen World Tour (New_)
Spider-Man: Καινούργια μέρα
Street Fighter
The Influencer Project
Tomorrow X Together World Tour ‘Act: Tomorrow’
Ένα φως που δεν σβήνει ποτέ
Έτσι ξαφνικά
Αλλη μαμά
Αλλού ο δρόμος
Αμελί
Αναγέννηση
Αυτοί που άγγιξαν τον πόλεμο
Βασίλισσα στη θάλασσα
Γάτες στο μουσείο 2: Οι θησαυροί της Αιγύπτου (μεταγλωττισμένη)
Δεν κοστίζει τίποτα
Η βαλίτσα
Η λευκή κορδέλα
Η μεγάλη σφαγή των Β’ ΚΑΠΗ Αλίμου
Η μικρή Αμελί (μεταγλωτισμένη)
Η πτώση της φάλαινας
Η σιωπή των αμνών
Θυσία
Λογική και ευαισθησία
Μια φάρμα στην Πορτογαλία
Μπαλωματούλης (μεταγλωττισμένη)
Ντίγκερ
Ντε Γκωλ: Η ώρα της αντίστασης
Ντε γκωλ: προς την ελευθερία
Ξεχασμένο νησί (μεταγλωττισμένη)
Ο Tad και το μαγικό λυχνάρι (μεταγλωττισμένη)
Ο Εξολοθρευτής
Ο ασχημογλυκούλης (μεταγλωττισμένη)
Ο γυμνός
Οδύσσεια
Ολα ή τίποτα
Πατρίδα
Σον το πρόβατο και το τέρας της φάρμας (μεταγλωττισμένη)
Σπασμένη φλέβα
Στην καρδιά του κτήνους
Το Μυστικό της Vera Drake
Το άλογο του Τορίνο
Το ημερολόγιο της Verity
Τοπίο στην ομίχλη
Το φορτίο
Φιόρδ
Χωρίς ίχνος
Ψυχώ
ΔΡΑΜΑ

Ανάμεσά μας

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η τελευταία ταινία των αδερφών Νταρντέν τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Καννών 2019.

stars-fullstars-fullstars-emptystars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 85'

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Υπόθεση

O 13χρονος Αχμέντ δεν συμπεριφέρεται σαν τα άλλα παιδιά της ηλικίας του στη μικρή βέλγικη πόλη όπου ζει. Η απότομη στροφή του προς τη θρησκεία και τη φανατισμένη ιδεολογία του ιμάμη του, τον απομακρύνει από την οικογένεια και τους φίλους του: δεν εγκρίνει το γεγονός ότι η μητέρα του πίνει κρασί, απορρίπτει τα ρούχα που φοράει η αδελφή του, αρνείται να σφίξει το χέρι της μαθηματικού του, Ινές, μιας και εκείνη δεν είναι «αγνή». Όταν δεν περνά τον καιρό του σε προσευχές και θρησκευτικές τελετές, παρακολουθεί βίντεο που σχετίζονται με τη τζιχάντ. Όταν ο ιμάμης του κατηγορεί την Ινές για αποστασία, μπαίνει στον Αχμέντ μια τρομακτική ιδέα.

Φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι στο Βέλγιο

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το σινεμά των Νταρντέν δεν διαπνέεται από εντιμότητα και ειλικρίνεια. Από τα πρώτα τους φιλμ δείχνουν αφοσιωμένοι σε ένα στρατευμένο πολιτικό σινεμά που υπερασπίζεται τους κοινωνικά και ταξικά αδύναμους και στηλιτεύει τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης τους από τα πολιτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας.

Ο βασικός λόγος της απήχησης τους είναι η απόσταση ασφαλείας που κρατάνε από το μελό και την κατασκευασμένη συγκίνηση καθώς και ο ψύχραιμος, νηφάλιος και μεστός πολιτικός λόγος τους. Δυστυχώς τα τελευταία, θεμελιώδη για το κινηματογραφικό σύμπαν τους, στοιχεία φαίνεται να απουσιάζουν από τον «Νεαρό Αχμέντ» όπου χρησιμοποιείται μια ιστορία ενηλικίωσης για να σχεδιαστεί με όχι και τόσο γλαφυρό ύφος ένας κόσμος τυφλού φανατισμού και παράλογου μίσους.

Βραβείο στις Κάννες

Το φιλμ κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών επειδή το θέμα είναι καυτό και επίκαιρο (Ευρώπη και ισλαμισμός) αλλά και λόγω της γενναιότητας των αδελφών Νταρντέν να το θίξουν. Όμως εδώ οι βέλγοι σκηνοθέτες πιάνονται αδιάβαστοι καθώς χάνουν το αψεγάδιαστο μέχρι πρότινος κριτικό πνεύμα τους: δεν είναι ευδιάκριτοι οι λόγοι της μεταμόρφωσης του νεαρού Αχμέντ σε φανατισμένο μουσουλμάνο ούτε πείθουν απόλυτα τα κίνητρα της εκδικητικής του μανίας.

Ειδικά από τη στιγμή που γίνεται γνωστό ότι η δασκάλα του είναι το πρόσωπο που τον βοήθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα δυσλεξίας του όταν ήταν πέντε χρονών, η συγκεκριμένη τροπή γίνεται ακόμη πιο αδέξια και προσχηματική. Σίγουρα η πιο αδύναμη ταινία στη φιλμογραφία των Νταρντέν αλλά οι πιστοί φίλοι τους κάτι θα βρουν για να πιαστούν σφιχτά από τα λιτά καρέ τους.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Young Ahmed/ Le jeune Ahmed
Σκηνοθεσία: Λυκ Νταρντέν, Ζαν-Πιερ Νταρντέν
Σενάριο: Λυκ Νταρντέν, Ζαν-Πιερ Νταρντέν

Παίζουν: Ιντίρ Μπεν Αντί, Ολιβιέ Μπονό, Μιριέμ Ακχεντιού

Διάρκεια: 85'
Χώρα: Γαλλία, Βέλγιο
Έτος: 2019

Rating: 2
Διανομή: Rosebud.21
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από CINEMA